Analizele de scaun pe intelesul tuturor

Cand si de ce sa facem asa ceva? Cand spune medicul, de preferat. Cand copilul are diaree. Nu cand copilul se scarpina la nas (nu inseamna ca are viermisori, ciudat stiu, dar nu inseamna asta). Cand copilul nu creste (sunt analize speciale recomandate tot de doctor). Cand are dureri abdominale, cand are constipatie cronica, cand in scaune apar alimente nedigerate, mucus sau sange.

coprocitograma: se analizeaza la microscop celulele (cito) existente in fecale, se recolteaza in recipient fara gel, de preferat cat mai repede de momentul aducerii probei la laborator (pentru rezultate elocvente proba trebuie dusa la laborator imediat dupa recoltare). Cantitatea nu trebuie sa fie nici prea mica, dar nici un recipient plin nu este de dorit. Rezultatul se poate obtine repede, in 24 ore maxim si orienteaza asupra originii bacteriene a prezumtivei infectii digestive. Prezenta leucocitelor si/sau hematiilor (sange in scaun) de asemenea poate sugera o infectie bacteriana sau colita hemoragica.

coprocultura este o analiza in care se pun la “cultivat” prezumtivii germeni patogeni, fie ei bacterii sau fungi (ciuperci). Se recolteaza in recipiente cu gel care se pastreaza la frigider PANA in momentul recoltarii, NU si dupa aceea. Daca recoltarea s-a facut in acest mediu de transport special (gelul) cel mai bine este ca proba sa fie adusa imediat la un laborator sau sa fie pastrata la TEMPERATURA camerei si nu in frigider, pana poate fi transportata.

analize_scaun_1

Rezultatul dureaza 72 h nu pentru ca laboratorul nu se pricepe, ci pentru ca atata timp este necesar sa creasca germenii, care odata identificati trebuie testati pentru a vedea sensibilitatea in vitro (in laborator) la antibiotice sau dupa caz antifungice. Astfel rezultatul pozitiv este obligatoriu insotit fie de antibiograma, fie de antifungigrama.

examenul coproparazitologic identifica parazitii in fecale: Giardia, limbrici, tenii, oxiuri etc. Se folosesc recipiente fara gel, iar proba recoltata poate fi pastrata cateva ore la temperatura camerei sau pana a doua zi in frigider. O proba negativa nu exclude  infectia. Parazitii au cicluri de viata si nu pot fi usor gasiti in fecale, oxiurii aproape niciodata si pentru asta este necesara amprenta anala sau repetarea probelor la interval de cateva zile/o saptamana.

amprenta anala se efectueaza dimineata, inainte de toaleta locala (deci nespalat) prin aplicarea in zona anala a unei benzi adezive transparente sau a unui celofan. Proba se duce imediat la laborator si are o rata de reusita de peste 50% comparativ cu doar 10-15% in cazul examenelor coproparazitologice

calprotectina fecala este un marker al inflamatiei intestinale, fiind o componenta importanta a neutrofilelor (polimorfonuclearelor), avand rol antiinfectios si antiproliferativ. Calprotectina se efectueaza screening in cazul pacientilor care acuza dureri abdominale, tulburari ale tranzitului intestinal, scaune diareice care alterneaza sau nu cu constipatia, scaune cu mucus, cu sange etc. Scopul este de a diferentia afectiunile digestive functionale (deci cele care nu ascund in spate o boala grava) cum este colonul iritabil, de bolile digestive adevarate (boli inflamatorii colonice: rectocolita ulcero-hemoragica, boala Chron, boala celiaca, alergiile si intolerantele alimentare). Se recolteaza in orice moment al zilei, in recipient fara gel. Este de dorit ca persoana a carei calprotectina se analizeaza sa nu fi primit antiinflatoare nesteroridiene (exemplu ibuprofen= nurofen) 48 ore anterior.

analize_scaun_2

antigenul de Giardia din fecale are ca avantaj faptul ca se pot detecta si chisturile distruse ale parazitului, nu doar cele integre, cum este in cazul examenului coproparazitologic. Se recolteaza in orice moment al zilei, in recipient fara gel si daca proba nu poate fi transportata imediat la laborator se poate pastra pana a doua zi la frigider (pastrarea la frigider presupune intervalul de temperatura 2-8 grade Celsius)

antigenul de Helicobacter pylori din fecale detecteaza infectia cu acesta bacterie, cauzatoare de gastrita, ulcer, dar si cu risc mare de aparitie a cancerului de stomac. Recoltarea se face in recipient fara gel, proba daca nu se poate transporta imediat la laborator, va fi pastrata la frigider 24 ore, iar daca se depaseste si aceasta perioada se poate congela pana la transport.

hemoragiile oculte din fecale determina existenta sangelui in scaun. Recoltarea se va face in recipient fara gel, iar proba va fi analizata in aceiasi zi. Sunt numeroase situatiile in care medicul poate solicita acest examen, in  suspiciunea de hemoragie digestiva superioasa sau inferioara, in pediatrie cel mai frecvent pentru suspiciunea clinica de rectocolita ulcero-hemoragica sau boala Chron sau la sugari in proctocolita (copil alaptat exclusiv, in jurul varstei de 2-4 luni prezinta in plina stare de sanatate si cu o curba ponderala foarte buna scaune cu sange)

Succes la recoltat!

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

33 Comments on "Analizele de scaun pe intelesul tuturor"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

Cine pune diagnosticul pentru un copil de 6 ani? Colita cronica nespecifica se poate diagnostica numai pe baza analizelor de scaun?

Irina Costache
Guest

Colita cronica nespecifica se diagnosticheaza dupa eliminarea multor altor entitati exclusiv pe baza de bipsie dupa colonoscopie.

Anonim
Guest
Anonim

Pentru un bebelus de 3 luni alaptat exclusiv, care prezinta ocazional firisoare de sange si mucus ce analize recomandati? De cand am redus produsele lactate din alimentatie nu au mai aparut firisoare de sange.

Irina Costache
Guest

Diagnosticul cel mai probabil este cel sugerat si in text de proctocolita, despre care daca vi se pare interesant voi scrie un articol. As dori hemoragii oculte din fecale si calprotectina fecala si as ELIMINA TOTAL din alimentatia mamei produsele care contin proteina din lapte de vaca (atentie si la urme: in paine, mezeluri, produse de patiserie etc). Sanatate!

Gabry Ella
Guest

Felicitari pt raspunsuri la intrebari,ne ajuta-ti mult.

Irina Costache
Guest

Multumesc. Sper:) cel putin.

Anonim
Guest
Anonim

Bebe 4 luni, analize scaun – hemoragii oculte pozitiv, cel mai probabil alergii la proteinele din lapte, am primit ca tratament xyzal 4 picaturi pe zi si protectis 5 picaturi pe zi, mai luam ferrum hausmann 4 picaturi si vitamina c 2 picaturi pentru anemie. Bebe alaptat exclusiv la san, am scos din alimentatia mea tot ce inseamna lapte. Xyzal are pe prospect mentiunea a nu se administra copiilor sub 2 ani. Care este parerea dvs?

Irina Costache
Guest
Daca este alaptat exclusiv este proctocolita, sa o numim generic tot alergie la proteina laptelui de vaca. Cel mai important tratament este DEPRIVAREA/EVICTIA pentru proteina din lapte de vaca a dumneavoastra care alaptati si evident el nu va primi nici in diversificare. Ferrum Haussman primeste o doza cred mica, pentru ca preventia anemiei se face cu picaturi egale cu numarul de kilograme si cred ca la 4 luni aveti mai mult de 4 kg (normal 6 kg sau mai multe). Vitamina C se da pentru a facilita absorbtia fierului. Antihistaminicele nu se MAI dau sub 2 ani, asta insemnand ca… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Multumesc.

Liliana nicoleta
Guest
Liliana nicoleta

Buna ziua…as avea si eu o intrebare, bebe 4 luni hranita cu nan fara lactoza, prezinta scaun granulat si mucus…ce ar putea fi si ce anazile ar trebui sa fac? Va multumesc…

Gratziela
Guest
Gratziela

Buna seara! Bebe 5l are de la 3l si ceva scaune proaste (cu mucus, uneori sange, verzi). La coprocitograma ies leucocite, mucus si hematii. Coproculturi ok, calprotectina ok, ige total, ige lapte de vaca si capra ok. Ce credeti ca poate fi? Parerile sunt impartite intre bacterie nedepistata la coproculturi (desi am facut la 2 laboratoare) sau intolerante alimentare. Multumesc frumos!

Mara
Guest
Mara

Buna ziua. Bebelușa de 3 luni si jumatate, scaune moi galben-verzui cu mucus, 2-3 zi, urat mirositoare. Am exclus lactatele, calprotectina fecala este 150. Ce ma sfătuiți?

Ana
Guest
Ana

Buna seara,
Bebe de 4 luni, alaptat exclusiv la san, are scaune verzi (cam de la nastere) uneori cu mucus, dermatita si rinoree. Suspectez o alergie la produsele lactate. Ce analize sunt necesare sa aflu daca este adevarat? Este suficienta calprotectina fecala?
Multumesc!

Andreea
Guest
Andreea

Bună ziua,
Am observat ca probiotice și prebiotic sunt de mai multe feluri, ma refer la conținut de bacterii diferite. Dacă exista un dezechilibru al bacteriilor și se dorește ajutarea dezvoltării celor lipsa, cum putem afla de care dintre ele este nevoie mai exact? Exista vreo analiza de scaun care ar satisface aceasta nevoie?
Va mulțumesc,
Andreea

Ana
Guest
Ana

Exista analiza disbioza intestinala. Analiza florei . Bioclinica,SynLab,WorldClinic fac aceasta analiza.Sanatate!

Elena
Guest
Elena
Buna ziua, Copila mea de 2 ani 5 luni avea scaun odata pe zi in cel mai bun caz, normal, uneori bucati nedigerate (mai ales la alune) dar nimic iesit din comun. Acum 6 zile a mancat foarte multe caise. A doua zi multe afine si rosii. A treia zi multe fructe uscate si cirese, in general adora fructele si alimentele bogate in fibre, dar si branzeturile, painea, uleiul de masline. Mananca bine. A fost o saptamana mai haotica dpv al meniului, a inclus si smantana fermentata, si mult ulei de masline, paine, rosii multe, fructe multe, dar nu a… Read more »
Amy
Guest
Amy

Am o fetita de 7 saptamani. Are scaun cu mucus si mai rar sange. In urma analizelor i-a iesit hemoragii oculte. De 2 saptamani mananca Aptamil pepti 1, dar are in continuare scaune cu mucus si grunji galben(gen lapte coagulat). Scaunele sunt moi si explozive. Cand mananca se aude efectiv cum bolboroseste laptele cand inghite. In urma analizelor de sange nu a iesit valori ige care sa suspicioneze o alergie, dar s-a mers pe diagnostic de proctocolita non ige mediata. Pt analizele de scaun -coprocultura a fost ok.Ce analize mai recomandati sa facem? Si ce probiotic ne recomandati?Multumim.

Alina
Guest
Alina
Buna ziua! Am o fetita de 3 luni si in urma cu 3 saptamani a fost internata dupa ce a avut scaun cu mucus si striatii de sange cu diagnostic adenovirus si norovirus. I s.a administrat ceftamil intravenos, smecta si debridat. Acum 1 sapt am refacut analizele si au iesit bune, insa acum 5 zile a reaparut scaunul cu striatii de sange. La recomandarea pediatrului am facut o coprocitograma cu rezultat leucocite frecvente, hematii rare, mucus bogat, levuri foarte rare si mi s.a spus a ar fi o infectie si scaune diareice. Ajunsa din nou la.spital, medicul care ne.a preluat… Read more »
Andreea
Guest
Andreea

Am facut la fata coprocultara , pentru bacterii si parazitologie, a iesit absent viermisori chisturi giardia , absent si la bacterii. In schimb au iesit prezente levuri , ce poate insemna ? Multumesc pentru raspuns !

Irima
Guest
Irima

Bună seara!
Va rog sa ma ajutați cu o informație. As vrea sa știu ce înseamnă “copil mic” atunci când despre pH – ul din fecale se afirma:”La copilul mic, ph normal este intre 5-6.”
In cazul nostru pH este 8 la vârsta de 2 ani și 2 luni. Este o valoare prea mare pt 2 ani?
Va mulțumesc anticipat!

Mirela
Guest
Mirela

Bună seara. Ce analize se pot efectua ca să găsim cauza unui eritem fesier de care nu scăpăm? Mulțumesc