Cea mai buna mama indiferent de cum ai nascut (P)

Cam cate povesti ati citit despre nasterile naturale de succes, despre “fara durere”, despre ora magica si despre alaptat? Noh, nu-s vreo campiona in domeniu, dar stiu cu certitudine cate mama mi-au trecut pragul si nici nu au nascut in zece minute, mai stiu si cum se simt si cum li se strange inima cand se aduce vorba si-si amintesc ca ele nu, ele nu au reusit. Pentru ca oricat de “non shaming” vrem sa fim, cand spui “eu am nascut natural 2 copii” sau “eu am alaptat 2 ani jumate’” cumva tot atingi o coarda. Si majoritatea mamelor care oricum au o incalceala in capul lor plin de hormoni se simt inferioare. Sau asa imi descriu ce simt. “Nu imi iese din minte storyul dumneavoastra despre alaptare. Cu toata terapia facuta si pe care o voi mai face, nu o sa depasesc complet faptul ca nu am alaptat. Cand si cand apare cate o mama naturala sa imi aminteasca ce parinte artificial sunt, ca am avut nevoie de cezariana si nici nu am alaptat, ca sunt o impostoare. Sau toti doctorii si consultantele care spun ca “daca vrei poti”, am vrut, doamna, cu fiecare mitocondrie, dar se pare ca nu am vrut cum “trebuie”, ca tot nu a mers.”

Tendinta asta, naturala sau cultivata, de a ne mandri si de a ne lauda cu propriile realizari de multe prea multe ori raneste. Ustura. Ataca. Multora dintre mame asa li s-a indicat sau asa cred ca trebuie, avand diverse patologii mai mult sau mai putin grave. Multe dintre ele au fost la un moment dat in punctul sa nasca natural, dar travaliul nu a progresat sau a aparut suferinta fetala si au fost rapid indrumate spre operatie cezariana. Multora li s-a facut frica si poate da, chiar au ales asta. Dar nu, nu sunt deloc mai putin mame. Nu sunt deloc mai putin mame bune, mame devotate, mame care iubesc. Nici daca au pierdut minutul, ora, secunda magica. Nici daca au fost sau nu singure in sala. Nici daca cineva le-a tinut de mana sau nu. Da, acestea conteaza in memoria, in simtirea, in emotia lor. Da, poate confortul psihic si increderea pot fi diferite, dar IUBIREA unei mame nu se schimba daca cineva ti-a taiat burta si ti-a lasat o cicatrice pe vecie. Aia nici nu conteaza. Eu nici nu ma uit la ea, e ca si cand nu exista. Multe dintre mamele care nu au nascut natural nici nu stiu exact care ar fi avantajele nasterii naturale, nu cunosc ce au pierdut si ce ar fi castigat, nu au idee de ce e asa de rau ce li s-a intamplat dar da, se simt inferioare si traiesc tristeti profunde.

Exista o relatie simbiotica intre microbi si om si aceasta reprezinta baza pentru o dezvoltare sanatoasa a intregului organism. Microbiota este colecția tuturor microorganismelor, bacteriilor, ciupercilor și virusurilor. Ne-am obisnuit de-a lungul vremii sa ne gandim la microbi ca la ceva foarte rau, mereu am vrut să încercăm să-i distrugem si pentru asta au aparut si antibioticele. Dar acum se stie, s-a demonstrat faptul ca exista si microbi comensali, microbii “BUNI” care ajuta. Microbii din intestin ajuta la digestie, cei de pe piele ajuta la mentinerea unei bariere impotriva diverselor agresiuni samd. In nasterea vaginala copilul primeste microbiota mamei si in acest fel este favorizata cresterea bacteriilor benefice pentru intreg organismul. Acelasi lucru se intampla si prin alaptare. Numeroase studii efectuate au sugerat faptul că nașterea prin cezariană poate fi un factor de risc pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și alte alergii prin perturbarea colonizării neonatale a bacteriilor în primele zile de viață. Intr-un studiu publicat în revista Nature care a analizat aproape 600 de nașteri în UK s-au prelevat scaun de la 314 sugari nascuti pe cale naturala pentru a analiza ADN-ul microbilor. Ceea ce s-a analizat a dus la concluzia ca modul nasterii este un factor semnificativ statistic care afecteaza compozitia microbiotei intestinale in perioada perinatala (s-au preluat probe la nastere si la 21 zile de viata). Microbiota sugarilor nascuti prin cezariana a abundat in agenti patogeni oportunisti: E. faecalis, E. faecium, E. cloacae, K. pneumoniae, K. oxytoca și C. perfringens, K. pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa și Enterobacter spp. agenți patogeni care sunt responsabili pentru majoritatea infecțiilor nosocomiale.

Sugarii care nu sunt nascuti vaginal si nici nu sunt alaptati suferă modificări importante ale microbiotei, care duc la o stare de disbioză, crescand astfel șansa apariției mai multor tulburări imune, inflamatorii sau metabolice. Există insa vreo intervenție pentru disbioză la copiii născuți prin operație cezariană?

Ultimele recenzii publicate arata ca exista solutii si pentru aceste situatii. Ca poate mai este nevoie de multe studii pentru a demonstra in ce cantitate sau pentru cat timp, daca solutiile trebuie aplicate inainte de nastere sau numai post-partum, dar perspectiva unei solutii exista. Sunt mai multe studii realizate (completare cu numele studiului din biografie de mai jos) care arata ca suplimentarea cu Bifidobacterium animalis subsp. lactis, tulpina BB12 imediat dupa nastere, in cazul copiilor nascuti prin cezariana poate conduce la o flora bacteriana aproape de cea a copiilor nascuti vaginal. Ca suplimentarea cu probiotice a alimentatiei mamei care alapteaza poate normaliza microbiota sugarilor nascuti prin cezariana. Asadar ca exista solutii pentru a coloniza si copiii nascuti prin cezariana cu bacterii bune, prietenoase. BB12 (Bifidobacterium animalis subsp lactis) poate fi solutia. Este studiată de peste 25 de ani, iar rezultatele studiilor au fost publicate în peste 250 de reviste de specialitate, iar bifidobacteriile alaturi de lactobacili constituie baza oricarei microbiote sanatoase. BB-12® și-a dovedit efectul benefic asupra sănătății în numeroase studii clinice în domeniul sănătății gastrointestinale și al funcției imunitare. Studiile clinice au demonstrat supraviețuirea BB-12® prin tractul gastrointestinal și s-a demonstrat că BB-12® susține o microbiotă gastrointestinală sănătoasă. In plus aceasta tulpina este prezenta si in microbiota copilului pana la varsta de 3 ani in proportie de 91% si s-a demonstrat că BB-12® îmbunătățește funcția intestinală, are un efect protector împotriva diareei și reduce efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice, aspect destul de intalnit in cazul nasterilor prin cezariana. Se cunoaste ca antibioterapia fie la mama, fie la nou nascut, fie pentru amandoi este mai frecvent intalnita cand nasterea nu este vaginala.

Nasterea prin cezariana nu este intotdeauna o alegere care tine de confort. Informarea si incurajarea viitoarelor mame pentru a putea naste pe care naturala este fi un deziderat, pentru multe avantaje pe care le putem prezenta exhaustiv, dar fara patima. Dezavantajele insa pot fi compensate. Discriminarea nu ajuta, iar aratatul cu degetul aduce multe dezamagiri sau chiar depresie. Nasterea vaginala nu poate si nu trebuie privita ca un Everest. A fi o mama buna nu are nicio legatura cu modalitatea nasterii. Cand normalitatea va fi privita, prezentata si expusa exact ca ce este, adica normal…abia atunci va incepe sa fie si PERCEPUTA asa. Simtita si dorita asa. Fara presiune si fara rusinea falsei nereusite.

PS: sunt Irina si am nascut de doua ori prin operatie cezariana. La prima nastere am fost intubata si nu mi-am vazut copilul in primele opt ore dupa nastere. Sunt si voi ramane cea mai buna mama pentru Andrei si Vlad. Singura mama a lor. Nimeni nu va putea vreodata fi o mama mai buna pentru ei, pentru ca eu ii iubesc cum nimeni nu o va mai face, indiferent cum i-am nascut. In clasa a saptea si cu perspectiva adolescentei la usile trantite din casa nimeni nu-si aminteste cum am nascut eu. Si nici nu mai conteaza. Conteaza doar ce putem face azi. Si maine. Si sa stim ca mereu avem solutii.

Acest articol a fost sustinut de  Linex Baby 

Bibliografie:

https://www.karger.com/Article/FullText/490847

https://www.focusonreproduction.eu/article/News-in-Reproduction-Caesarean-section
https://www.nature.com/articles/s41586-019-1560-1
https://www.genome.gov/genetics-glossary/Microbiome

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5029483/

https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/synbiotic-intervention-c-section-born-infants-may-help-emulate-gut-environment-observed-vaginally-delivered-infants/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778982/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8733342/


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Cea mai buna mama indiferent de cum ai nascut (P)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Irina
Guest
Irina

Unele cuvinte fac oamenii sa planga si eu am plans azi de emotie cand am citit. Si eu am nascut prin cezariana si am alaptat mai putin decat mi-as fi dorit. Dar am plans pentru ultimele fraze. Felicitari, Irina!