Ce mi-a placut atat de mult in Germania si am si “adus acasa” cu mine?

Nu voi scrie despre ce m-a lovit in vacanta asta (incerc sa nu folosesc epitete groaznice ca “ratata”, “oribila”) sa zicem greu incercata…ci sa fac o lista (scurta) cu ce m-a impresionat pe tărâmul nemtesc. Si apoi sa va intreb cum sta treaba cu putirinta si cu vointa si la pamântenii români.

Într-o ordine aleatorie sa zicem așa:

  • în cele doua parcuri de distracție vizitate (Legoland si Playmobil) nemții nu țipă. Știu, e momentul să ma contraziceți sau să vă dați ochii peste cap, dar așa am avut sentimentul în toate orele petrecute acolo. Domne niciunul nu a urlat, nu a țipat, nu a dezbătut endless refuzurile copiilor, nu a părut deranjat de aglomerație, de haos sau de orice altceva.
  • nu par a se aglutina în grupuri mari ( 1-2 familii maxim) si nici nu par a se ocupa de altceva decât de copii pe parcursul mersului în parc. Nu stau doamnele cu doamnele si domnii cu berea. Nu, ei stau geana pe copii si participa ACTIV la tot ce fac acestia. Nu prea stau pe bancă, sunt acolo, in mijlocul atracțiilor.
  • nu se uitau in telefoane. Jur. Nu doar in parc, mai niciunde. Vă avertizez, astia degeaba au waze, ca ei au RĂBDARE. Nu au telefoanele in bord si nu e nimic semnalizat in wazele ala. Ei știu sa meargă în ritmul lor, nu depașesc inutil, nu se aruncă în șant, amenda probabil e amendă, de vreme ce un mercedez 4×4 a stat nene 38 minute în spatele meu mergând pe un drum de o bandă pe sens, fără să mă depășească, desi a avut si ocazia, avea si voie.
  • biciclistii sunt zeii soselelor. Sa vezi ditai coloana oprita ca o doamna face stanga de la inaltimea bicicletei wow. Si mercedesul din spate a stat. Au si piste si da, sunt o regula, nu o exceptie.
  • le place sa manânce de la pachețel. Imi amintesc și acum o doamna “minunata” de la o pensiune din Albac, profesoară de geografie, care mi-a spus în 2008 ca “dacă nu am bani de masă ce caut la pensiunea ei, ce, vreau sa mananc numai de la susertaș?” Nemții ăstia aveau carucioare, caruțe, trolere pline cu apă, fructe si sandwich-uri, păturici si alte articole pentru picnic. Si era FIRESC sa mănanci din traista ta dupa ce ai avut aroganța sa platesti 50 euro biletul la Legoland, decât sa dai 11 euro (unsprezece) pe o pizza. Sau 3.50 euro pe o apă.
  • nemții respecta legea. Oricare lege. Se închide parcul la 7? La 7 au plecat TOȚI. Zero. Scrie că nu ai voie dacă nu ai 115 cm? Păi te masori si dacă ai 114. 9 cm pleci. Zero negociere. Se închide magazinul la 20? Pai la 20. Punct.
  • e duminică? Nu e nimic deschis. Si sămbata e deschis in majoritatea locurilor pâna la prânz. Mi se pare firesc si face parte din normalitate ca toată lumea sa aiba zile libere. Si cel care vinde la mall si cel care vinde la Lidl. Urmăresc fenomenul acesta în România de ceva vreme și singurele aspecte ceva mai pozitive pe care le-am observat au fost zilele de Craciun si Paște în care magazinele au ramas închise (ambele si 25 si 26 decembrie si duminica si lunea de Paște) doar la Lidl. As vrea sa NU mai existe reportajele de pe 1 ianuarie ora 13 cu oamenii năvaliți in Afi sa mănânce la KFC. Aș vrea ca și timpul lor liber sa fie LIBER. Și ar fi de dorit să nu mai existe argumentul tinerilor care fac un ban în plus, ar trebui doar remunerați corect și atât. În aceeși idee sunt sigură de faptul că medicii nu sunt sunați. Înțeleg că totuși pot fi apelați în timpul programului, ceea ce mi se pare destul de greu (cumva eu nu am deloc timp în timpul programului)., dar sigur mai de dorit.
  • oamenii se distrează în aer liber. The English Garden din Munchen era plină de tineri si nu numai care iși amenajaseră un spatiu pentru  a face miscare. Multi jucau volei, dar si diverse sporturi cu aruncat mingea de la unul la altul folosind o trambulina intre etc. Spatiu verde FOLOSIT de oameni. Nicio hartie in jur. Nicio taraba in jur. Nici apa nu gaseai de cumparat pe raza de 1 km, daramite sucuri, sucuri la dozator, mere glazurate, vata pe bat, inghetata, popcorn cu arome etc etc. Inca o data, oamenii aveau tot ce le trebuia pentru picnic de acasa
  • moda. Nu pare că nemților le pasă cu ce sunt îmbracati sau încalțati, atata vreme cât sunt comode hainele. Si curate. O fi asa de rau?
  • curațenia. Mai trebuie să spun? Toalete curate oriunde. Gel de șters wc peste tot. Nu exista pipi pe jos. Cum or reuși?
  • respectă legea. O doamnă in varstă. probabil usor afectată, l-a acuzat pe Andrei ca i-a furat portofelul într-un supermarket, pornind de la ideea că adolescentul s-a sprijinit (din greșeala) pe coșul ei. Au chemat poliția si doar șeful de magazin a avut voie să privească imaginile de pe camerele de luat vederi, a comunicat faptul că nu s-a intamplat nimic si aici am terminat speța. Înțeleg că e proprietate privată. că doar șeful are voie, nu poliția, nu noi, nu doamna. Si că seful, citez acum “nu are niciun motiv să mintă” așa că declarația sa este de netăgăduit”. (uite ca am scris a doua oară neintenționat faptul că respectă legea, cred că m-a marcat)
  • sunt reci? Da, sunt. Dar corecți. Muzeul jucăriilor Nurenberg: “închidem intr-o oră, ne pare rău că nu mai aveți mai mult timp, dar puteti ramâne la cafenea până la ora 20”.
  • gazda noastra locuia la parter. Nicio secunda nu mi-am pus problema ca ora 21.15 poate fi tarzie pana nu am locuit 4 nopti cu oamenii aceia. La ora 20 copilele familiei dormeau si lumina era stinsa, parca vedeai undeva o lumina albastra a tv. Asa ca daca am avut nevoie de a-i comunica ceva am transmis un mesaj prin aplicatia de airbnb.
  • au plite vitroceramice si daca nu esti atent, ntzzz ai de curatat la ea….Cu o racleta speciala, cu lama. Multumesc IS ca m-ai ajutat, aveam impresia ca am sfeclit-o.
  • recicleaza! Tot ce pot. Gunoiul e colectat selectiv, iar orice recipient de plastic, sticla sau cutie de bere/ suc se recicleaza. Primesti banii sub forma unui bon pe care il folosesti tot in magazin.

Nurnberg

De ce am scris? Nu ca sa îi laud, ci că să vă expun niște modele de viață. Oamenii aceștia sigur traiesc mai linistit si mai asezat decat noi. Nu cred ca ceva din ce e expus mai sus e nerealizabil in tara asta. Si stim si cum se poate, din pacate nu se aplica. Educatie si amenzi. Imi pare rau sa spun asta, pe langa toate, puterea exemplului. Sunt convinsa ca au si partile lor nu foarte bune, dar cu cat am mers mai spre vest, am simtit asta pe sosea, in linistea cu care conduceai, in regulile pe care le respecta marea lor majoritate.

PS spune o lege (inteleg) ca masca e obligatorie in transportul in comun. Ce ziceti? Ce conteaza ca nu purtau nicaieri altundeva, daca legea (absurda sau nu) spune ceva nu cred ca am vazut cu totul doi oameni fara. Pentru ca unde-i lege, nu e tocmeala. Asta e diferenta.

Deci ce mi-a placut in Germania in vacanta si am adus acasa cu mine? Un pic de zen si un strop de egoism. Asta pana vom avea niscai reguli. Stiti, ca la privat? Abeslangul se arunca NUMAI SI NUMAI in cosul galben. INTOTDEAUNA. Niciodata altfel. Niciodata! Ca asa e regula.

Calatorii sanatoase sa avem!

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of