Andrei a citit in vara asta dupa recomandarile doamnei profesoare, dar a si terminat ce s-a straduit sa mai citeasca in timpul anului scolar. Evident el citeste mai mult decat noi si pentru moment nu are niciun efect pozitiv asupra fratelui mai mic, care, a inceput sa “miste”, dar e departe de potential si de necesitati. Andrei citeste si pentru ca lui ii place sa se retraga intr-o lume (vad eu, dupa titluri) destul de fantastica :), dar si pentru ca a profitat, in clasa a VI a fost extrem de greu sa aiba timp pentru aceasta pasiune. Nu stiu la voi cum e, dar la el scoala mi se pare storcositoare si cele 10 zile furate din vacanta aproape genocid :D. Scoala primara depinde extrem de mult de omul de la catedra, iar baietii au fost norocosi, dar ceea ce se intampla in gimnaziu este din alt film. Unul horror. Si va continua din acest an cu ideile crețe ale unui ministru care traieste in alte sfere. Top 3 (au fost 4 in final) carti recomandate de Andrei 🙂 (dintre cele citite) sunt:
- Primul volum din Dune – captivanta, a avut mai mult sens, mai multa logica decat urmatoarele, a avut o actiune buna, s-a realizat si un film dupa. A vazut filmul dupa ce a citit volumul, inteleg ca urmeaza si partea a doua. Ultimele volume un pic trase de par.
- “Hotul de carti”- personajul principal traia intr-un orasel de langa Munchen (culmea, nu?:D). Cartea e emotionanta, nu poate sa ne dezvaluie finalul, dar poate tocmai de aceea i-a placut. Plus ca istoria se petrece in al doilea razboi mondial, inteleg ca e un subiect de interes, pe care l-a mai regasit si in “Razboiul care mi-a salvat viata” (il asteapta inca pe cel “care m-a invatat sa traiesc)- returnat la Booskster deja, “Numara stelele” dar si in “Baiatul cu pijamalele in dungi”. A citit mult si separat si l-am surprins discutand foarte mult si cu taica-su, mai ales dupa ce am vizitat Nurnberg si tribunalul de acolo.
- A treia recomandare este din seria Asimov, se pare ca toate i-au placut. Sunt SF (ii place genul), captivante, sunt fluide. Ar mai avea de citit dar deocamdata atat avem cumparate 😀 (de ce costa atat de mult “modelul” acesta?)
- “Vine vacanta cu trenul din Franta” a primit locul 4. E o carte pe care am citit-o si eu, e foarte foarte frumos scrisa, calda, pentru mine atinge niste sensibilitati, lui Andrei i-a povestit perioada comunista si a inteles partial si cum am trait noi, parintii lui, copilaria. I s-a parut fascinanta lupta pentru Brifcor sau banane, dar si foarte linistitoare vacantele din perioada aceea. M-a intrebat daca si bunicul vorbea pe ascuns de rau de Ceausescu si da, Vocea Americii se asculta la combina si la mine in casa, copil fiind. M-am identificat partial cu autoarea, eu am mers in tabara o singura data, dar da, mergeam la mare sau la munte cu ai mei, doar ca mie nu-mi facea nimeni toate poftele, mai degraba nicio pofta. Imi amintesc chiar cum am luat teapa o data, mama m-a pacalit ca am vata si acasa si cand am prins momentul si eram singura am inceput sa mestec vata din baie, cu gandul la vata de zahar. Hmm…
…..
Pe ultimele locuri volumele Berlin (au fost 4, a citit doar 3) pentru ca la un moment dat virusul care a ucis toti adultii a ucis si cititul lor.
Nu am scris cu gandul sa-l laud, ci sa inspir si poate sa primim sugestii. Am mai scris si mai demult despre cartile citite de el, la alta varsta insa, daca aveti nevoie de idei. L-am lasat sa citeasca ce a vrut, uneori poate peste varsta (Legendele Olimpului le mai citise, acum le-a recitit de exemplu). Am crezut multa vreme ca e o supapa a lui sa-l lasam in pace, dar gasesc carti deschise in patul nostru si cand nu suntem acasa si ar trebui sa-si faca temele la mate, uitate in graba langa pijamalele aruncate (el incepe la ora 13 scoala). Sper sa nu piarda aceasta abilitate prea curand si sa invete si Vladut ceva din asta, doar doar. Deocamdata merme inoata printre Dog man si Jurnalul unui pusti.
PS Cred ca merme are un simt al 2321 ca ieri spontan a citit ceva pagini (multe) din “Doctorul Aumadoare” si cica a fost si curios daca exista Tragempinge in realitate :D. Iar in patul nostru am gasit Asimov- a doua fundatie, roasa pe trei sferturi, dupa prima zi in care noi am fost la munca.
Leave a Reply
Be the First to Comment!