De ce admiterea individuala NU este de fapt o sansa in plus- scrisoare adresata domnului ministru al invatamantului Campeanu

Cred ca nimic din tot ce a spus la conferinta de presa de ieri nu mi-a atras atentia mai mult decat expresia aceea ” O SANSA IN PLUS” acordata elevilor sa ajunga la anumite colegii care isi vor organiza propria admitere  pentru 90% dintre locurile pe care le are (imi vine sa scriu m-a infuriat, mi-a provocat greata, dar incerc sa-mi pastrez limbajul).

Sa o luam matematic, domnule ministru. Astazi orice copil cu media 9.70 poate sa bifeze la optiuni TOATE COLEGIILE SI LICEELE pe care le doreste.

Peste 2 ani, adica atunci cand al meu copil devine COBAIUL dumneavoastra, el se poate inscrie SA DEA INCA UN EXAMEN (care apropo va fi INAINTEA evaluarii nationale- un fel de olimpiada inainte de olimpiada, cam asa, de parca omul PSIHOLOGIC vorbind este creat sa atinga varfuri de forma- a se citi concentrare, atentie, focus, lipsa de oboseala cronica de mai multe ori in aceeasi perioada de timp si la o varsta la care abia invata sa isi dozeze efortul, de emotii nu mai vorbim) LA UN SINGUR LICEU ( sau aveti de gand sa se poata inscrie in zile diferite ca sa dea examene o luna intreaga??? Ca terminam cu pregatirea SF pentru admitere atunci si incepem deja cu psihiatria)

Peste 2 ani, atunci cand copilul meu devine COBAIUL dumneavoastra, la ce liceu sa il inscriu domnule ministru? Si pe ce criterii? Il trimit eu oare la Lazar cand stiu de principiu ca toti vor acolo? Dar daca se sperie toti si fug cu dosarul in mana ca afla de la o secretara binevoitoare (asa a fost in anul dinaintea aparitiei evaluarii nationale, credeti-ma, am trait cu o ruda acest cosmar) la un alt liceu ca afla ca la Cosbuc sunt totusi mai putini inscrisi pe loc decat la Lazar? Sau daca fug toti de la inceput de frica la un liceu mediu (ce naiba o insemna si asta) si ce sa vezi, acolo concurenta va fi 15/loc si la Sfantul Sava doar 2 pe loc ca teama de a-ti nenoroci copilul la 14 ani intr-un moment de neatentie bate mandria de a-l vedea licean in centrul capitalei??

Peste 2 ani, atunci cand copilul meu devine COBAIUL dumneavoastra, va exista o “SANSA IN PLUS” sa ce? Poate sa afle cam care e …”modelul” de subiecte si gradul de dificultate pentru admiterea la un anumit colegiu, de vreme ce fiecare institutie devine independenta sa face ce subiecte doreste? Si cum credeti ca va opri aceasta idee CORUPTIA, adica MEDITATIILE pe bani greu cu profesori din liceul respectiv, care sa-ti “antreneze” copilul pentru modelul pe care ei, insideri, au o sansa in plus sa il cunoasca? Cam cum as putea eu INDRAZNI sa imi trimit copilul la un liceu din primele 10 (ce-o fi si asa) fara sa ma gandesc ca o tona de colegi ar putea face “pregatire” cu oamenii liceului si astfel sa le fie facilitata admiterea? Cum este aceasta situatie O SANSA IN PLUS?

Cum veti putea dumneavoastra pune capul pe perna considerand ca toate cele de mai sus reprezinta pentru Andrei, care in 2 luni incepe clasa a saptea, O SANSA IN PLUS????

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Acum 20 ani puteai pica la Lazar cu o medie cu care intrai oriunde (atunci macar erau SUBIECTE UNICE domnule ministru, nu facea fiecare liceu legea proprie) si intrai la repartitie (nici macar nu mai dadeai INCA un examen) la liceul auto.  Prietena mea cea mai buna asa s-a pierdut. Cu o medie care ii permitea orice alt liceu, mai putin Lazar sau Sava, a terminat un liceu tehnologic. Si viata ei NU a  mai fost niciodata ce MERITA SA FIE. Anturajul ei nu a mai fost niciodata acelasi. Meseria ei nu a mai fost niciodata ce putea fi.  Cei 10% lasati pentru Evaluarea Nationala sunt praf in ochi domnule ministru. Sunt 10 locuri la Lazar. 10 locuri la Moisil. Sunt maxim 200 de locuri in licee bune, cand astazi cu 9.50 sunt peste 2000 de elevi care asteapta repartitia. E mult prea devreme, in pregatirea unui viitor adult, sa ii pui viitorul pe șine, domnule ministru si niste adulti sa miste MACAZUL.

Evaluarea Nationala a oferit timp de peste doua decenii SANSA (da, asta sansa) tuturor elevilor sa ajunga la LICEUL care li se potriveste. Cu mici exceptii, venite din erorile parintilor de completare a optiunilor, copiii si cu rezultate foarte bune si cu rezultate mai putin bune ajungeau UNDE li se potrivea, in functie de media lor. Ceea ce faceti dumneavoastra acum este GENOCID EMOTIONAL, cinic, ascunzand sub expresia “o sansa in plus” o mare mare mare NEDREPTATE (asta ca sa nu spun MINCIUNA IMBRACATA FRUMOS).

PS: Raspundeti-i va rog si mamei lui Filip care imi scrie asa si pe buna dreptate: ma trec fiori…și Filip va fi cobai…practic evaluarea națională va fi pentru looseri/ratați/pierzători? Eu nu mai știu cum să gestionez, ce planuri sa mai fac? Îl omor cu învățatul in ăștia doi ani? Îl las în voia lui și a sorții?

Semnat: mama lui Andrei (clasa a saptea) si Vlad (clasa a doua)

Absolventa a Colegiului National Gheorghe Lazar, Bucuresti

Absolventa a UMF Carol Davila, Bucuresti

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of