Ce pericole exista in patul unui sugar?

Saptamana trecuta am citit in mailul saptamanal de la medscape ca in SUA  va aparea o noua lege care va interzice (IN SFARSIT) protectiile de patut pentru sugari, dar si atentie pernele antireflux/orice suprafata plana inclinata cu un ungi mai mare de 10 grade, folosite pentru sugari. De ce? Pentru ca acestea au fost gasite ca si cauza pentru decesul a peste 200 de copii. DOUASUTEDECOPII..

„Pericolele prezentate pentru bebeluși au fost evidente de ani de zile”, a declarat Teresa Murray, persoana care conduce biroul de supraveghere a  US PIRG Education Fund. Ce sunt protectiile  pentru pătuț? Orice material care este proiectat să acopere părțile laterale ale unui pătuț, care includ căptușeală sau apărătoare, dar nu si plasele cu ochiuri mari care sunt de obicei la patuturile de voiaj sau la tarcurile de joaca. Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum din SUA a primit rapoarte privind peste 113 decese care au implicat barele si aparatoarele de protecție pentru pătuț între 1990 și 2019, precum și 113 incidente nefatale între 2008 și 2019, potrivit unui raport al comisiei.

Am intuit asta si in articolul scris de mine in 2010 (inaintea erai noastre)- aveti aici link,  despre cum alegem un pat pentru nou-nascut am mentionat ca e mai bine fara ele. Va las articolul original, asa cum e el, chiar si cu acea poza cu un ham neeorgonomic, pe care l-am folosit o singura data 10 minute fara succes ( efectiv imi atarna copilul si am SIMTIT ca ceva nu e in regula). Va reamintesc ca in 2010 nici nu se vorbea despre sistemele de purtare in Romania, cele neergonomice erau singurele la care aveai acces.

As vrea sa intelegem cu totii, de la bunici la parinti ca in patul unui copil nu adunam nimic cu sfori, nicio perna, nicio cruciulita, nicio funda, nici plusuri sau paturici. Ca este foarte periculos sa doarma altfel decat pe o saltea ferma, pe spate de preferat. Sigur, am citit cu totii saptamana trecuta despre faptul ca o mamica al carui copil a murit subit s-a implicat in descoperirea unui deficit de butircolinesteraza, un biomarker al carui deficit s-ar asocia cu sindromul mortii subite a sugarului, anuland o mare parte din vina si nelinsitea unor parinti care nu au cunoscut niciodata cauza unui deces tragic. Sigur ca este deocamdata un studiu si ca ramane de vazut daca este unicul motiv al mortii subite (putin probabil sa fie singura cauza),  daca se asociaza sau nu si alte aspecte, dar asta nu anuleaza riscurile asociate aparatorilor laterale si mai noi pernelor antireflux.

Problema vine din riscul de sufocare, fie prin blocarea copilului cu nasul in pernutele laterale, fie prin rasturnarea de pe planul inclinat si pozitionarea pe burta, insotita sau nu de varsatura, aspiratie sau pur si simplu sufocare prin imposibilitatea miscarii capului, mai ales in primele saptamani de viata.

Pentru a stii ce si cum sa faceti va readuc in atentie doua articole mai vechi:


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Ce pericole exista in patul unui sugar?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ciprian
Guest
Ciprian

Citind acest articol, îmi ridic privirea la pătuțul copilului și ce să vezi? Exact așa împopoțonat este, ca nu cumva sa se lovească copilul… Am trecut de perioada aceea, băiețelul are 3 ani și jumătate. Noi ne gândim doar la cum să-i protejăm cat mai mult și nu ne gândim că le facem mai rău. Am descoperit acest blog in această seară ( în căutarea unui remediu pentru înecarea și vomitarea de la mucisori) și chiar îmi place! Am citit și o să citesc cu drag!