Colicile abdominale-intre nesomn si solutii (P)

E primavara in calendar si iarna in sufletele noastre. Tot ce am fost si am simtit, tristeturi si depresii par a pali in fata a ce traim astazi. Cine ar fi zis ca dincolo de pandemia de covid poate aparea ceva si mai trist si mai nelinistitor si mai infricosator.  Am invatat in ultimele saptamani sa ne bucuram de azi, de ai nostri si de noi. Am invatat sa dam inapoi banda vietii si sa visam iar la copaci infloriti si inimi fericite. Am invatat ca tot ce avem e ce am construit si ce avem azi. Si daca asta va fi sa fie lectia vietii noastre, cred ca meritam o pauza. Am invatat-o.

Acum 13 ani mi se parea ca lumea s-a intors invers doar pentru ca oboseala ne terminase. Amintirile sunt estompate ca intr-o camera cu ecou, in care imi amintesc doar veselia si voiciunea celor din jur, morisca lor in jurul nostru si nauceala noastra. Undeva cand Andrei implinise varsta primilor pasi, desi medic (rezident, e adevarat) imi amintesc cum intrebam alte mame in parc: “si al dumneavoastra doarme?”. Lipsa de somn a lui Andrei ne zombificase. Copil alaptat si vesnic cu dureri de burta, ne-a pus orice urma de rabdare la incercare. Si daca ati crezut vreodata ca se moare de foame sau de sete, va asigur ca lipsa de somn cronica omoara mai repede. Prin inexistenta efectiva.

Contextul din 2009 a fost insa cu totul altul decat este azi. Imaginati-va ca abia spre sfarsitul anului imi cumparasem primul telefon “cu clapita”, nici vorba de smartphone. Nu exista facebook (adica exista, dar nu-l folosea nimeni), daramite grupurile de mame. Ne aglutinasem insa vreo suta pe un forum de mamici, unde scriam sub diverse pseudonime, dar mereu aveam senzatia ca toti copiii si mancau si dormeau si nu prea ma regaseam in povestile de acolo. Plus ca statutul de medic iti lasa si un pic de loc de a fi “judecat”, e cumva la capitolul impuse sa le stii pe toate. Citise Radu, rasfoind internetul in limba engleza, ca “white noise” putea fi o solutie salvatoare. Asa ca dupa cateva incercari esuate sa adormim copilul in baie, in timp ce huruia masina de spalat rufe, am ars un uscator de par, din ala rusesc. A facut poc si dus a fost. Mostenire de familie din vremea dinainte de revolutie si-a dat obsescul sfarsit in dormitorul bebelusului.

Medicamentele de colici erau putine. Probioticele se lansasera in Romania de maxim un an. Simeticona se gasea doar sub doua denumiri comerciale, a treia, destul de cunoscuta astazi se trimitea colet de la rubedenii sau prietenii emigrati in Marea Britanie. Imaginati-va, mai ales doamnele care au facut nunti inainte de 2020 un fel de eveniment la care scaunele nu au huse, nu exista decor in sala si poti sa ai maxim o inima rosie cu alb din baloane :))) Asa am avut noi. De multe ori am trait senzatia ca cu noi s-a inceput orice noua moda. Asa si cu copilul. Salteaua de cocos ( mocos ii ziceam) era un fel de what? Aia de paie nu mai e buna? Caruselul de la patutul lui Andrei a costat echivalentul a 180 roni in 2009 ( cand salariul meu de medic rezident era 400- asa, pentru comparatie). Reteta de la spital cand m-am externat continea algocalmin, lapte praf, biberoane, ser fiziologic, comprese sterile si cam atat.

Asa si cu medicamentele de colici. Imi amintesc de matusa mea care mi-a sugerat sa il tin sus la bec, asa se linistea unul dintre copiii ei. Noroc ca suntem scunzi, ca disperarea te indeamna la multe. 13 ani mai tarziu nu are nimeni pretentia ca a descoperit America in ceea ce priveste durerile abdominale ale copiilor, dar astazi avem cu certitudine mai multe resurse, mult mai multe optiuni, mai multe studii si mai multe situatii in care oamenii dorm si inainte sa devina zombi umblatori. Se stie si s-a si demonstrat ca in perioada imediat dupa nastere cantitatea de lactaza (enzima digestiva) pe care o are sugarul este mica, astfel incat digestia laptelui (fie ca e vorba de lapte de mama, fie ca vorbim de formula) este mai dificila.

Cand nivelurile de lactoza din lumenul intestinului subtire depasesc lactaza pe care o poate organismul sugarului produce apar urmatoarele fenomene:

  • flora microbioana din intestin fermenteaza excesul de lactoza, mai ales in colon  si produce in acest fel gaze (dioxid de carbon, hidrogen și metan), precum si acid lactic
  • produsele de fermentare a lactozei din colon cresc osmolaritatea lumenului intestinal, crescand astfel volumul de apa care trebuie retinut in lumen.
  • orice lactoză care nu este fermentata si ramane in colon impune, de asemenea, retentia apei in colon si favorizeaza aparitia scaunelor lichide, acide
  • timpul de digestie este scurtat si in acest fel apare mucusul in scaune, din cauza iritatiei gastro-intestinale

Simptomele unui sugar care primeste lapte cu lactoza (alaptat) si care are un exces de lactoza in lumenul intestinal (lucru dovedit a exista tranzitor in primele saptamani dupa nastere) sunt:

  • flatulenta excesiva (balonare, gaze)
  • scaune numeroase, apoase, explozive, galbene sau chiar verzi
  • colici intestinale: plans excesiv cauzat in principal de numeroasele gaze intestinale
  • agitatie importanta a copilului
  • eritem fesier din cauza scaunelor acide
  • scaune numeroase cu mult mucus

Pentru a incerca sa fac lumina si intr-un subiect tare controversat care se lasa cu analize INUTILE pentru determinarea unei presupuse intolerante genetice la lactoza, mai ales in cazul sugarilor cu dureri abdominale recurente, dar crestere in greutate in limitele largi ale normalului, intoleranta la lactoza este clasificata in:

  • Primara– apare pe măsură ce cantitatea de lactază scade odată cu îmbătrânirea oamenilor ( este o situatie normala, 50% dintre europeni “sufera” de intoleranta la lactoza de tip adult)
  • Secundara- se datorează leziunilor intestinului subțire. O astfel de leziune ar putea fi rezultatul unei infecții (practic dupa orice diaree exista o perioada de intoleranta la lactoza), bolii celiace, boli inflamatorii intestinale etc
  • De dezvoltare- poate apărea la copiii prematuri si la nou nascuti, se îmbunătățește într-o perioadă scurtă de timp (cateva saptamani)
  • Congenitală – este o tulburare genetică extrem de RARA, în care se produce putina lactază sau NU se produce deloc de la naștere ( si evident si simptomele sunt prezente din prima zi de viata si NU SE AMELIOREAZA cu timpul)

Pentru intoleranta tranzitorie a nou nascutului exista posibilitatea administrarii de solutii care contin LACTAZA. Studii efectuate inca din 2001 au aratat fara indoiala ca atunci cand sunt comparati sugarii care primesc lactaza cu cei care nu primesc lactaza (ENZIMA), plansul celor care au posibilitatea digestiei lactozei este redus cu 86% comparativ cu cei care nu primesc lactaza. Este una dintre cele mai noi oportunitati de a scadea durerile abdominale ale nou nascutului (colicile) si de a imbunatati viata intregii familii. Co-Lactase este un produs care contine enzima lactaza si  care se adaugata sub forma de picaturi in laptele matern sau in formula de lapte, inainte de a se administra sugarului. Nu se administreaza direct sugarului, dar nici nu necesita timp suplimentar de asteptare. Actioneaza prin descompunerea cele mai mari parti a lactozei din laptele matern sau din formula de lapte, inainte de a hrani sugarul si este una dintre modalitatile cele mai eficiente prin care disconfortul digestiv al unui sugar poate fi ameliorat. Sursa lactazei din Co-Lactase se afla intr-un produs natural, Aspergillus oryzae (un fung utilizat din antichitate in China si Japonia pentru fermentarea cerealelor (orez, soia)) care este utilizat la scara larga in industria alimentara ca suport in prepararea produselor lactate dedicate populatiei care prezinta intoleranta la lactoza.

Nu cred ca deprivarea de somn trebuie privita ca normalitate in primele luni cu un copil mic. Cred ca astazi, 13 ani mai tarziu, avem la dispozitie nenumarate alte solutii decat plimbatul prin casa cu ochii la bec sau leganatul pe picioare, in speranta unui copil mai linistit (apropo, dincolo de sindromul copilului zgaltait care poate aparea atunci cand legantul este prea intens, mie nu mi-a iesit niciodata “pe picioare”- e o lipsa de cooordonare, dar mai ales de control, o permanenta senzatie ca-mi va decola copilul undeva pe jos). Intoleranta tranzitorie la lactoza in primele saptamani este un lucru cert, iar administrarea lactazei poate fi o solutie excelenta pentru ameliorarea colicilor abdominale, reducerea timpului de plans, a balonarii, flatulentei, a disconfortului digestiv unui copil mic, care ne poate pune pe toti la incercare.

Bibliografie partiala:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11906576/

Clinical Efficacy Of Lactase Enzyme Supplement In Infant Colic: A RandomisedControlled TrialMubashir Ahmed, 1 Abdul Gaffar Billoo,2 Khalid Iqbal,3 Ashraf Memon4

https://www.health-e-learning.com/articles/Lactose.pdf


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Colicile abdominale-intre nesomn si solutii (P)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Andreea Ghita
Guest
Andreea Ghita

Buna ziua doamna doctor, voiam sa va intreb daca la un copil de 3 luni jumate, care are discomfort mai mult noaptea din cauza gazutelor, mai pot sa ii administrez co-lactoza? Si cum as putea sa Il administrez daca alaptez exclusive si diagnosticat cu reflux? O zi frumoasa!

Elena
Guest
Elena

Buna seara! Va urmaresc cu drag. In Franta li se prescrie ceai de fenicul si merge de minune.