Suntem in continuare intr-o bezna a mintii si a realitatii pe care o traim. Desi in acest moment numarul cazurile este in scadere, cazurile la copiii din colectivitati continua sa existe. Acum sporadice, ramane de vazut ce se va intampla pana la urmatoarea vacanta, cea de Craciun. Balbaiala autoritatilor, orice culoare politica ar avea, este de neconceput. Ne invartim in jurul cozii : cine sa faca testele? cine recolteaza? cine le interpreteaza? cand se fac? Exista o revolta generala a cadrelor didactice, partial indreptatita si spun partial pentru ca rejectul este agresiv si fara sa ofere cumva alternative, asteptandu-se in fapt ca cineva de “sus” sa decida ca NU, nu ei, niciodata si sa paseze pisica intr-o alta curte. Eventual curtea parintilor pe care eu o cunosc foooooooooarte bine.
Eu va las doar sa cititi experienta altor mame din alte tari si va intreb atat: cati dintre copiii dumneavoastra VOR REUSI IN ACEASTA VIATA SA-SI RECOLTEZE SINGURI la 7 ani teste, fie ele si din saliva si sa le si prelucreze?
Si daca raspunsul este niciunul sau foarte putini va rog sa va uitati in oglinda si sa va raspundeti: DE CE?
Cati copii de 7 ani isi leaga singuri sireturile? Cati se incheie singuri la geaca? Cati stiu sa inchida usa cu o cheie? Cati stiu sa se imbrace daca nu li se dau hainele? Cati stiu sa isi faca patul? Cati isi taie unghiile singuri? Cati spala o farfurie? Cati pun masa? Cati sterg masa dupa ce au mancat? Cati isi pun in frigider resturile alimentare? Cati isi fac singuri ghiozdanul? Cati isi ascut creioanele?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UK: Teste rapide se pot face copilului daca exista suspiciuni. Daca este contact direct exista obligatia de a face copilului test PCR si daca are simptome, sa stea acasa pana iese rezultatul.
Anglia: “la noi testam de mult de 2 ori pe sapt, lateral flow..sau din alea simple, de le bagi în gat și nas.La simptome gen febra, muci se face PCR. Ambele sunt gratuite, obligatorii nu sunt, dar mai toti fac, ma refer la cele de acasa.La cele de acasă, se merge pe încredere..se inregistreaza atat pe site ul scolii cat si pe gov. Noi facem miercurea si duminica. Nu vad de ce ar minți careva, mai ales in cazul copiilor.”
Scotia: la noi nu e nimic obligatoriu (decat daca e sa mergi la spital pentru vreo procedura medicala si atunci e musai testul covid), dar se recomanda sa fie testati copiii de 2 ori/saptamana, acasa. Testele le primesc gratuit fie de la scoala, fie de la farmacie (oricine aici poate cere teste rapide de la farmacie, sunt gratis). Recoltarea o face fie parintele, fie copilul. Inregistram rezultatele online
Austria: se testează copiii acasa- singuri sau parintii, de 3 ori/săpt și se înregistrează (se filmeaza si trimit video).

Cehia: s-a testat in scoli in diferite perioade cand incidenta era mai mare – incepand cu aprilie-mai 2021 – teste salivare, de 2 ori pe saptamana, nu au fost probleme, au invatat rapid copiii cum sa le foloseasca. In unele scoli intr-un proiect pilot s-a testat PCR salivar. Altfel pana recent asigurarile acopereau 2 PCR si 2 teste antigen /luna, pretul testelor fiind oricum mult scazut din mai (810 czk vs cam 1700 anul trecut PCR). Acum nevaccinatii isi platesc testele iar copiii sub 12 ani nu mai trebuie testati pentru restaurant etc.
Cipru: nu se testează de rutina.
Danemarca: se pot testa numai copiii de peste 2 ani cu test PCR din gât, testul rapid antigen din nas e numai pentru copii de peste 6 ani. Testarea e foarte blândă, nu simți mai nimic. Toate testele sunt gratuite, la PCR copiii primesc o jucărioara mică, un nimic din plastic, o guma de șters, un animal de cauciuc, etc. (copiii chiar adora sa meargă la test ).In scoli se poate face test o data pe saptamina, parintii trebuie sa își fi dat acordul in prealabil, vine cineva și recoltează. De fapt oamenii care testseaza sunt elevi, studenti, someri, tot felul, dar au fost trainuiti sa testeze. Doar vaccinatorii sunt cadre medicale.
Nisa Initial doctorii erau foarte reticenti in a testa copiii fara motiv serios, doar daca erau caz contact. Se puteau face teste Pcr si teste antigenice (astea se fac in farmacii si nu necesita programare) Se testeaza in lipsa de simptome daca in clasa exista un caz pozitiv. Se face test imediat dupa ce se afla si apoi altul dupa cele 7 zile de izolare. Daca rezultatul este negativ se pot intoarce in clase.
USA si Canada: nu se testeaza decat daca au fost in contact direct. Nu s-a testat niciodata in scoli.
Italia: nu testeaza de rutina, dar profesorii sunt vaccinati obligatoriu.
Portugalia: nu se testeaza in scoli; in schimb oricine se poate testa gratuit daca exista suspiciune si are recomandare din sistemul public (sau oricand, in caravanele publice gratuite organizate de anumite primarii). Daca exista un caz, se anunta DSP-ul (alocat scolii/zonei) care decide masura aplicata pentru restul clasei/scolii. Dar vorbim despre tara in care suntem la aproape 90% populatie vaccinata, incluzand copiii 12
…………………………………………………………………………………………………………………………………
As vrea sa gasesc niste cuvinte de incheiere. Nu gasesc. Nu gasesc cu adevarat nici motivul pentru care am vorbit cu atatea doamne (VA MULTUMESC). Poate doar pentru a le simti linistea si increderea. Atat.
Leave a Reply
5 Comments on "Testela COVID rapide la copii-experienta altor tari"
Va multumesc pentru comentariu. L as putea introduce in textul articolului?
Portugalia: nu se testeaza in scoli; in schimb oricine se poate testa gratuit daca exista suspiciune si are recomandare din sistemul public (sau oricand, in caravanele publice gratuite organizate de anumite primarii).
Daca exista un caz, se anunta DSP-ul (alocat scolii/zonei) care decide masura aplicata pentru restul clasei/scolii.
Dar vorbim despre tara in care suntem la aproape 90% populatie vaccinata, incluzand copiii 12+.
(puteti include in articol daca doriti).
Multumesc. Asa voi face!