Am fugit la Atena saptamana trecuta. A fost primul zbor din noiembrie 2019, un zbor pe care probabil ca l-am asteptat ca si cand nu ar mai fi venit niciodata. Va fi un post tehnic, pentru ca multa lume m-a intrebat detalii si pentru ca Atena NU e deloc o destinatie de neglijat, chiar si cu copiii. Asadar sa incepem:
- conditiile legale de iesire din tara: la momentul cumpararii biletelor de avion ( cu 4 zile inainte de decolare) Grecia era pe lista verde. Am putut zbura cu certificat european de vaccinare/ test PCR cu 72 ore anterior iesirii din tara/ test rapid antigen (efectuat intr-o clinica). Conditiile de mai sus sunt aplicabile tuturor copiilor peste 12 ani si adultilor. Fiind pe lista verde, la intoarcerea in tara Romania nu cere conditii suplimentare (lucru insa care se poate schimba de la o zi la alta, este bine sa cititi site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a primi cele mai sigure informatii). Noi 2 suntem vaccinati, Vladut are doar 6 ani, iar Andrei era intre dozele de vaccin, el a fost testat PCR, am facut testul la Regina Maria si am primit rezultatul in aceeasi noapte. Nu uitati de PLF, un document care trebuie completat online cu minim 24 ore inainte de ziua plecarii, atunci cand plecati in Grecia si pe care TREBUIE sa il prezentati oriunde la vama, fie terestra, fie aeriana.
- biletele de avion au fost cumparate initial pentru martie 2020 Valencia, insa din motive care tineau de preturi, de tara cu numar in crestere de cazuri, de zbor mai lung, am ales Atena. Intre timp Andrei a devenit pentru Blue Air adult, asa ca tot noi am platit o diferenta de bani, dar mica, pentru ca am si zburat dus intors: duminica-joi, asadar nu cele mai dorite zile. In plus BA a schimbat a 10000 oara politica bagajelor, asa ca pe cel mai ieftin bilet ai numai 1 rucsac mic, nici vorba de troler de 10 kg, astfel incat noi am cumparat de la inceput un bagaj de cala.
- zborul de dus a fost cu ceva incidente, dupa ce am fost imbarcati, cu aproximativ 50 minute intarziere, am fost debarcati intrucat s-a constatat o defectiune la un senzor al rotii din dreapta a avionului. Intarzierea finala a fost de peste 3 ore, dar am reusit sa ajungem sanatosi si asta a fost cel mai important.
- ne-am cazat intr-un apartament prin Airbnb situat in zona Neos Kosmos, as zice relativ central si foarte aproape de statia de metrou. Neos Kosmos este una dintre putinele locatii care are legaturi cu centrul orasului atat prin metrou, cat si prin tramvai. Cazarea a fost deosebita, o recomand pentru amplasare si pentru conditii: bucatarie echipata complet, curatenie, AC in toate camerele. Noi am avut 1 living , 2 dormitoare si 2 bai, poate parea mult, dar cu 2 copii mari cam asa ai nevoie. A costat 1600 roni pentru 4 nopti, dar am avut tot ce ne-am dorit.
- de la aeroport am plecat cu metroul, pana la statia Syntagma, 16 opriri, aproximativ 40 minute. Primele 4 statii sunt de tren, urmatoarele sunt in subteran. Biletele pentru acest drum, dar si pentru intors le-am achizitionat de la ghiseul din statia aeroportului, cumparandu-le de la inceput am beneficiat de ceva reduceri, copilul mic a fost gratuit, Andrei a platit jumatate si in total au costat 41 euro. Prin comparatie uberul (care la ei este operat de taxiuri galbene) ar fi costat 40 euro un dus. Mai exista si o alta varianta cu un autobuz special, dar pe care nu am dorit-o
- pentru cele 5 zile, am cumparat din aceeasi seara o cartela valabila exact pentru intreaga perioada. O cartela a costat 8.2 euro, era valabila pe toate mijloacele de transport in comun, pentru copil nu mai exista reducere, Vladut fiind tot gratuit.
- ce am vizitat?
- in prima seara am vizitat Plaka (zona pietonala de la poalele Acropole). De la Neos Kosmos erau 2 statii de metrou pana la statia Acropoli. Zona era intesata de magazine, tarabe, terase, o forfota de care mi-a fost dor. Am preferat sa purtam masca mai mereu in zonele aglomerate si am cinat in apropiere de Catedrala Ortodoxa, la o terasa cocheta si simpla. Absolut toti chelnerii PURTAU MASCA, in orice zona te-ai fi aflat. Mi s-a parut o forma de RESPECT si iti oferea o stare de bine, de relativa siguranta
- prima dimineata a fost pentru Acropole. Pentru ca am fost la inceput de iulie, mi-am dat seama ca nu vom putea rezista toata ziua, din cauza caldurii, asa ca la 9 eram deja in varf. Am cumparat biletul combinat pentru Acropolis of Athens, Ancient Agora of Athens, Ancient Agora of Athens Museum, Archaeological Museum of Kerameikos, Hadrian’s Library, Kerameikos, Lykeion Archaeological Site, North slope of the Acropolis, Olympieio, Roman Agora of Athens, South Slope of Acropolis- total 30 euro. Daca luam doar pentru Acropolis costa 20 de euro pentru fiecare adult, copiii au fost gratuit pe baza de pasaport (pentru unele tari exista reducere). Nu am reusit sa bifam toate edificiile, desi biletul este valabil mai multe zile, dar totusi o mare parte dintre ele Agora antica, Agora Romana le-am vizitat a doua zi.
- Teatrul lui Dionysos l-am vizitat dupa Acropole. Desi pe urcare poate parea tentant, lasati-l la sfarsit. Este primul teatru din piatra construit vreodata, o bijuterie. La momentul in care am ajuns la el era spre ora 11 si deja ne topeam. Nu ne-am ars insa, pentru ca a fost deja ritual crema de soare cu SPF FP 50+ si palarii (toata lumea)- chiar daca ne mai vedeti fara, era un singur moment, pentru poze. Acelasi lucru a fost valabil si pentru masti, pe care noi am ales sa le purtam marea majoritate a timpului. De peste 5 ani si noi adultii folosim cremele copiilor si suntem multumiti. Ehehe s-au dus vremurile tineretii cand ne ungeam cu ulei in Costinesti (complet nesanatos). A fost greu cu Vladut? A fost. Copilul acesta este intr-o vesnica viermuiala si plictiseala, dar pentru Andrei si Radu a fost foarte foarte frumos. Ce e drept, lor le si place sa citeasca toate adnotarile, toate tablitele si de multe ori devine obositor si pentru un adult, daramite pentru un perpetuum mobile ca merme.
- Pentru ca a trebuit sa distram si copilul mic am fost o dupa-masa la mare, in zona Glyfada si o dupa-masa in parcul de distractii. Lungul drum catre plaja cu tramvaiul, supranumit pe buna dreptate, trocariciul nr. 5 a durat o eternitate si un pic, dar dupa-masa in sine a fost una foarte placuta, incheiata cu un apus splendid. In schimb Allou Fun Park primeste un mare NU, desi potential avea. Dincolo de preturile piperate si incalcite (ia bratara, te duci la ride-uri, intra toate, ba nu, mai trebuie 3 euro extra la fiecare 🙂 grecii pareau (din pacate mai peste tot) scapati din lesa si plecati ca oile sa se izbeasca in primul gard. Inteleg ca au trait vremuri complicate, ca au avut 6 (sase) luni de hard lockdown in care au avut tot ce era neesential inchis, in care mergeau cate o persoana la magazin sau la farmacie pe baza de sms (si sa nu va ganditi ca se duceau la librarie sau la magazine de briocolaj). Nici nu ma mira in aceste conditii zapaceala care i-a cuprins, ingramadeala si dorinta de a face tot si deodata. Dar, din pacate, am cumparat biletele cu 500 cazuri pe zi si ne-am intors, 8 zile mai tarziu, la 2100 cazuri si valul 4 pare a navali rapid peste ei. In parc am reusit sa ne strecuram, dar la sfarsit am solicitat niste bani inapoi si am si primit, pe buna dreptate, copiii nu aveau cum sa acceseze prea multe ride-uri din cauza balamucului permis de organizatori.
- Zona Syntagma si Palatul Parlamentului le-am vizitat pentru importanta lor istorica. La ora 11 se schimba garda, am ratat acest moment de putin, dar Vladut a vazut totusi soldatii defiland si ..i-au placut foarte foarte mult. Ne intrebam onest unde aveau loc sa se bata grecii in celebra lor piata, pentru ca imi parea oleaca mica, dar, deh, asta nu e treaba noastra. Bine ca se bat mai rar in ultima vreme. Langa Palatul Parlamentului se afla Gradina Nationala a Atenei, un parc plin cu verdeata si pe alocuri cu pasari, broaste testoase si porumbei. Noi ne-am dorit foarte mult sa ajungem, in mod special pentru ca avea un spatiu de joaca si poate de aceea am fost putin dezamagiti, fiind extrem de laudat. Aleile parcului nu sunt pavate, asa ca ne-am umplut de praf (ok, suntem carcotasi :))) si nici balta ( a se citi lacul) din centru nu era prea ingrijita ( practic era verde si ea:)). Am ajuns la concluzia neaosa ca la noi e mai bine, cel putin parcurile sunt mai acatarii, nu au ele palmieri, dar sunt ingrijite.
- Agora Antica și templul lui Hefaistos le-am vizitat a doua zi dupa Acropole si au intrat tot in biletul combinat (altfel costa intrarea cate 8 euro, deci se cheama ceva economie). Cred ca zona Agorei a fost cea mai apreciata in acea zi caniculara, fiind racoroasa, adapostind si un muzeu pe care l-am vizitat cu placere, numar limitat de persoane din cauza covid, dar care avea aer conditionat (la mare cautare).
- Zona Monastiraki este pe cat de frumoasa, pe atat de aglomerata si periculoasa, cunoscuta , alaturi de cartierul Omonia ca fiind raiul hotilor de buzunare. Pe de alta parte nu o poti rata, ba chiar am luat pranzul intr-una din zile, nimic spectaculos, dar cu grija pentru clienti, tot cu masca, dezinfectant pe masa, apa si desert din partea casei.
- Stadionul Panathenaic, singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Descoperit în 1869, el a fost reabilitat si a gazduit mai multe editii ale Jocurilor Olimpice (1896, 2004). Stadionul reprezinta ultima “statie” din Grecia unde are loc ceremonia de predare a flăcării olimpice către națiunea care este gazda. Intrarea a fost 5 euro pentru adulti si 2.5 euro pentru copilul mare. Imaginile sunt spectaculoase, dar probabil ca poate fi observat si din exterior. Noi am vrut sa simtim mai bine senzatia unui stadion care primeste 65.000 de spectatori si am profitat sa vizitam si muzeul aferent.
- Vedeta ultimei seri a fost dealul Lykabettus si privelistea extraordinara de la apus. Am mers cu metroul pana la Evangelismos (prima statie dupa Syntagma pe linia albastra) si apoi am mers. Si am mers. De la un moment dat am urcat, inclusiv scari. De-a lungul scarilor erau terase care mai de care mai cochete si mai ingenios asezate, cu picioare mai lungi in panta pentru a sta drept. O frumusete de cartier, pacat de noi care paream ca ne dam duhul urcand atatea trepte. La finalul lor a fost statia de pornire a funicularului care ne ducea pana in varf. Inteleg ca dealul se putea urca si la picior, noi in sandale si cu piatra de moara, aka Vladut dupa noi nici nu ne-am gandit. A fost cam scumput, era 7.5 euro pentru un adult dus-intors, nu mai stiu cum ne-a considerat doamna, ne-a zapacit, ne-a invartit am platit vreo 20 de euro. Teoretic aici si Vlad ar fi platit, dar cred ca l-a simpatizat doamna si l-a lasat in pace. In plus funicularul circula in mod obisnuit la 30 minute, dar la apus se aduna mai multa lumea si cred ca a plecat dupa 15-20, asa ca aveau mai multe curse decat planificasera 😀 oricum. Din varful dealului o priveliste pe care eu mi-o aminteam din 2016: MI NU NA TA. Atena la picioarele tale. Sa mananci insa acolo in varf cam piperat si cam fine dining, asa ca am coborat de indata ce a apus soarele si am mai batut o data la picior Plaka, cautand superbitatea de cartier Anafiotika, inima Atenei. Am mancat in cel mai frumos loc cu putinta (pentru noi cel putin), o taverna de familie pe care v-o recomand, Scholarchio: cea mai buna musaka (imi pare rau bunicul, un sos bechamel adevarat)
In loc de concluzii :
- legat de covid: safe si nu prea. Multa aglomeratie, in aeroport lumea gasea ceva de facut doar sa nu stea cu masca, in avion nici nu mai vorbesc, o utopie. Din fericire multe obiective in aer liber, in metrou si tramvaie 99% din calatori aveau masca, iar chelnerii sau in magazine FARA EXCEPTIE!!! Pentru teste de covid: toate farmaciile au “self-teste”, practic ti le faci singur, nu au valoare juridica si costa 4 euro (eu am luat unul pentru ca a doua zi veneam la consultatii si mi s-a parut o forma de respect pentru pacientii mei sa ma testez, chiar si random, chiar si vaccinata). Marea majoritate au si teste antigen, nu am retinut pretul, acestea sunt si pentru calatori si se raporteaza, e cu rezultat oficial.
- legat de preturi: maricele, dar nu uriase. La supermarketul din coltul strazii s-au cheltuit multe zeci de euro pe apa, fructe, partea de mic dejun si ceva incropit rapid, paste, pizza, iaurt, branza, legume. Dar da, GUSTOASE, ah ce dor mi-a fost de niste rosii si piersici cu gust de Elada.
- am avut asigurari, unele babane, ca asa ne place noua, suntem recunoscatori ca nu le-am folosit!!!
- ne-a placut. A fost ca un vis scurt, frumos si intens. A fost cumva atemporala toata calatoria si a intrat in istorie ca fiind prima cu avionul dupa inceperea pandemiei.
Daca vreti sfaturi:
- nu va faceti planuri pe termen lung. In pandemie totul e volatil si se schimba repede. Vreti sa plecati? Cititi conditiile MAE si plecati.
- vaccinati-va. Tulpina Delta e dupa colt si nu ne va fi usor in urmatoarea perioada, iar pentru turism se intrevad deja restrictii: Malta e prima tara care a anuntat ca primeste doar turisti vaccinati.
- bucurati-va de ce aveti, cand aveti. Asta e unica certitudine!
- multumesc Grecia! O data in plus ne-ai hranit sufletul.
- LE: Asta trebuie sa v-o spun: Romania a fost si ramane o tara libera. Mult mai libera decat tot ce am auzit in jur, in ciuda a tot ce vi s-a parut ca a fost. Bucurati-va cu masura de asta. Altora le-a fost imposibil, povestile grecilor de exemplu sunt ravasitoare. Sa stai singur in sat, cu 3 oameni si plaja in fata si sa nu ai voie sa iesi 6 luni…
Leave a Reply
Be the First to Comment!