Nicio scuza pentru valul 4

Am fugit o saptamana si am lasat in Bucuresti toate luptele si razboaiele. M-au asteptat ieri, la intoarcerea de pe A2, cand waze imi tot adauga timp, pentru ca era blocat centrul capitalei. Dupa 1 an si 1 luna de pandemie devine din ce in ce mai putin clar ce si cand se va intampla si suntem mai divizati ca niciodata. Suntem impartiti in multe tabere, de la cei care nu iesim din casa fara masca, inclusiv pe casa scarii, pana la cei anti, care cred ca cineva are ceva cu ei personal si ca totul este o inselatorie de la nu stiu care nivel abstract sau inalt, elucrubratii uneori demne de o cauza mai buna.

Medical suntem in cea mai neagra gaura in care am fost, indiferent de care parte a baricadei credeti ca va aflati. Peste 1500 de oameni in ATI, boli peste boli, boli cronice care nu se mai trateaza, izolare, depresie, furie, tristete, disperare. De la cei care nu vor sa afle ce inseamna long covid sau complicatii sau spital sau chiar moarte la cei care nu mai vor sa stea acasa, nu-si mai suporta copiii pe cap, nu mai pot fi si mame si bone si invatatoare, la cei carora nu le pasa, carora le pute masca, la pute ora 20, le pute orice medic, le miroase orice.

Ati auzit cu totii textele:

 1. vaccinarea anti-covid scade transmiterea virusului
 2. vaccinarea anti-covid scade infectarea cu sarscov2
 3. vaccinarea anti-covid scade mortalitatea

Dincolo de populismul celor care ne-au condus sau ne vor conduce (fie ei dreapta, mijloc sau stanga) medical propozitiile de mai sus inseamna NIMIC la nivel de INDIVID, dar inseamna TOT la nivel de populatie. La nivel de individ inseamna doar ca eu am 95% sanse sa NU AJUNG SA MOR (adica sa nu ajung la spital, la ATI si sa mor). Nu inseamna ca nu iau boala. Si atunci sariti toti si intrebati ” de ce sa ma vaccinez, daca tot iau boala?” Pentru ca la nivel de NUMERE MARI, de populatii intregi ajungi sa NU MAI IEI NICI BOALA. Cand eu, vaccinata maine de 3 luni prima doza (deja!) ma voi intalni cu tine (nevaccinat) evident ca AM cui sa transmit boala, cata vreme sunt asimptomatica/paucisimptomatica/usor simptomatica. Abia cand si TU vei fi vaccinat 1, 2 si 3 vor deveni valabile si vom avea prima discutie despre reluarea unei vieti cvasinormale. Abia atunci nu mai face nimeni boala.  Toate concluziile de mai sus au la baza un singur “studiu”, de faza 4 a oricarui vaccin si anume evaluarea efectului lui in populatie. Si asta e cazul Israelului. Scoase din context nu au valoare. Nu avem niciodata 1, 2 si 3 fara vaccinarea de nivelul Israelului. Nici la 1 iunie, nici la 1 august.

Concret azi in Israel: 

 • 57% populatie vaccinata cu o doza de vaccin ARNm anticovid (restul pana spre 95% sunt oameni neeligibili, copiii sunt 16 ani!!!)
 • 53 % populatie vaccinata cu 2 doze ARNm
 • incidenta testelor pozitive 0,8 % (comparativ Romania azi 15% si NU NUMARAM SI TESTELE RAPIDE NERAPORTATE!- adica tona de pozitivi care stau sau nu cele 14 zile in carantina, fara teste raportate la DSP)
 • astazi au murit 2 ( DOI) oameni in Israel (comparativ Romania a raportat 129 decese si credeti-ma e weekend..)
 • astazi sunt in total 259 pacienti in ATI in Israel si 1 singur nou internat. In tara… nu mai e nimic de adaugat. 1531 de pacienti i terapie intensiva este UN MAXIM ISTORIC. (complet de neinteles hazardarea vreunei relaxari……cand, unde?). Daca nu ma credeti…graficul de mai jos.

sursa foto: graphs.ro

Poza (de mai jos) este elocventa, doar cine nu vrea nu intelege ca singura cale spre normalitate este vaccinarea cat mai multor oameni ( si purtarea mastii pana atunci). Aceeasi tendinta a curbei o arata si UK, chiar daca au vaccinat in mare parte o singura doza si aceea de Astra Zeneca. Inainte sa sariti cu rosii.. respirati adanc. In vremuri nu demult apuse se murea de tetanos. Se murea de difterie. Se murea de rujeola. Se murea la 25 ani cand o tinerica scuipa sange si avea tuberculoza. Suntem ce suntem si cati suntem azi pentru ca medicina exista.

…….

In cele 6 zile lipsite de acasa am vorbit cu multi si am pus multi pe platforma. De la chelneri la vanzatorul de bilete de la zoo. De la  vanzatoarea de la librarie din Sibiu la vanzatoarea de la Lidl din Alba Iulia. Oamenii nu stiu. Oamenii stiu o parte de adevar si ala trunchiat. Oamenii cred ca e vorba doar despre ei. “Ce… in varful dealului meu, nu vine covidu”. Ba vine si cand vine, acolo ramai. Ca ti-l aduce vecinul fara masca cand vine cu impartitul pomenii. Sau preotul la slujba. Sau vecinu’ de vis a vis care n’are decat o raceala. Oamenii cred in continuare ca e vorba despre ei: “ce te iei de mine ca nu am masca, ai tu!” Nu au inteles nici pana acum (sau NU VOR) ca masca mea TE protejeaza. Masca ta MA protejeaza. Asa e si vaccinarea. Cu cati mai multi si mai repede, cu atat mai bine pentru MAI MULTI. Oamenii carora li s-a explicat imi si dadeau CNP lor sa-i programez. Pentru ca inteleg. Vaccinarea anti-covid nu trebuie sa fie doar un act personal. Pentru ca nu e doar despre mine (vaccinata deja). E despre a ne recupera ce am avut, e despre economie, e despre bani, e despre scoala copiilor, e despre locuri de munca, e despre concerte, e despre distractie. E despre VIATA NORMALA. Toate, ABSOLUT TOATE le-a recapatat Israelul, cu portile inchise turismului, cu vaccinarea in masa si cu CURAJ.

Cred ca dincolo de razboaie politice, mesajul de acum incolo, al medicilor (TUTUROR),  al MEDIA! (toata media) trebuie sa fie catre singurul colac de salvarea REAL care ne-a ramas: vaccinati-va!

sursa foto (raportarea oficiala Israel):  https://datadashboard.health.gov.il/COVID-19/general

……………….

In loc de concluzie… “the intellectual success of the Jews in the modern era and their prominence in occupations in the realms of commerce, medicine and finance since the Middle Ages are among the most challenging mysteries in the long history of the Jewish people”- cu alte cuvinte succesul intelectual al evreilor in ceea ce priveste comertul, MEDICINA si finantele sunt printre cele mai misterioase apecte de deslusit despre ei. 

Stiu sigur ca romanii sunt oameni inteligenti. Oriunde s-ar afla. Si daca pana azi valurile 1, 2 si 3 au fost ale medicilor, ale clasei politice, ale altora, valul 4 poate sa NU fie datorita voua. Nu exista nicio scuza pentru valul 4. 

 


 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of