Cum sta treaba cu testele rapide sau nerapide si cu vizitarea bunicilor? De ce Merkel NU a zis “faceti-va toti test rapid si daca e negativ, gata, buluciti-va de Craciun la cei dragi”? De ce in video-ul acela in care doamna de fier vorbeste cu EMOTIE si EMPATIE (ceva INEXISTENT in mesajele celor de la conducerea tarii noastre) NU spune un cuvintel despre testare, ci despre izolare/ concediu mai devreme? Cum intreaba doamna retoric despre “concediul din 16 in loc de 19 decembrie, cu ce va impiedica?”
Am mai vazut si circuland in social media reclame de genul : mi-am facut testul rapid/PCR si in sfarsit ma duc la mama sau bunica dupa 70 de luni 5 zile si 7 ore. Incerc sa va lamuresc doar doar oi mai “salva” niscaiva situatii, in ideea in care exista oameni care MAI sunt interesati sa afle de CE NU e cea mai buna idee sa bananaim cu toata lumea pana pe 24 decembrie hjio—psi hop 25 mergem la bunici si parinti.
Incepem cu PCR, cea mai sigura metoda de diagnostic pentru infectia cu sarscov2, dar si cel mai scump, rezultatul dureaza uneori si cateva zile, astfel incat nu este neaparat la indemana oricui sa se testeze pe 23 decembrie pentru a avea rezultatul pe 24/25 decembrie. Ce inseamna un test NEGATIV recoltat ieri? Ca ieri fix in secunda aceea erai negativ. Azi poti fi pozitiv si daca de ieri pana azi nu ai intrat cu NIMENI in contact, pentru ca poti sa ai virusul si sa fie in perioada de incubatie, adica INAINTE de orice manifestare sau inainte de orice test pozitiv. Examplu concret: test azi, negativ. 2 zile mai tarziu colegul cu care te-ai vazut ieri e POZITIV. Orice test efectuat imediat dupa ce ai aflat va fi negativ, cel mai probabil, chiar daca in 5-7-10 pana la 14 zile de la intalnire se poate pozitiva.
Deci un test negativ azi poate fi de ajutor DOAR daca 5-7 macar zile dupa test ma izolez si nu dezvolt simptome. Abia apoi pot merge intr-o relativa siguranta la bunici. Nici doamna Merkel nu a spus altceva. A sugerat autoizolarea dupa 16 decembrie, presupunand ca pana in 25 decembrie ar putea aparea simptome si s-ar evita intalnirile.
Testele rapide. Sa definim niste notiuni: testul rapid de antigen (prescurtat si Ag) se efectueaza ca un exudat nazal si/sau faringian. Este singurul test RAPID (in afara de PCR) capabil sa sugereze un diagnostic POZITIV de infectie cu sarscov2. Nu se comercializeaza in farmacii, dar se pot comanda online si se pot folosi relativ usor, chiar si cu autorecoltare. Nu au niciodata valoare diagnostica certa, trebuie intotdeauna CONFIRMATE prin test PCR. Doar testul PCR este important daca este nevoie de spitalizare sau daca sunt necesare acte de la medicul de familie (concediu de carantina sau de izolare).
Testul rapid de anticorpi (Ig M si Ig G) NU ajuta DELOC in diagnosticarea infectiei cu sarscov2. Ig M abia incepe sa creasca din ziua 7 a simptomatologiei, majoritatea pacientilor au diagnostic molecular/PCR pana in acel moment. Cu alte cuvinte trece prea mult timp pentru a aparea primii anticorpi de tip IgM care sa fie detectati prin test rapid pentru ca aceasta metoda sa fie utila in DIAGNOSTICUL INITIAL.
Sensibilitatea : capacitatea unui TEST sa fie POZITIV daca pacientul este BOLNAV
Specificitatea : capacitatea unui TEST sa fie NEGATIV daca pacientul este SANATOS
Ce spune ECDC ( Centrul European de control al bolilor transmisibile) despre testele de tip ANTIGEN:
Mesaj cheie:
- testele rapide de tip Ag ajuta prin cresterea capacitatii de testare, oferind avantajul timpului scurt de raspuns, reducerii costurilor, mai ales cand accesul la testarea de tip PCR este limitata
- SENSIBILITATEA unui test de tip Ag este MAI MICA decat al unui test de tip PCR
- testele rapide trebuie efectuate cand exista o incarcare virala mare (exista simptome practic), la presimtomatici sau la debutul simptomelor
- ECDS este de acord ca SENSIBILITATEA minima este ≥80% si specificitatea minima este ≥97%. In traducere doar 80% dintre teste arata POZITIVE daca pacientul are cu adevarat infectie cu sarscov2. Specificitatea mai mare (da, cu adeavar este negativ pacientul, nu este doar testul fals negativ) DAR cel caruia i se recolteaza trebuie sa aiba o minima simptomatologie pentru ca acest procent sa fie 97%. Altfel, cel mai probabil scapa unele cazuri. Exemplul public este profesorul Rafila care s-a testat rapid, asimptomatic, contact al sotiei si testul a fost NEGATIV, pentru ca PCR, test MUULT MAI SENSIBIL SI SPECIFIC sa fie pozitiv.
Din practica de pana acum un test rapid pozitiv s-a confirmat, cu cateva erori, in test PCR pozitiv. Un test rapid negativ ar trebui sa aiba o specificitate mare, dar el ar trebui facut cand exista imptome, macar la debutul lor sau in momentul in care exista simptomate specifice. Pentru asimptomatici NU are aceeasi valoare PREDICTIVA negativa. Deci un test rapid de antigen NEGATIV nu inseamna mare lucru daca il face un ASIMPTOMATIC. Poate un test rapid negativ, dublat de izolare 5-7 zile macar + inca un test rapid negativ sa iti creasca sansele sa NU duci vreun carcalac bunicilor si parintilor.
In speranta ca am determinat macar o singura persoana sa se gandeasca de e 2 ori (sau de 20 ori) inainte sa se intalneasca cu familia sau prietenii, traiesc cu speranta ca orice zi pe care mi-o petrec explicand cum puteam minimiza raul care ne inconjoara, nu e o zi pierduta.
PS: nu intrebati despre mine, pentru ca eu lucrez pana pe 23, iar Radu inclusiv 24 decembrie, asadar vom manca de Craciun ACASA in 4. Nu ma intrebati cu cine sta Vlad la scoala online pana atunci, clasa pregatitoare ca nu rezist. Si sa putem ajunge acolo, de Craciun, ne-coviditi este deja o mare bucurie, nu astept si alte cadouri.
Leave a Reply
Be the First to Comment!