In contextul actual al pandemiei de coronavirus, al reinceperii scolilor si gradinitelor, al jongleriilor intre diverse scenarii si posibilitati, devinde extrem de greu sa gestionezi cazurile simptomatice, pediatrice. Te gandesti mereu la sarscov2? Celebra intrebare, absolut detestabila, ce, nu exista si alte boli, decat covid, cum o aplicam? Cand testam copiii pentru infectia cu noul coronavirus?
Tin sa precizez faptul ca, dupa cate am citit si trait, in ultimele luni, nu exista niciun criteriu clinic de CERTITUDINE care sa ma ajute pe mine, pediatru sau mama, sa fac diagnosticul diferential intre gripa, viroza obisnuita, popular denumita “raceala” si infectia cu noul coronavirus. Sigur, pot sa imi imaginez faptul ca in gripa debutul este mai degraba brusc vs raceala, ca exista mai rar rinoree (adica muci) sau ca durerile musculare si senzatia de calcat de tren sunt mai frecvent intalnite in gripa. Dar NIMIC NIMIC nu este patognomonic, nimic nu este specific, iar in infectia cu noul sarscov2 nici atat. O observatie personala este faptul ca da, intr-adevar, majoritatea copiilor pozitivi sunt pozitivi din cauza adultilor din jur nepurtatori de masca: fie parinti, fie cadre didactice. Ramane de vazut, odata cu trecerea timpului daca vor exista cazuri de imbolnaviri si de la unii la altii, mai ales in cazul prescolarilor, care nu sunt obligati sa poarte masca de protectie.
Cum gandesc eu medical? Incerc sa respect intotdeauna PROTOCOLUL NATIONAL. Il gasiti la aceasta adresa a Institutului National de Sanatate Publica. Definitiile de caz s-au tot schimbat, in sensul IMBUNATATIRII din martie si pana acum. La aceasta adresa gasiti ultimele recomandari, valabile din 18 septembrie 2020 si pana in prezent. Sigur, recomandarile sunt pentru MEDICI, dar voi face un mic print screen in document pentru a intelege CAND NE GANDIM CA AL NOSTRU COPIL poate avea sau nu infectie cu sarscov2 si mai ales, CARE SUNT CRITERIILE pentru a deveni SUSPECT, deci pentru a necesita testare:
Asadar:
- daca are FEBRA SI TUSE cu debut brusc copilul este SUSPECT
- sau daca are MACAR 3 (trei) din URMATOARELE (atentie, FEBRA NU ESTE OBLIGATORIE, pot fi ORICARE 3), din nou copilul este SUSPECT:
- febră,
- tuse,
- astenie,
- cefalee, (durerea de cap!)
- mialgii,
- dureri în gât, (durerea in gat!!!)
- coriză, ( IAR MUCII!)
- dispnee,
- anorexie / grețuri /
- vărsături,
- diaree,
- status mental alterat,
- debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului)
Tot ce sper este ca s-a inteles faptul ca exista covid fara febra, exista covid CU muci, exista covid cu febra si diaree, aspecte atat de COMUNE la copil si ca, atata vreme cat respectam PROTOCOLUL avem sansa sa testam mai mult si sa izolam mai mult, pentru a opri un pic tavalugul care ne cam inghite. Sa ramaneti sanatosi!
Leave a Reply
Be the First to Comment!