Meningita meningococica: manifestari clinice si preventie

Boala meningococica, în special meningita meningococica, este una dintre cele mai devastatoare infecții pentru o persoană sau o comunitate; Neisseria meningitidis tinde să lovească indivizii tineri, care anterior erau PERFECT SANATOSI  și poate progresa în câteva ORE până la moarte.

Neisseria meningitidis este principala cauză a meningitei bacteriene la copii și adulți tineri in Statele Unite, cu o rată generală a mortalității de 13% și este a doua cauză cea mai frecventă a meningitei bacteriene la adultii tineri dobândite în comunitate . Manifestările clinice ale bolii meningococice pot fi destul de variate, variind de la febră tranzitorie și bacteremie până la boala fulminantă cu moartea care rezultă în câteva ore de la apariția simptomelor clinice.

Clinic meningita datorată N. meningitidis constă în apariția bruscă a urmatoarelor simptome:

  • febra
  • greață
  • vărsături
  • cefalee,
  • scăderea capacității de concentrare
  • mialgii la un pacient altfel sănătos

Într-un studiu de cohortă observațional prospectiv, triada clasică a meningitei de: febră, rigiditate a gâtului și alterarea stării mentale a fost prezentă la 70 din cei 258 de pacienți (27%) cu meningită meningococică; când s-a adăugat erupție cutanată, 89% dintre pacienți prezentau cel puțin două dintre aceste patru semne . Triada clasică este mult mai frecventă în meningita pneumococică (58% în același studiu de cohortă- infectie data de alta bacterie, Streptococcus pneumoniae sau pneumococ)

Mialgiile pot fi un semn diferențial important și, ocazional, durerea este destul de intensă, acestea fiind mai dureroase chiar decât mialgiile observate în gripa. Progresia bolii este de obicei destul de rapidă cu trecerea de la sănătate la boală severă si DECES în câteva ore. Exista o tendinta ca aceasta boala sa apara in comunitate la sfarsitul iernii, inceputul primaverii. Pacientul comunica frecvent medicului ca mai bolnav de atat nu s-a simtit niciodata, mulți exprimă sentimentul că vor muri. La sugari, părinții sunt adesea mai îngrijorați decât ar putea justifica simptomele timpurii.

Expresia clinică a acestei infecții variază pe scară largă și, astfel, este necesar un indice ridicat de suspiciune și o căutare atentă a indicilor de boală pentru a pune un diagnostic, în special în absența unei epidemii. Dificultatea identificării bolii meningococice se datorează, în parte, faptului că medicii văd atât de puține cazuri în timpul vieții lor (ca medic rezident sau in garzi, ca si specialist, am vazut trei cazuri, nefiind infectionist), iar caracteristicile clinice clasice ale bolii meningococice (de exemplu, erupții cutanate, meningism și afectarea starii de constienta) nu apar de la inceput, iar evolutia este de ordinul orelor si de multe ori fulminanta.

Desi la debut, meningita meningococica poate fi confundata cu orice boala virala, sunt cateva semne si simptome menite sa atraga atentia:

  • dureri ale membrelor inferioare
  • eruptia cutanata peteșială sau
  • paloarea intensă
  • mainile si picioarele reci

Eruptia peteșiala  apare sub forma unor leziuni discrete cu diametrul de 1 până la 2 mm, cel mai frecvent pe trunchi și porțiunile inferioare ale corpului. Membranele mucoase ale conjunctivei palatului moale, oculare și palpebrale trebuie examinate cu atenție pentru semne de hemoragie. Peste 50% dintre pacienți vor avea peteșii la prezentare, deci in primele ore !!!. Peteșiile se pot uni si forma  leziuni purpurice și echimotice mai mari. Peteșiile se corelează cu gradul de trombocitopenie (globulele sangelui care se ocupa de coagulare) și din punct de vedere clinic sunt importante ca si indicator al potențialului de complicații hemoragice secundare coagulopatiei intravasculare diseminate (de asemenea o complicatie gravisima a bolii). De aceea examenul clinic este extrem de important, pacientul febril este bine sa fie întotdeauna dezbracat complet si examinat. Cu cât acest diagnostic GRAV este suspicionat mai repede, cu atat șansele de SUPRAVIEȚUIRE cresc considerabil. Este de menționat faptul că gravitatea bolii face ca mortalitatea in randul tinerilor si copiilor (cei mai afectati) sa fie in jur de 14% si in cele mai sofisticate servicii. Empiric, orice suspiciune de meningita meningococica se trateaza cu cefalosporina de generatia a treia si se transfera de urgenta intr-un serviciu specializat.

Cum putem preveni aceasta afectiune RARA, dar GRAVISIMA? Meningococii pot fi împărțiți în serogrupuri bazate pe polizaharidele capsulare distincte si in acest fel se descriu opt serogrupuri care cauzează cel mai frecvent infecții la om (A, B, C, X, Y, Z, W135 și L). Genomurile a numeroase tulpini meningococice cauzatoare de boli au fost secvențiate si pornind de la aceste aspecte exista la dispozitia noastra doua tipuri de vaccinuri impotriva N. meningitis: vaccinuri impotriva meningococului de grup B si respectiv impotriva meningococului de grup C(care cuprinde si tipurile A,W,Y) In lume exista numeroase produse, avand diverse denumiri comerciale.

In Romania exista urmatoarele produse :

SEROGRUPUL B

TRUMENBA

  • vaccin adresat copiilor cu varsta de peste 10 ani
  • schema de imunizare pentru adolescentii de fond sanatosi cuprinde doua doze: doza II la 6 luni interval de prima doza.
  • schema de imunizare pentru persoanele la risc (lipsa splinei, deficit al complementului, biologi care se expun de rutina la izolate cu N. meningitidis) cuprinde  trei doze:
  • doza II administrata la cel putin 1 luna distanta de prima doza, doza III administrata la cel putin 4 luni dupa doza a II a.

BEXSERO

  • sugari intre între 2 şi 5 luni, fie 3 doze la cel putin o luna interval/ fie 2 doze la cel putin 2 luni interval (cele doua scheme sunt echivalente). Este necesara o doza de rapel intre 12 si 15 luni, la minim 6 luni distanța față de seria initiala (trei doze)
  • sugari  între 6 şi 11 luni, 2 doze la cel putin 2 luni interval. Este necesara o doza de rapel intre 12 si 15 luni, la minim 6 luni distanta fata de seria initiala (trei doze)
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 23 luni, 2 doze la cel  puţin 2 luni. Este necesara o doza de rapel intre 12 si 23 de la schema primara (trei doze)
  • copiii peste 2 ani: 2 doze la cel putin 1 luna. O doză de rapel ar trebui luată în considerare în cazul persoanelor cu un risc continuu de expunere la infecţia meningococică.

SEROGRUPUL C (si A,W,Y)

NIMENRIX

  • Sugari cu vârsta de la 6 săptămâni până la mai puţin de 6 luni: trebuie administrate două doze, fiecare la un interval de 2 luni între doze. Este nevoie de rapel dupa 12 luni, cu un interval de cel puţin 2 luni după ultima vaccinare cu Nimenrix (deci doza a III a)
  • Sugari cu vârsta de la 6 luni pana la 12 luni pot face oricand in acest interval o doza. Este nevoie de rapel dupa 12 luni, cu un interval de cel puţin 2 luni după ultima vaccinare cu Nimenrix (doza a II a)
  • toti copiii cu varsta de peste 12 luni au nevoie de o singura doza de Nimenrix

Sunt celebre cele cateva decese din tara noastra intamplate adolescentilor. Este o boala grava, cu un potential de letalitate foarte mare, din fericire RARA si PREVENIBILA prin vaccinare. Sa fie sanatate!

Bibliografie:

www.uptodate.com

rcp celor 3 produse (https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/nimenrix-epar-product-information_ro.pdf, https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/bexsero-epar-product-information_ro.pdf, https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/trumenba-epar-product-information_ro.pdf)

www.cdc/vaccines

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of