Manifestarile clinice si diagnosticul in infectia cu noul coronavirus la copii

Pot copiii avea coronavirus? DA, absolut da, copiii de toate varstele pot fi infectati cu noul coronavirus.  Copiii par a fi mai putin afectati decat adultii, in majoritatea studiilor care au fost puse la dispozitie de majoritatea tarilor lumii, procentul variind in general intre 1 si 6% dintre cazurile CONFIRMATE ale tuturor laboratoarelor. In SUA, la sfarsitul lui mai 2020, CDC confirma ca un procent de 6% dintre toti pozitivii PCR pentru covid-19 erau copii cu varsta de sub 18 ani.

Simptomele sunt similare in cazul copiilor cu cele ale adultilor, dar frecventa acestora difera foarte mult in functie de varsta celor mici (studiu publicat si desfasurat in SUA, sfarsitul lui mai 2020):

Copii 0-9 ani:                                                                                                                    

febra, tuse si scurtarea respiratiei– 63 %

febra– 46%

tuse– 37%

scurtarea respiratiei – 7 %

mialgii– 10 %

rinoree (adica MUCI!) – 13%

cefalee – 15 %                                                                                                                   

greata/varsaturi – 10 %

dureri abdominale– 7%

diaree -14%

pierderea mirosului si gustului – 1%

 

Copii 10-19 ani: 

febra, tuse si scurtarea respiratiei– 60%

febra– 35%

tuse– 41%

scurtarea respiratiei – 16%

mialgii– 30%

rinoree (adica MUCI!) – 8%

cefalee – 42%!!!!                                                                                                                    

greata/varsaturi – 10%

dureri abdominale– 8%

diaree – 14%

pierderea mirosului si gustului – 10%

 

Daca privesti cu ochii mintii pediatrice  vei realiza ca un copil care se prezinta in cabinet sau la camera de garda pentru o problema nou aparuta are sanse URIASE sa bifeze macar un simptom din cele intalnite si in infectia cu SARS-CoV-2 si sa te puna in incurcatura.  Asta pentru ca spre deosebire de gripa, cel putin pana in acest moment, inceput de august 2020 testele rapide NU sunt un instrument pe care sa te poti baza, nu exista posibilitatea unui instrument de diagnostic nici rapid, nici ieftin pe care sa te poti baza ca medic.

Simptomatologia fiind atat de nespecifica, doresc sa atrag atentia asupra faptului ca absenta sau prezenta unui simptom respirator NU INFIRMA sau CONFIRMA cu certitudine boala. Mentionez acest aspect dupa ce am examinat multi copii care prezentau doar rinoree (muci) si ai caror parinti scoteau singuri din calcul infectia cu SARS-CoV-2 datorita acestui simptom. Pe de alta parte, in acest moment, protocolul de diagnostic si cel de triaj din tara noastra NU mentioneaza rinoree (sau durerea in gat, frecvent relatata ca si UNIC simptom, mai ales de adultii pozitivi) printre criteriile care sa conduca la solicitarea unui test PCR pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Ma repet, mucii singuri, nici nu exclud boala, nici nu o diagnosticheaza.

Rinoreea a fost mai frecvent intalnita in cazul copiior mici, cu varsta de 10 ani (si in practica mea din ultimele saptamani rinoree au avut majoritar sugarii ), iar cefalee, mialgiile si afectarea respiratorie au fost apanajul copiilor mai mari.

Poate exista infectie cu coronavirus si NUMAI cu simptome gastrointestinale, cele mai frecvente fiind greata, varsaturile si diareea. Aceste aspecte sunt particulare copiilor in comparatie cu adultul. Se descriu in literatura si eruptiile cutanate de tip macule, papule, vezicule sau noduli la nivelul pulpei degetelor, frecvent denumite”degete covid/ covid toes”, majoritatea acestor leziuni aparand la copii si tineri.

In cazul copiilor mai mici de 12 luni studiile sunt limitate, simptomele descrise pot fi similare, in plus se pot adauga alimentarea cu dificultate si febra de cauza necunoscuta. Simtomele respiratorii pot fi minime, similare infectiei cu orice virus gripal, se pare ca cei mici chiar tusesc mai putin.

In review-ul mentionat de CDC, 25 sugari mai mici de 3 luni cu PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2, 12 au avut simptome medii, 5 moderate si 3 severe, 2 au necesitat terapie intensiva si unul a fost intubat.

Analizele de sange, alta data atat de utile, ajuta extrem de putin in stabilirea diagnosticului la copil: formula leucocitara este frecvent normala, aproximativ o treime dintre cazuri au proteina C reactiva crescuta sau procalcitonina marita (se atrage atentia asupra markerilor inflamatori crescuti si a limfopeniei care se asociaza cu sindromul multiinflamator la copii-asemanator bolii Kawasaki). CK si LDH au fost de asemenea frecvent crescute in asociatie cu infectia cu coronavirus.

Disfunctia renala cu creatinina crescuta s-a descris in 24% dintre copiii internati intr-un centru tertiar din SUA, niciunul dintre acestia nu a necesitat biopsie.

Imagistic 50% dintre copiii diagnosticati cu COVID au avut modificari pulmonare si anume:  dintre cei 605 copii care au efectuat tomagrafie computerizata, 33% au prezentat imagini normale, 29% opacitati in geam mat, 27% afectare nespecifica unilaterala, iar 23% afectare bilaterala. (studiu italian condus la Universitatea din Udine),

Voi incheia cu ceea ce a inceput de fapt articolul din libraria on-line uptode (sursa principala a acestui articol, alaturi de pubmed) si anume:

“Information about COVID-19 in children is accumulating. As of May 30, children <20 years of age accounted for 5 percent of more than 1.3 million laboratory-confirmed cases in the United States  The frequency of symptoms varied with age. Fever and cough were common (35 to 45 percent) at all ages. Rhinorrhea was more common in children <10 years than in older children; headache, myalgia, and shortness of breath were more common in children ≥10 years. ”

Ce trebuie sa retinem:

  1. ca informatiile inca se ADUNA, nu stie nimeni TOTUL, nimeni nu are certitudini absolute
  2. totusi 5% din 1,3 milioane teste, adica  65000 copii din USA au fost infectati cu coronavirus.
  3. majoritatea copiilor fac forme care NU CONDUC LA DECES, aceasta pare a fi unica certitudine a acestei pandemii, care imi doresc sa nu fie  vreodata infirmata.

Bibliografie:

https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-clinical-manifestations-and-diagnosis-in-children?search=coronavirus%20children&topicRef=128404&source=related_link#WhatsNew0

https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-clinical-manifestations-and-diagnosis-in-children/abstract/28

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32424745/

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Manifestarile clinice si diagnosticul in infectia cu noul coronavirus la copii"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Perfect Beauty
Guest

Multumim pentru sfaturi!

Mihaela
Guest
Mihaela
Multumesc pentru articol, foarte bun! Avand in vedere ca simptomele sunt similare unei banale raceli, in ce masura copiii vor putea fi consultati in clinici in aceasta toamna/iarna? Intreb pt ca am vrut sa fac o programare copilului (sanatos, de altfel, veneam la dr doar pt un control) si mi s-a spus ca nu se accepta copii cu febra, tuse si rosu in gat. Altii mi-au spus ca ne consulta online, nu inteleg cum poti verifica gatul, urechile si asculta pulmonar un copil online. Nu stiu ce vom face in sezonul rece. Coada la camera de garda. Nu mi se… Read more »