Suedia castiga intotdeauna in repriza a doua

Generatia mea, trecuta deja de 40 ani, isi aminteste cu nostalgie campionatul mondial de fotbal din 94. Nesfarsitele nopti americane, in comentariul vocii copilariei noastre, Cristian Topescu. A fost vara in care am iesit in strada dupa meciul cu Argentina. Imi amintesc cum urlam de bucurie pe strada, cu tata de mana si colega si prietena mea Lili. Eram doua microbiste inraite, aveam atunci 16 ani. Ah, mersesem la biserica inaintea meciului sa ne rugam si ne placea amandurora de Gabriel Batistuta. Si de Raducioiu ne-a placut initial, dar el a fost mai greu de acceptat odata cu accentul italian lipit cu superglu.

Vin astazi acasa, epuizata dupa 14 pacienti la foc continuu, fiecare la cate 30 minute. Cred ca am apucat sa respir fara masca timp de 8 minute adunate in cele 7 h de cabinet. Departe de mine gandul sa starnesc vreo urma de empatie in jur, in fapt astept si rosiile de rigoare. Ajung acasa si gasesc, ca de obicei, casa haos, cu sotul meu inchis in bucataria familiei, in fata laptopului, ca deh munca la domiciliu, desi considerata mai putin eficienta, in familia noastra e nesfarsita. Vasele adunate si supraetajate in chiuveta si doi copii explodati. Unul de apatie si celalalt de dorinta cronica sa ajunga la electronice. Ca deh, cine sa mai aiba timp si pentru ei. In acest timp legea carantinarii tot nu s-a votat. Peste 500 de oameni au plecat pozitivi din spitale. Politicientii nostri, TOTI, imi provoaca o scarba infinita, in timp ce par a se certa pe ciolanul puterii. Si stiti ce oameni buni? Suedia iar castiga in repriza a doua.

Am scris aici de ce nu ni se potriveste modelul suedez. Nu e o minciuna nici acum. Dar, ce surpriza, noua nu ni se potriveste niciun model. Modelul libertatii la noi inseamna dezlanare si ignorare. Hahaiala si instastory-uri. Grupuri si grupulete, gasti, bairame si petreceri mondene. Asa ca da, jos palaria Suedia! Exact ca in 94, cand am fost la 4 minute de semifinale, Suedia castiga si se califica. In repriza a doua. Or fi murit si la ei cativa (mai multi) majoritar oameni din camine de batrani, dar iata ca au invins. Nu i-au incuiat si i-au lasat sa piara pe limba lor. Si limba lor are cativa (mai multi) neuroni in plus.

PS: Nu uitati, Suedia ne-a egalat cu 4 minute inainte de finalul prelungirilor. Dar ne-a batut mar la penalty-uri. Mar cu prune. Si am plecat acasa , plansi, cu coada intre picioare si n-am inteles nimic din asta, dovada ca ne-am luat-o si-n 2019. Si stiti ce? O sa ne-o luam si acum. Si la sfarsit, cand se va trage linie, si vor fi trecut 2-3-5 ani si ne vom numara mortii din pandemia de covid, asa istoric vorbind, niciunul dintre cei care vor fi contribuit la moartea lor, politicieni sau conspirationisti sau pur si simplu IGNORANTI nu vor avea un neuron de remuscare. Pentru ca, am spus mai sus, sunt neuronless. Toti.

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of