Poate mai mult ca niciodata in aceasta perioada de izolare relatia mea cu mancarea a fost una si mai proasta. Poate ca stand acasa a fost pentru multi, dincolo de panica initiala si un prilej de asezare si ordonare. Poate ca multi v-ati bucurat de posibilitatea de a gati, o gramada de lume cauta drojdie in martie (cum va spuneam nu-mi place si nu am rabdare sa gatesc si nici macar in timpuri de covid nu am avut timp sa invat macar). Nu a fost si cazul nostru, Vlad a iesit din izolare cu 2 kilograme in plus (nu bun), iar eu cu o gastrita. Colonul iritabil era o mostenire pre-pandemie, asa ca nu-l numaram. Radu nu spune ce si cum a mancat, de altfel sa lucrezi inghesuit in bucatarie, cu doi copii in jur, zilnic, pana la 16 (minim, cand ajungeam eu sa ii preiau) nu a fost cea mai grozava perioada a vietii lui.
Sindromul de intestin iritabil sau popular “colonul iritabil” este o afectiune frecventa, atat la copii cat si la adulti si care insa este extrem de ..greu de diagnosticat, pentru ca nu presupune o analiza specifica, dar inseamna o multime de alte diagnostice de excludere, desi deh este extrem de intuitiv ca si posibilitate. Pentru copii poate fi reprezentat de clasicul: “ma doare burtica”, un fel de cautat acul in carul cu fan, pentru ca inseamna tone de diagnostice mai serioase de eliminat, pentru a ajunge la unul care implica prea putin o cauza organica.
Ce este sindromul de intestin iritabil? Reprezinta un grup de simptome care au ca si varf al piramidei durerile abdominale recurente, insotite de balonare, flatulenta, constipatie sau dimpotriva scaune mai degraba nelegate, in absenta oricaror modificari structurale, organice sau ale analizelor de sange sau de fecale care sa explice aceste fenomene. La copii reprezinta unul dintre primele 10 cauze de prezentare la medicul de familie sau pediatru (in SUA), iar prezenta acestui diagnostic in copilarie sau adolescenta creste riscul acestei patologii si la varsta adulta.
Ce simptome prespupune sindromul de colon iritabil? Raspuns corect: o multime! Niciun pacient nu seamana cu altul, nu sunt doi pacienti la fel, nu sunt doi frati cu colon iritabil cu aceeasi simptomatologie, de aceea trebuie multa intuitie si mult fler sa poti sa fi sigur ca nu ratezi ceva mai grav si sa trimiti acasa un copil cu acest diagnostic de certitudine. Majoritatea au celebra durere de burta periombilicala:”il doare burta in jurul buricului”. Durerea poate fi surda, permanenta sau dimpotriva colicativa, ascutita. Durerea poate fi agravata de alimentatie, de aceea de multe ori copiii evita sa manance avand aceeasi replica “ma doare burtica”, poate fi de asemenea exagerbata de stres (si stresul este individual, nu uitati asta) si partial se amelioreaza dupa defecatie. In general insa colonul iritabil prespune modificari importante si de tranzit, constipatie sau alternanta de constipatie cu diaree, atentie, neinsotite de scadere ponderala (acest aspect este unul sa atraga atentia asupra unei boli organice subiacente). Cam 50% dintre pacienti asociaza mucus in scaun, iar scaunele au frecvent consistenta crescuta, dar sunt reduse ca si volum. Intre 25 si 50% dintre pacienti acuza epigastralgii (arsuri la stomac), dispepsie, greata sau varsaturi recurente. La adulti se asociaza si durerile de spate, cefaleea, dismenoreea, frecventa urinatului etc . Copiii pot lega simtomatologia de problemele scolare, emotionale sau pot dezvolta probleme alimentare: subalimentatia sau supraalimentatia.
Stabilirea diagnosticului de certitudine poate fi foarte dificil si in acelasi timp sa presupuna multe investigatii: analize de sange, culturi din scaun, eliminarea diagnosticelor mai grave ca infectiile cu Clostridium, Helicobacter pylori sau bolile inflamatorii intestinale (Boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica), boala celiaca, alergiile alimentare non mediate Ig E.
Orice tratat medical ai deschide tratamentul sindromului de intestin iritabil incepe asa: este o boala cronica si nu are tratament. Suna dezastruos nu? Realitatea este ca NU are un tratatament SPECIFIC, dar simptomele bolii pot fi controlate, iar factorii precipitanti pot fi modificati. Cel mai important mesaj de transmis este ca nu este o afectiune care pune viata in pericol si, cu rabdare si intelegere, poate fi controlata. De oriunde incepi cititul despre afectiune, DIETA este primul cuvant care apare ca si remediu. Dieta nu in sensul unui regim strict, ci in directia unor ajustari fine, dar extrem de importante.
Se recomanda evitarea consumului de alimente care pot produc fermentatie: ceapa, fasole, telina, morcovi, prune, banane, stafide, varza, germeni de grau. Sunt persoane cu intoleranta genetica la lactoza si o astfel de dieta poate ajuta. Chiar si mult discutata dieta fara gluten poate imbunati viata acestor persoane (in absenta bolii celiace) lucru demonstrat in timp.
Suplimentarea cu fibre este o recomandare NELIPSITA din toate tratamentele sindromului de colon iritabil. V-am mai povestit si aici despre cum sta treaba cu fibrele, este demonstrat faptul ca fibrele cresc greutatea scaunului si accelereaza tranzitul. Aportul zilnic de fibre pentru copii in grame se afla adaugand cinci la varsta lui in ani. Un studiu realizat pe adulti cu colon iritabil a aratat ca o dieta cu continut scazut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli (FODMAP) este eficienta in reducerea simptomatologiei gastro-intestinale functionale. Studiile privind eficacitatea dietei FODMAP la copii lipsesc, dar eficacitatea fibrelor in dieta acestora este o CERTITUDINE. Pentru ca in general nu reusim si pace sa adunam cantitatea necesara de fibre pe 24 ore va reamintesc (pentru ca am povestit mai pe larg acum o vreme) despre OptiFibre, un produs vegetal 100% care contine guma de guar partial hidrolizata (din pastaie de guar. Guma de guar partial hidrolizata este metabolizata de catre microbiota intestinala la nivelul intestinului gros, unde produce acizi grasi cu catena scurta. 95% dintre acizii grasi cu catena scurta sunt absorbiti rapid de catre celulele intestinale (colonocite) si reprezinta “hrana” pentru celulele intestinale, iar acizii grasi cu catena scurta modifica pH-ul (baza acida) a intestinului gros, permitand dezvoltarea bacteriilor “bune” din intestin. Optifibre poate fi o solutie in tratarea constipatiei copilului cu varsta de peste 3 ani si a adultilor, femeilor insarcinate, pentru ca practic este un “concentrat” de fibre intr-o cantitate foarte mica de produs care se dizolva in 200 ml de apa, ceai sau cafea, fara sa modifice gustul, textura sau mirosul bauturii.
Pentru ca azi e Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive (sic, nu stiati!) sper sa ramanem sanatosi cu totii, nu doar digestiv, sa ne reimprietenim cu mancarea, cum va povesteam ieri, sa reusim sa ne convingem copiii sa manance fructe, legume, cereale, seminte in cantitate corespunzatoare, sa mancam impreuna cu ei sanatos (sic, asta pentru mine ramane inca un vis, dar poate cand ma las de job…). Sa fiti bine si week-end relaxat, dar distantat…sa aveti cu totii. Si io daca s-ar putea….
Leave a Reply
Be the First to Comment!