Infectia cu coronavirus la copii- ce stim pana astazi?

Pot avea copiii infectie cu coronavirus?

DA, studiu efectuat intre 1 ianuarie si 10 martie arata ca  intre 1 si pana la 5% dintre cazurile de covid pozitive au fost in randul copiilor, conform Adilia Warris,  profesor de boli infectioase pediatrice la Universitatea din Exeter UK, majoritatea avand simptome medii, decesele fiind extrem de rare (ponderea finala a cazurilor de coronavirus la copii e imposibil de estimat acum, se banuieste ca foarte multi sunt asimptomatici sau paucisimptomatici si probabil numai studii viitoare de prevalenta ne vor spune o cifra aproape de realitate)

Stim cu totii definitia de caz in ceea ce priveste infectia cu coronavirus, asa cum apare pe site-ul Centrului National de Supraveghere si Control al bolilor transmisibile (https://www.cnscbt.ro) si care se updateaza din timp in timp. In aceasta definitie de caz, care nu este diferita copii vs adulti cazul suspect este al unui pacient cu infectie respiratorie acuta (debut brusc cu cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultate in respiratie (cresterea frecventei respiratorii) SI fara o alta etiologie precizata care să explice pe deplin tabloul clinic. Atat. Sigur mai exista completari care se refera la contactul cu persoana confirmata covid sau evolutia nefasta a unei pneumonii sau pleurezii.

Ce spune Center of Disease Control (CDC) pe 7 aprilie: cazurile cu simptome tipice sunt mult mai PUTIN frecvente in cazul copiilor decat in cazul adultilor, Profesorul Lucy A. McNamara, PhD si  echipa CDC’s COVID-19  au facut o analiza preliminara pe 149.082 cazuri analizate pana pe 2 aprilie. Ce arata studiul:  doar 73% dintre copii au macar un simptom din cele trei mentionate mai sus in definitia de caz, comparativ cu adultii (93%). In traducere libera aproximativ 25% dintre copiii bolnavi de covid NU au nici FEBRA, nici TUSE si nici RESPIRATIE DIFICILA. Adica sunt copii examinati pentru …nimic sau pentru alte semne si simptome care nu ridica teoretic suspiciuni si care trec de orice triaj in orice spital sau clinica. 

Cum arata procentele?

  • Febra la copii apare in 58% din situatii vs 71% in cazul adultilor.
  • Tusea 54% vs  81% la adulti
  • Scurtarea respiratiei 13% in cazul copiilor vs 43% in cazul adultilor.

Acelasi studiu a ajuns la concluzia ca durerea in gat, cefaleea, diareea si durerile musculare au fost mult mai des descrise la copiii covid pozitiv decat dificultatile respiratorii din definitia de caz. Asadar durerea in gat este unul dintre simptomele frecvent intalnite chiar si in infectia cu coronavirus.  Avand in vedere preocuparea si riscul ca acest virus sa fie transmis prin caile aeriene superioare in cazul oricarui copil, simptomatic sau NU, Royal College of Paediatrics and Child Health sugereaza ca examinarea faringelui ar trebui evitata daca nu este ABSOLUT necesara. Si daca acest lucru TREBUIE sa se intample, medicul trebuie sa poarte echipament de protectie ca pentru infectia cu COVID, indiferent daca pacientul are sau nu simptome (masca FFP 2 sau FFP 3, ochelari, viziera, halat, manusi).

Cate cazuri au fost analizate? Dintre toate cele 149.082 de pacienti pozitivi, copii au fost 2572. Ce retinem din studiul american realizat pana la inceputul lunii aprilie:

  • media varstei a fost 11 ani
  • 57% au fost baieti
  • copiii sub un an reprezinta procentul cel mai mare care a necesitat internare in spital
  • dintre cei despre care au putut fi obtinute date in ceea ce privesc antecedentele patologice (295) 23% aveau patologii preexistente
  • printre cele mai intalnite patologii preexistente au fost: boala respiratorie cronica (care cuprinde si astmul), imunodepresiile si boala cardiaca. Alte patologii care au fost adaugate sunt: obezitatea, tulburarile endocrine, sarcina, afectarile cronice renale sau hepatice
  • au fost inregistrare 3 decese, despre care nu exista multe date certe ca sa le poata oferi autorii

Exista si un studiu chinez realizat la spitalul din Wuhan pe o cohorta de 1391 copii.  Care sunt rezultatele acestui studiu:

  • dintre cei 1391 suspectati, 171 au fost confirmati pozitivi prin PCR
  • 16% dintre acestia au fost ASIMPTOMATICI
  • 19% aveau semne de guturai comun
  • 42% aveau febra
  • faringe hiperemic= “gat rosu” aveau 46% (nu exista in definitia de caz)!!!
  • 49% dintre copii tuseau
  • alte simptome descrise includeau: diareea, varsaturile, rinoreea, oboseala
  • analizele de sange sunt compatibile cu o infectie virala in ceea ce priveste hemograma, cu leucopenie si limfopenie, dar proteina C reactiva crescuta, ca si procalcitonina (markeri de inflamatie)

Sigur ca sunt mentionate si cazurile de Covid 19 asociate cu boala Kawasaki, cazuri despre care s-a atras atentia in lumea medicala din UK, SUA dar si Franta sau Spania. Boala Kawasaki este o boala rara, faptul ca acum au fost mentionate mai multe cazuri asociate infectiei cu coronavirus, desi putine in totalitatea lor, ramane un aspect care atrage atentia si care ramane de vazut cum va evolua. Afectiunile cardiace, miocardita din boala Kawasaki ramane complicatia cea mai de temut si de aceea si interesul deosebit pentru aceasta asociere nou descrisa.

Cateva intrebari la care orice parinte ar dori sa aiba un raspuns:

  1. trebuie copiii sa poarte masti? Raspuns: DA. CDC recomanda ca orice copil de peste 2 ani sa poarte masca atunci cand se afla in locuri unde distantarea sociala nu poate fi pastrata (in cabinetul medical, in magazine- de dorit este insa sa NU intre copiii in magazine, chiar si in aer liber daca stim ca al nostru copil nu sta la minim 1,5 m de oricare alta persoana din afara familiei). Copiii sub 2 ani e preferabil sa nu poarte masca din cauza riscului de sufocare, ramanand in grija parintilor pastrarea distantei sociale
  2. Ar trebui locurile de joaca si intalnirile intre copii sa fie evitate? Raspuns: DA. Avand in vedere rata transmiterii chiar si de la alti copii asimptomatici, dar mai ales procentul destul de important de purtatori sanatosi este de evitat ca cei mici sa se intalneasca daca nu locuiesc impreuna (conform CDC). Recomandarea aceluiasi for este sa pastreze distanta de minim 6 feet (adica aproximativ 1.8 metri) . Acum imaginati-va ca duceti totusi acesti asimptomatici sa se intalneasca cu bunicii lor. Doar imaginati-va.
  3. Este in regula sa dezinfectam mainile copiilor cu dezinfectant? Raspuns: depinde. Este preferabil ca cei mici sa se spele CORECT cu apa si sapun. Nu este niciun pericol daca cei mici isi ling mainile in prealabil curatate cu alcool daca acestea sunt perfect uscate. Daca NU exista pericolul intoxicarii cu alcoolul din dezinfectant, deci trebuie SUPRAVEGHEATI cu mare atentie.

NB: tot ce am scris mai sus are la baza literatura medicala publicata online (Medscape, Uptodate, New England Journal of Medicine) si reprezinta informatii pe care astazi, 4/5/2020 , le putem accesa free . Demersul de mai sus are ca scop simpla informare, in principal a parintilor intr-o perioada dificila pe care o traversam cu totii. Va doresc RABDARE si INTELEGERE, Covid-19 NU DISPARE in 14 mai .


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

9 Comments on "Infectia cu coronavirus la copii- ce stim pana astazi?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Elena
Guest
Elena
Multumesc d-na doctor pentru efortul de a ne prezenta toate informatiile. Am si eu o intrebare si sper ca nu o sa va deranjeze indrazneala mea. Cat de importanta credeti ca este socializarea la copii? Am un baietel care tocmai a implinit 2 ani si de 2 luni nu vede decat 5 persoane: mama, tata, bunica si vecinii. Toata lumea trecuta de 40 de ani. Pe langa teama de a nu se imbolnavi el si bunica, teama cea mai mare este cea a izolarii si sa nu se dezvolte armonios. Ne-am refugiat la tara, la curte, sa se poata misca,… Read more »
Iulia
Guest
Iulia
Buna ziua! Va urmaresc demult si va multumesc pentru ajutorul pe care il oferiti proaspetelor mamici si nu numai! Noi ne-am izolat la tara, cand ne vom intoarce in Bucuresti planuim sa respectam toate regulile de igiena. Dar ma framanta o intebare inca de cand a inceput toata nebunia asta: daca fetita, care are 5 ani se infecteaza cu Coronavirus, in mod sigur mi-ar transmite si mie si viceversa, dar oare am fi internate impreuna in acelasi spital, salon? Stiu ca pare o prostie, dar gandul ca ea ar putea fi internata fara mine, ma macina, tare. (Desigur, in situatia… Read more »
Maria
Guest
Maria

Avand in vedere situatia, ne gandeam sa amanam pentru anul 2021 inscrierea copilului la gradinita. Mentionez faptul ca in toamna coplilul va implini varsta de 2 ani si 8 luni. Considerati ca ar fi o masura potrivita? Multumesc!