De ce modelul suedez nu este un model de succes APLICABIL in Romania? Care succes?

De ce experimentul suedez nu e neaparat un succes care sa fi  PUTUT fi aplicat in Romania?  Ce inseamna de fapt ce face Suedia si cum vom intelege noi, romanii ce inseamna sa ne traim viata liberi, dar DISTANTATI intr-o analiza proprie, trecuta prin filtrul personal de medic, cu notiuni epidemiologice, dar si de om, mama, sotie, fiica intr-o tara eminamente libera, in care incredererea in autoritati este in general sub 40% in orice moment te-ai afla:

  1. distantarea sociala este ceva ce suedezii au in sange. Imi amintesc una dintre primele povesti ale prietenilor, colegilor si finilor mei emigrati in februarie 2009 si medici acum in Suedia despre cum pentru a te intalni cu cineva trebuie sa-ti faci programare cu 2 luni inainte. Cum nu exista: hai frate diseara la o bere? Cum fiecare sta cu fiecare. Si atat.
  2. am fost in Suedia. Mi-au placut distantele, ordinea, disciplina. Oamenii ASCULTA. Spune guvernul: purtati masca? Pai poarta TOTI masca. Nici nu intreaba cand, unde, daca trebuie. Probabil daca li se spune poarta si singuri in casa. Respectul si obisnuita de a avea incredere in autoritati sunt litera de lege. Majoritatea sunt atat de educati astfel incat nu se pune problema unor restrictii majore. Care restrictii sunt, dar sub forma de RECOMANDARI. Pe care insa le respecta toata lumea. Increderea in guvernanti este de peste 72% in aprilie 2020, conform tuturor sondajelor de opinie.
  3. am fost in Suedia. Strazile intr-o zi de martie, zi de lucru sunt pustii. Vedeti pozele de mai jos. Parcurile sunt mari si intinse pe hectare, astfel incat nu ai nevoie sa te vezi om cu persoana. Taticii imping carucioarele si-si vad de ale lor. Nu sta nimeni la sueta scuipand seminte pe banca. Nu se aduna in general. Nu au nevoie a se intalni cate 5 mamici cu 6 copii si un tatic ratacit, asa cum treceau ieri pe sub balconul meu. Internalizeaza recomandarile si inteleg ca daca nu se sta la locul de joaca, nu aducem locul de joaca la coltul blocului. Inteleg ca distantarea sociala este ceva ce este necesar ca sa le fie bine, nu contesta si abia asteapta sa iasa din cusca doar ca sa fuga. Ca fuga noastra dupa 15 mai sau cand s-or decide sa relaxeze masurile impuse poate fi BUMERANGUL care sa se intoarca fix impotriva noastra daca ne vor lipsi CREIERUL si INTELIGENTA EMOTIOANALA sa intelegem ca pe 14 mai…NU dispare coronavirusul.
  4. ce rezulta din ideea de mai sus? Densitatea populatiei este mica. Sunt in jur de 10 milioane intr-o locatie in care aproape jumatate din tara are maxim 50 oameni/ km2.  In comparatie suntem 19 milioane (ne-om fi adunat 20 cu toata fuga din vest din martie -aprilie), 20 ne da si wikipedia, cu o densitate a localitatilor care trece de 200 oameni/km2 in majoritatea adunarilor ubane si rurale importante.
  5. sunt nenumarate articole in internet care arata ca PESTE 50% dintre locuitorii statului traiesc SINGURI sub un acoperis. Sunt urmati de cuplurile necasatorite si fara copii. Cum suna asta, apropo de distantarea sociala comparativ cu Italia care are aceasta cultura a locuitului a cate trei generatii in aceeasi casa? Hmmmm….Pai daca locuiesti SINGUR in 50% dintre situatii cui naiba sa  dai coronavirus? Nu, nu va imaginati ca majoritatea sunt singuri si in varsta, majoritatea celor tineri sunt singuri. Cei in varsta stau tot majoritar in camine si tot acolo e rata si cea mai mare a deceselor.
  6. Experimentul lor nu e tocmai reusit. Mortalitatea lor este  265 morti/ milion de populatie (asa cum apare azi in worldometers 3/5/2020). Carevasazica au 2679 morti din 22 mii de cazuri, chiar si procentual sare in ochi si numai pentru ca Romania de exemplu, o tara mult mai saraca si cu un sistem medical mult mai nefericit are o mortalitate raportata la milion de locuitori de 6 ori mai MICA (hmmm)

    Poate nu ne satisface Romania, ca nu testam, nu avem acelasi numar de cazuri, aceeasi populatie, nu raportam….Atunci sa luam Danemarca. Populatia la jumatatea Suediei, densitatea pe acolo. Iata linia: 84 morti la milion de locuitori, adica de 3 ori mai putini morti decat Suedia.  SI NU, nu spuneti de teste: Danemarca are aproximativ 40 mii teste la milionul de populatie in timp ce Suedia testeaza …cam cat noi: 11 mii vs 10 mii astazi Romania, si va garantez ca nu trece saptamana si Romania trece de Suedia la procentul de teste efectuate.

    Finlanda, densitate chiar ceva mai mare in zonele urbane, aproape 6 milioane locuitori are alta linie, si mai buna.     Doar 42 cazuri la un milion de oameni in ceea ce priveste mortalitatea.

  7.  Comparatiile facute, chiar si de OMS au la baza in principal modelele vestice. In Italia si Spania copiii NU AU IESIT DIN CASA 2 luni. S-a iesit la 10 zile cu hartie doar pentru mancare. Nu a fost deschis niciun magazin neesential. In supermarket zonele de gradinarit, papetarie etc au fost legate cu benzi pentru a nu fi accesate si nu a pierde timpul. La cumparaturi a mers O SINGURA persoana.  Daca va ganditi Romania a fost undeva la mijloc cu restrictiile. Cu japca ce e drept.
  8. Anders Tegnell, care este epidemiologul sef in Suedia, contestat de o mare parte a breslei medicale, dar acceptat si girat cu incredere de mare parte a populatiei are un singur respros a-si face in fata publicului: numarul mortilor. Tinand cont de cum a gestionat criza gripei porcine in 2009 cand a imunizat o populatie intreaga impotriva acelui virus si ramanand celebru cu fraza “pentru cateva sute de morti care risca sa existe in Suedia ar face neetic gestul meu de a NU imuniza o tara intreaga” lumea medicala priveste cu scepticism spre epidemiologul de 62 ani. Paradoxal mortii par a fi si atunci si acum doar un NUMAR. El insusi a declarat ca asteapta imunitatea de cohorta sa fie atinsa in cateva saptamani in Stockholm, desi pana in prezent doar 27% din lucratorii spitalelor au trecut asimptomatic prin boala.  Ce avertizeaza OMS este faptul ca cei care au facut boala NU au neaparat anticorpi protectori. Raspunsul lui Tegnel ar fi ca atunci lupta pentru un vaccin nu-si mai are rostul, daca aceasta premiza este adevarata (aspect cu care trebuie sa fiu de acord)
  9. Nu uitati ca restrictii au existat si exista in Suedia: fara vizite in caminele de batrani, fara vizite nenecesare, maxim 50 oameni la un eveniment, nu se serveste nimic in baruri, doar la mese, teatrele si cinematografele, muzeele sunt inchise. Cadrele medicale au organizat insa o greva la un moment dat in aprilie, Goteborg pentru ca lipseau echipamentele, in relaxarea autoritatilor considerand ca nu sunt necesare mastile, ci doar vizierele.

Adevarul absolut nu exista. Dar cand o planeta intreaga urmeaza un trend, e greu de crezut ca adevarul va fi la mijloc. Cu certitudine insa economia Suediei va fi invingatoare de departe. Si daca va ganditi ca au destui medici, nu, si maine ne primesc. Cu regulile lor insa, de necomentat.

PS: daca vi se pare ca acum sunt influentata cititi aici articolul scris in 2015, imediat dupa ce am revenit din Suedia. Inca miroase a liniste.

 

Surse documentare:

https://eu.usatoday.com/story/news/world/2020/04/28/coronavirus-covid-19-sweden-anders-tegnell-herd-immunity/3031536001/

https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Tegnell

https://www.statista.com/statistics/524909/sweden-number-of-single-person-households/

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Finland

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170905-1?inheritRedirect=true

https://www.bbc.com/worklife/article/20190821-why-so-many-young-swedes-live-alone

https://www.rfi.ro/social-120024-suedia-bucuria-libertate-miscare-teama-medici-sanatatea-proprie

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Sweden


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

6 Comments on "De ce modelul suedez nu este un model de succes APLICABIL in Romania? Care succes?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alex
Guest
Alex

Ca un medic roman ce traieste si lucreaza in Suedia de 8 ani(momentan in concediu de maternitate), sunt satula de lauda internationala nemeritata a modelului suedez. In orasul universitar unde locuiesc, studentii faceau Corona parties in weekend-uri, grupurile de mame se intalneau fara probleme in parc la plimbare, si multi batrani se intalneau in grupuri in parc. Tired of hearing de ”educatia” suedezilo, si de cat de ”disciplinati” sunt. Numarul mortilor aici e mare, si cu siguranta subestimat, avanf in vedere ca multi batrani au murit in azile, fara sa fi verificat cineva daca au murit de Covid-19.

Petru Mirel
Guest
Petru Mirel
Un aspect din Suedia ne poate arata ceva EXTREM DE IMPORTANT si anume, daca aceasta maladie este sau nu mai periculoasa decat o banala gripa. Pentru ca, daca acest covid nu este mai periculos decat o gripa, inseamna ca nu trebuia sa fie nici un fel de izolare. Nicaieri in lume. Sau ca ar trebui, de acum incolo, sa luam masuri de izolare la prima gripa. Cum ar veni, SA OPRIM PLANETA LA ORICE STRANUT. Ori aici Suedia, care a avut anul acesta, sub Covid acelasi regim de “izolare” ca si in anii trecuti sub epidemiile de gripa, ne poate… Read more »
cucurigu
Guest
cucurigu

cred ca articolul e putin biased. Au si ei probleme , nu sunt o societate perfecta, si nici gestionarea covid nu a fost stralucita. Daca vreti exemplu de gestionare a situatiei, vedeti coreea de sud.

Asta e unul din biasurile emigrantului roman, sa vada numai roz unde a plecat, din diverse motive psihologice, si sa ii puta tot in romania.

Si da, am fost ei eu emigrant si au fost si altii.