Cu masca: experienta Coreei schimba total recomandarile OMS si CDC

Interviul dat de profesorul corean Kim Woo-joo de la  Korea University Guro Hospital a tinut prim planul ultimei saptamani printre noi medicii. Probabil a fost triggerul pentru care atat OMS cat si CDC (SUA) si-au schimbat RADICAL recomandarile privind NECESITATEA ca intreaga populatie sa poarte masca. Este un interviu care reflecta oglinda unei tari care stie ce face, cum face si mai ales cu ce face (populatia obisnuita din Korea poarte o masca FF2 dar fabricata local!!!,  echivalentul unui N 95, fara filtru dar mai eficienta decat una chirurgicala si evident net superioara oricarei masti simple din bumbac)

Interviul este lung, mai greu de urmarit de publicul larg, omul vorbeste in limba materna, dar este extrem de util.  Modul de transmitere a virusului SARS-Cov 2 este cel mai bine explicat din tot ce am citit si profesorul descrie 3 modalitati:

1.prin picaturile mai mari de 5 microni produse prin tuse sau stranut. In aceste picaturi se afla o multime de virusuri si acestea sunt aruncate ca un curcubeu la distanta de 1-2 metri. Atunci putem fi infectati de la o persoana bolnava prin patrunderea picaturilor in nas, gura sau mucoasa conjunctivala (cei care poarta ochelari sunt in mod particular mult mai protejati!)

2. a doua posibilitate este atunci cand persoana infectata isi pune mana la nas cand stranuta si apoi da mana cu o alta persoana care sigur, fara sa sa se spele isi atinge fata, nasul sau ochii.

3. a treia posibilitate este de pe suprafetele din jur, unde virusul rezista zile.

CAND te poti infecta prin intermediul AERULUI? Cand exista transmisie de aerosoli sau pe romaneste pe calea aerului (atentie, este perioada in care cei care au nevoie de aerosoli nu e o idee sa o mai faca in cabinetele medicilor sau e bine sa foloseasca spacerele/baby haller) . Exemplifica sigur celebrul caz al unei biserici in care  dupa o astfel de intalnire, cu multi participanti, indoor, care au cantat si au strigat cateva ore s-au descoperit mii de infectati, totul pornind de la UN SINGUR CAZ initial, pentru ca vorbind, si mai ales vorbind tare picaturile se transmit la si mai mare distanta. Daca ne amintim inceputurile pandemiei din Romania in care cel din avion care era pozitiv putea da celor din fata spate 2 randuri? Acelasi principiu era la baza. Cand canti si vorbesti tare NU toate picaturile ajung jos la 2 metri distanta, ci POT PLUTI o perioada de timp, se transforma in aerosoli si ajung si la mai mare distanta. Tot acum vreo luna vazusem o imagine cu un studiu al chinezilor unde intr-un autobuz erau infectati si oameni alflati la peste 10 scaune distanta de persoana initial contagioasa.

Acest mod de transmitere este cauza pentru care probabil adunari de multi oameni, care sa cante, sa vorbeasca, sa strige, aflate la mai putin de 2 metri unul de celalat, fie si in spatiu liber va fi putin probabil a se intampla curand. Ganditi-va la meciuri de fotbal sau la concerte! Sau la NUNTI! Imposibil pana la descoperirea unui vaccin sau al unui tratament. Acelasi mod de transmitere este si motivul pentru care s-a nuantat si s-a regandit NECESITATEA folosirii mastilor in public. Si ajuta cu certitudine: nu mai pui mana la gura cand stranuti si o mare parte din virus ramane in masca ideal de unica folosinta, nu mai ajunge astfel nici pe suprafete. Si chiar daca prin masca chirugicala mai trec particule mici (mai mici decat porozitatea filtrului mastii) din SARS Cov-2, cantitatea de virus este mult mai mica, iar protectia atinge 70%. Acest lucru trebuie facut de toata lumea, de vreme ce o mare parte din populatie este demonstrata ca fiind asimptomatica si purtatoare! Un lucru foarte tricky la copii, care sigur ca vor accepta mai greu masca, dar pentru ca ei sunt transmitatori RECUNOSCUTI, de multe ori fara simptome!!! au fost inchise scolile atat de repede si in atat de multe tari, inclusiv Corea.

Cand te uiti in jur aproape fiecare corean poarta o masca. In timpul epidemiei de SARS (stiu, ati AUZIT de ea, dar nu ati simtit-o, mortalitatea in SARS a fost uriasa si pentru tarile Asiatice, in mod particular Corea de Sud, tara democratica si cu oameni extrem de inteligenti si ordonati, a fost o lectie) foarte multi medici s-au imbolnavit tocmai pentru ca NU au purtat masca. In  tarile europene sau SUA a purta o masca este ceva rar si de multe ori (nu-i asa?) cand ii vedeam pe asiatici prin aeroporturi cu masca ii credeam exagerati. Iata ca astazi ei ne considera ciudati ca nu folosim masca. Medicul corean care a fost triggerul noilor recomandari OMS si CDC a sustinut cu uimire faptul ca i se pare complet gresita recomandarea ca oamenii obisnuiti sa nu poarte masca. Probabil ca are mare dreptate, motivul a fost ca populatia sa NU cumpere toate mastile (putine!) din piata si sa ramana personalul medical (cel mai expus) fara masti.  Medicul sustine ca SI datorita faptului ca TOTI coreenii poarta masca rata de infectie a fost mai mica. Sigur ca succesul in Coreea nu se datoareaza numai purtatului mastilor, 15.000 teste se fac zilnic!

La ce ne ajuta asta? Ganditi-va ca dintre cei diagnosticati peste 20% sunt asimptomatici. Intelegeti cum? Acestia se izoleaza si nu mai transmit mai departe, ei fiind de obicei, in studiul coreean TINERII, cei activi, care merg la serviciu. Asta inseamna ca ei testeaza random, fara sa existe link epidemiologic sau motive clinice. Fac asta pentru ca pot, au cu ce, au aparate PCR, au bani pentru teste, au biologi si medici de laborator suficienti, probabil au si PPE (echipamente pentru medici) corecte. Cum pot face atatea teste? Cum SUA, cea mai bogata tara de pe planeta? (asa zic) nu a putut fi atat de pregatita? Cum au putut asiaticii? Pentru ca au trecut prin gripa porcina in 2009 si epidemia de MERS in 2015 si AU INVATAT ceva/MULT din asta.  Populatia este educata, stie ca purtatul mastii si spalatul pe maini ajuta enorm!

De ce nu poarta lumea masca in Romania? Indranesc sa opinez:unii pentru ca nu au gasit (ceea ce e corect). Altii pentru ca dupa ce nu au gasit, nici nu au mai cautat pentru ca medicii si personalul medical sa aiba.  Altii pentru ca ignora, cu buna stiinta. Nu li se poate intampla lor sau daca li se intampla sigur sunt imuni. Altii cred in teoria initiala a britanicilor (prim-ministrul lor, Boris Johnson tocmai a fost dus la spital si are nevoie de o forma de oxigenare!) ca toti trebuie sa facem boala si oricum nu scapam. In toate ultimele cauzuri tine de educatie. E bine sa asculti de altii, ceva mai pregatiti si sa porti masca. De aseara in 4 judete din Romania este obligatorie masca. De aseara exista o recomandare FERMA a dr Arafat sa fie purtata masca. De cateva zile OMS si CDC recomanda MASCA TUTUROR. Sper ca ultimele 2 categorii sa inteleaga ca in aceasta poveste toti trebuie sa facem ceea ce este corect.

Ce au facut in plus coreenii de reusesc sa controleze pandemia? Au dezvoltat in urgenta kituri de testare PCR inca din 2015 pe care acum le aveau deja. In comparatie, in Romania conform declaratiilor Ministrului Sanatatii noi am plecat de la un singur centru de testare! In cea mai optimista varianta putem ajunge la 4-5000 teste zilnice.  In Corea companiile producatoare de kituri de testare au investit in cercetare si productie, astfel incat acum este o concurenta intre ele si uite cum nu au nicio problema inclusiv in a exporta kiturile (Romania de la Corea de Sud a cumparat)

Problema coreenilor in acest moment o reprezinta oamenii care revin in tara din Europa si SUA. 20% dintre ei sunt infectati, sunt testati TOTI! (wow), asteapta 1 zi in aeroport si apoi cei negativi TREBUIE ORICUM sa ramana in izolare la domiciliu 2 saptamani, li se instaleaza o aplicatie pe telefon (wow, o fi asa imposibil? Nu cred!) pentru  a fi monitorizati. Daca pleaca din izolare acest lucru se stie IMEDIAT. De doua ori pe zi trebuie sa introduca simptomele pe care le au, daca le au in aplicatie. Daca nu fac asta se sesizeaza imediat autoritatile.

Profesorul din Seoul a fost intrebat cand si daca vom scapa de Covid-19. Evident raspunsul a  fost ca nimeni nu stie cu siguranta si a prezentat mai multe scenarii:

  1. cel mai optimist asemana COVID 19 cu SARS 2002 care a inceput in China in noiembrie si a disparut in iulie 2003 dupa ce a fost imprastiat din Asia in toata lumea, imbolnavind 8000 oameni si omorand aproape 10% dintre ei (valoarea procentuala a deceselor imensa, dar …ca numar coronavirusul a decimat deja o lume intreaga…) Medicul crede numai 10% in aceasta varianta minunata, pentru ca mobilitatea din 2002 nu se compara cu traficul din 2020…
  2. al doilea scenariu este cu disparitia virusului in vara din emisfera nordica si reaparitia lui in octombrie noiembrie. Deci un nou val de imbolnaviri.
  3. si cel de-al treilea scenariu este descoperirea unui VACCIN care sa opreasca definitiv aceasta maladie. Cum pentru dezvoltarea unui vaccin este nevoie uneori si de 10 ani, pentru acesta NU este o alta situatie. Daca toate, absolut toate testele merg bine se poate spera la un vaccin in 18 luni.

Ce se poate face pana atunci?

1.Redirectionarea medicamentelor: adica se cauta printre cele existente deja medicamente care ar putea fi eficiente contra coronavirusului, ca si un efect inca necunoscut. Asa s-a ajuns la Kaletra (medicament pentru SIDA) si hidroxiclorochina (medicament pentru malarie) sa fie intrucatva eficiente impotriva SARS-Cov19. In acelasi mod se testeaza Remdesevir, dar e nevoie de sume mari (medicament foarte scump) pentru a sustine trialurile in continuare.

Tot in acest sens a aparut deja in revista Nature (3 aprilie 2020) un studiu in vitro al unui medicament deja existent pe piata, care se foloseste de o vreme ca si antiparazitar (ma voi abtine sa ii scriu numele tocmai pentru a nu se intampla ce s-a intamplat cu hidroxiclorochina care a disparut din farmacii cumparata la liber, mai ales ca doze incorecte pot fi extrem de toxice). Nu ar fi prima data cand un antiparazitar este folosit ca si antiviral, Decaris-Levamisol a avut numeroase studii  publicate si chiar personal l-am folosit cu succes in preventia recidivelor infectie cu herpes simplex)

2.O alta metoda rapida o reprezinta utilizarea anticorpilor din plasma pacientilor vindecati de boala si care au fost rugati sa doneze sange in acest scop. In acest moment (duminica noaptea spre luni, 6 aprilie 2020) in Romania a existat urmatorul comunicat de presa: Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile) sursa digi24.ro

Nu uitati de distantarea sociala! Pentru moment este singura care incepe sa aplatizeze curbele mortilor si cazurilor noi din Spania si Italia.

Ce am putut face noi, ca tara, ROMANIA, bun in ultimele saptamani pentru medici:

  1. viziere: numerosi voluntari si firme au sarit in ajutorul nostru si acum majoritatea noastra avem macar o viziera. Va multumim!
  2. bioacide: majoritatea farmaciilor cu laborator si fostelor fabrici de cosmetice au putut fabrica in ultima saptamana mai ales solutii de sterilizare maini sau suprafete.
  3. combinezoane (inca nu pe scara larga, inca sunt pe drum): multe firme romanesti NU au mai croit haine, ci au facut combinezoane
  4. masti? hand made destul de multe, speram ca si chirugicale, nu stiu daca avem vreo sansa sa punem la punct in tara masti de tip macar FFP2 modelul chinezesc, cel fara filtru
  5. o mare parte dintre dumneavoastra ati stat ACASA. Va multumesc!
  6. macar s-a recunoscut ca nu ne da nimeni ventilatoare, nici pe sumele uriase vehiculate acum, ci ne apucam de repararea celor vechi
  7. permiteti-mi sa trec la bune demisia fostului ministru al sanatatii.
  8. probabil la sfarsitul anului vom descoperi ca putem si stim sa facem multe si de unii singuri! Mai mult ca sigur nu si ventilatoare, dar macar restul. Cateva echipe de formula 1 incearca sa produca ventilatoare, ceea ce e extraordinar.
  9. …………….ca SUNTEM. Nu toti am fugit si cu siguranta nu toti vom fugi! Sa fie sanatate!

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

4 Comments on "Cu masca: experienta Coreei schimba total recomandarile OMS si CDC"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alexa
Guest
Alexa

Aș vrea să șterg comentiul de mai sus, dar nu mai reușesc. Mă puteți ajuta?

Anamaria Manoilescu
Guest
Anamaria Manoilescu

Pai ați spus ca nu dați numele medicamentului care se testează, totuși la 2 propoziții mai târziu, l-ați dat: , Decaris-Levamisol.
In alta ordine de idei, bioacide: ??