Baile de COVID-19 sau ce inseamna cluster in pandemia de coronavirus

Articolul care urmeaza este meritul sotului meu, eu doar am citit, el a compilat si adunat. De la un punct incolo, numit Franta am adunat si eu. Titlul de asemenea ii apartine, cuvintele de legatura si pusul in pagina sunt ale mele.

Baile de COVID sunt acele adunari de multe persoane cu care CU CERTITUDINE nu ne vom intalni prea curand: concerte, meciuri de fotbal, marsuri, carnavale, NUNTI, botezuri, cumetrii…Baile de COVID par a fi motivele pentru care unele orase au devenit pentru unele tari puncte rosii, puncte cu mortalitate uriasa (chiar si pentru tarile pentru a caror raportare nu avem certitudine).

  1. CHINA si WUHAN

Stim deja acum ca toata nebunia a pornit din piata de peste din Wuhan. Langa piata exista o statie de tren prin care tranzitau ZILNIC ZECI DE MII DE OAMENI (statia se numeste Hankou). Asta inseamna ca acolo a existat in fapt un CLUSTER care a si imprastiat destul de repede virusul.

Din totalul raportat provincia Hubei are peste 95% din decese (lasam la o parte exact numarul raportat, cat este de exact sau nu, probabil ca macar procentual sunt tot acolo: 3193 decese din 3329 raportate TOTAL CHINA). Si inca o imagine care arata cat de mare este clusterul din Wuhan comparativ cu restul tarii:

2.  ITALIA SI LOMBARDIA

19 februarie 2020 San Siro – Milano – meciul pentru o viata, cea mai importanta perfomanta fotbalistica a clubului Atalanta din Bergamo. Atalanta Bergamao scrie istorie fotbalistica, dar poate si altceva mai sinistru: 45 mii de fani (tifosi) pleaca din Bergamo la Milano, un drum alta data de 30 minute, parcurs in peste 3 ore, cu trenuri pline, autobuze, autocare si masini. Toti au cantat si au urlat intr-un stadion arhiplin 2 ore.  O luna mai tarziu se stia deja ca acolo a fost o bomba biologica, faptul ca 35% din echipa Valenciei s-a infectat, iar Bergamo, alaturi de Milano au fost si inca raman epicentrul dezatrului in Italia.

Se vede cum 40% din cazurile din toata ITALIA sunt in LOMBARDIA, pentru ca 55% din toate decesele sa fie tot acolo. IMENSE CIFRE pentru o singura regiune. Regiunea cu bomba biologica numita meciul de fotbal Atalanta-Valencia.

3. SPANIA care are doua epicentre/clustere in acest moment: regiunea MADRID si regiunea CATALONIA

Neinvatand nimic din experienta Italiei, care pe 8 martie avea: 7300 cazuri si 366 morti Spania tine marsul femeilor in Madrid. Titlurile in engleza lipsesc, dar cele in spaniola scriu de 120.000 de femei! care au participat la acea intalnire pentru drepturile femeilor. Sa reamintim ca in Romania  se inchideau scolile in doar doua zile, iar primul spital in carantina, Gerota era de asemenea pe teava in doar 48 de ore.

In Barcelona si Sitges (oraselul de langa) a avut loc Carnavalul traditonal, intins pe mai multe zile. Nu am gasit nicaieri un numar exact de persoane care ar fi putut participa, dar daca ne gandim cati turisti are Barcelona in mod obisnuit si adunam cu ideea de carnaval nu e nimic bizar in faptul ca al doilea focar al Spaniei este Catalunia. O imagine din 1 martie din zona Barcelonetei:

Si iata si cifrele Spaniei de acum cateva zile:

4. SUA si statul Louisiana 

Ce in New York este haos poate fi explicat si prin densitatea populatiei care este uriasa. Dar in micutul stat Louisiana, cu doar 6,5 milioane de locuitori ce putea fi, sa devina un cluster asa de visiniu pe harta Americii? In februarie peste 1 milion de oameni! a vizitat orasul pentru un festival de succes care a avut loc in New Orleans: Mardi Gras Festival.

Ne mai mira astfel cifrele infricosatoare din Louisiana?

5. FRANTA si CLUSERUL DE LA MULHOUSE

Adunarea anuala a Bisericii Christian Open Door, intre 17 și 24 februarie, la Mulhouse, la care au participat aproximativ 2.500 de persoane, a devenit un grup important în răspândirea coronavirusului in Franta. Pornind de la acest focar in final mai mult de jumatate dintre cei prezenti au fost infectati, la acea vreme nu au existat niciun fel de masuri restrictive. Una dintre paciente a fost o asistenta medicala de la spitalul Universitar din Strasbourg care a infectat peste 250 de cadre medicale.  Mai mira pe cineva ca dupa Mulhouse, aflat in Estul Frantei harta arata asa?

6.  DANEMARCA este una din primele tari Europene care a anuntat relaxarea masurilor restrictiive incepand cu a doua parte a lunii aprilie. Ce presupun? Copiii mici vor merge la scoala, cei de liceu vor invata la distanta, majoritatea vor continua sa lucreze de acasa, NU se deschid malluri, baruri, cluburi, cafenele, saloane de masaj, saloane de coafura, frizerii, bisericile. Nu sunt permise adunarile cu mai mult de 10 persoane si nu sunt agreate organizarea de evenimente publice cu mai mult de 500 de participanti (deci nici vorba de concerte, nici macar in aer liber) Masurile sunt preconizate a fi in vigoare pana la 31 august 2020, iar cetatenilor le este recomandat a NU PARASI TARA.  Toate in conditiile in care spera sa ajunga la 15-20.000 teste zilnice ( in Romania s-au efectuat din 26 februarie 43.000 teste….ca si comparatie)

Cam asa trebuie sa ne imaginam si noi viitorul apropo de vara lui 2020….

7. ROMANIA SI CLUSTERUL NUMIT SUCEAVA, in noaptea de 7 spre 8 aprilie 2020 are: 4417 cazuri confirmate, dintre care 1322 in SUCEAVA si 197 morti+1 (primul cadru medical …din Suceava…) Din pacate in Romania istoria ramane inca a fi scrisa….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

surse imagini:

https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic_in_Hubei

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/COVID-19_Confirmed_Cases_Animated_Map

https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic_in_mainland_China

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Louisiana

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_France

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_the_United_States

https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic_in_mainland_China

https://www.facebook.com/roembcph/?tn-str=k*F (pagina Ambasadei Romaniei in Danemarca)

https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/ (statistica Italiei)

capturi www.youtube. com ( Mardi Gras 2020 in New Orlens & Women’s  March in Madrid-live& Carnavalada de la Barcelona 2020- Part 2) 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Baile de COVID-19 sau ce inseamna cluster in pandemia de coronavirus"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
conde
Guest

Trist, dar adevarat!