Gripa 2.0 in 2020. Testele rapide-cand, daca, cui? Riscul de deces, antivirale, cu masca sau fara masca.

In aceste zile gripate si pline, dar pline ochi de febre..am sentimentul ca la fotbal, politica si medicina am ajuns sa ne pricepem cu totii, fie ca suntem doctori sau nu. Sigur ca se poate induce foarte usor panica, mai ales intr-o populatie care are atat de putina incredere in medici, iar stirile aparent in contradictoriu alimenteaza neincrederea. Cum sta situatia in fapt? Ce a vrut sa spuna si domnul doctor Cercel cand a dat celebra declaratie de acum cateva saptamani cu “stati fratilor acasa, odata diagnosticati cu gripa clinic nu va ajuta sa mergeti sa faceti teste pentru ca 80% sunt pozitive, 20% sunt fals negative”?

Sa va explic: omul vorbea pentru toata lumea. O data pacientii, care sunt multi (foooooarte multi) neincrezatori: “nu cred ca are gripa, nu-mi vine sa-i dau antiviralul, nu e totusi asa de rau, dar nu facem un test sa fim siguri?” Nu stiu cati colegi ai mei, in fata unui astfel de pacient au atata …energie sa o consume cu explicatii care ajung tot la “nu mai bine facem un test?”. De multe ori insa are energie, eu am avut. Recomanzi antiviralul si te trezesti cu testul negativ inapoi. Pentru ca da, omul face ce vrea el sa fie sigur… sau asa crede.

Urmatoarele cazuri sunt traite in ultimele trei saptamani: clinic gripa, test negativ, mesaj cu “unde am facut m-au asigurat ca testele sunt bune”. Sau clinic “foarte” gripa, incepe antiviralul, panica, 40 grade si mai mult, reface test in alte 12 ore in urgenta cu ambulanta la alt spital, de data asta pozitiv. Sau si mai trist: mesaj pe grupul parintilor, mergeti si faceti toti teste, avem 3 cazuri in clasa. Copil clinic sanatos! Cu siguranta dupa 3-4h de asteptat la o camera de garda unde se consulta in cel putin 3-4 odata, fara pauza de masa, gripa e ca si sigura. Dupa alte 3-4 zile maxim.

Ideea e cam asa: ai contact cu gripa? ai simptome sigure? ti s-a stabilit diagnosticul clar de gripa de catre un medic? Nu ai neaparat nevoie de test sa ai gripa. Punct! Intr-o clasa de elevi in care 18 lipsesc brusc din cauza de febra si unul are gripa confirmata, ceilalti 17 NU alearga dupa teste. Da, merg la medic, declara contactul de gripa si de aici este foarte clar. De aceea mesajul profesorului este de fapt SI pentru noi, medicii. Ganditi cazul, nu aglomerati camerele de garda cu teste, cand tu ca si profesionist de ambulatoriu ai toate datele sa stabilesti CLINIC diagnosticul. Nu, nu a spus nimeni sa nu te duci la medic. Declaratia se referea strict la teste. Daca o scoti din context si tai din ea, iese ca da, trebuie sa stai acasa si sa iei nu stiu ce doftorie si atat.

Sunt testele la gripa sigure? Cand le faci? 

Testele rapide la gripa sunt descrise pe indelete in linkul acesta. Ce spune acolo domne? Ca testele rapide sunt ca si niste teste de sarcina si ca pot fi de mai multe feluri, imunofluorecenta, unele utilizeaza anticorpi impotriva nucleoproteinelor virusurilor gripale A si B. Ele nu sunt niciodata superioare testelor de tip PCR (acestea sunt foarte scumpe si nu se folosesc de screening, pentru marea masa de bolnavi)

Intai ni se povesteste despre sensibilitate si specificitate. Asa pe intelesul tuturor sensibilitatea reprezinta probabilitatea  unui test de a fi pozitiv cand exista boala. Un test sensibil rateaza rareori boala. Ce spun cerintele in ceea ce priveste testele de gripa: specificitatea pentru diagnosticul gripelor A si B comparative cu PCR sau si mai si, cu culturile virale este de minim 80% respecti 90%. Adica pe intelesul nostru in 80% (minim) de cazuri daca ai boala vei avea test POZITIV si nu nicio inventie in asta. Pacientul meu nu a avut test initial pozitiv, din pacate. Fie cantitatea de germeni nu ajunsese la un cut-off necesar, fie pur si simplu s-a incadrat in cei 20% cu ghinion.

Ce e specificitatea unui test? Specificitatea reprezinta probabilitatea unui test de a fi negativ cand NU ai boala. Un test specific rareori sustine ca un pacient este bolnav cand el nu este de fapt. Ce spune literatura despre specificitatea testelor de gripa? Pentru a exista pe piata ele trebuie sa aiba specificitate de peste 95% cu orice le-ai compara. Carevasazica sa nu ai boala si testul sa fie pozitiv ai o probabilitate de sub 5%.

Ce intelegem de aici? Ca testele de pe piata indeplinesc niste standarde, sunt utile in multe situatii, dar acestea trebuie alese de medic! Testele te ajuta sa stabilesti un diagnostic, sa iei masuri generale si individuale si sa ai mai clara o situatie in care tu, ca si medic, ai de luat o decizie rapida. Sunt alte situatii in care testele rapide te scot din incurcatura unor cazuri, nu atat de evidente. Doua exemple din practica personala: sezonul trecut, copil 4 ani, febra de 7 zile, 2 teste de gripa negative, febra continua, analize fara prea mari modificari, testul de gripa (de tip PCR in acest caz) a pus diagnosticul. Un caz particular, dar care odata diagnosticat a linistit familia si a facilitat conduita terapeutica. Sezonul acesta, fetita, aflata deja in tratament antibiotic pentru o afectiune probabila bacteriana, dupa 2 zile de afebrilitate debuteaza stare generala modificata si febra inalta. Anterior, odata cu primul diagnostic test gripa negativ, a doua oara se pozitiveaza, diagnosticul rapid a facilitat tratamentul rapid cu involutia simptomelor.

Studiile spun ca sub antiviral durata bolii poate scadea cu 1 pana la 3 zile. Experienta ultimelor 3 ani de recomandari imi arata ca in maxim (dar si in 24 ore) 3 zile de la administrarea antiviralului copiii evolueaza pozitiv. Asadar e firesc sa povestesc despre pacientul meu de sambata dimineata cu test negativ (la spital fiind) si clinic gripa, care a primit din prima zi antiviral si a continuat sa ajunga cu peste 40 grade la un alt spital in garda urmatoare (deh, panica) cu un test de data asta pozitiv, sa fie azi, luni, la nici 48 ore de primul croset febril foarte bine si cu simptomatologie minima. Doar cu o sora…febrila si ea. Pe care evident ca NU o mai testeaza nimeni pentru gripa. Majoritatea colegilor de clasa ai copilului meu au scapat de simptome in 48 de ore. Cam cat un week-end. Exista insa si exceptii…dar asta nu inseamna ca te indoiesti de diagnostic, de tratament, de testele la gripa pozitive.

Se poate muri de gripa daca esti perfect sanatos? Da, din pacate. Foarte rar, din fericire. Majoritatea celor care mor sunt oameni care au probleme subiacente sau care au varste extreme: sub 5 ani sau si mai rau sugarii sub 6 luni, cei care au o alta boala cronica, cei care suprainfecteaza. Pe principiul nu te omoara gripa, dar organismul slabit este atacat mai usor si suprainfecteaza bacterian, conducand la sepsis. Te poate omori insa si gripa, virusul declansand in rare situatii o furtuna a citokinelor, un fel de reactie imuna fatala. Este rara? Este foarte rara. Dar asta nu inseamna ca NU exista. Ca se comunica si in media, probabil se face pentru ca este un subiect de inters public. Am citit si eu comunicatul preluat al Centrului National de Supraveghere al Bolilor Transmisibile care a anuntat “decesul unui baiat in varsta de 12 ani, confirmat cu virus gripal, fara conditii medicale preexistente, nevaccinat antigripal”. Nu sunt in masura sa evaluez neaparat modul de comunicare, probabil sec si faptic, cumva lipsit de empatie daca vreti, dar nici panicard nu mi s-a parut. Din pacate se intampla. Asa cum se moare de meningococemie fulminans (vezi cazurile de anul trecut ale adolescentilor), din nefericire fatale, din fericire (….) foarte rare.

Cum e si cu masca asta? Subiectul m-a preocupat de saptamana trecuta, atunci cand multi pacienti sau cunoscuti mi-au relatat despre unele cerinte de a purta masca la scoala. Ca unii o poarta si cand ies pe strada este alta poveste. Ce spun ghidurile internationale: masca ajuta sa nu ajunga la noi cantitate prea mare de germeni. Pana aici e logic nimeni nu contesta. Evident medicii trebuie sa poarte masca, ei sunt in direct contact cu bolnavii. Asta DUPA ce se vaccineaza antigripal, fiind o categorie la risc. Masca o mai poarte cei care incep sa aiba simptome, pana ajung acasa, la medic sau sunt diagnosticati. Este non sens sa poarte masca in clasa niste copii. Este complet …aiuruistic sa credem ca un copil de 8 ani poate sta cu masca pe gura si nas 4 ore la rand. Nu exista nici macar o singura recomandare in acest sens.

In speranta ca am facut ceva lumina intr-o nebuloasa de febre, teste si stiri care pot panica nu uitati ca: “medicines cure diseases, but only doctors can cure patients”….asadar inca exista bolnavi si nu boli, nu tratam dupa sabloane, tratam individual, gandim individual, analizam fiecare caz si nu generalizam. Sa fim/fiti sanatosi!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

10 Comments on "Gripa 2.0 in 2020. Testele rapide-cand, daca, cui? Riscul de deces, antivirale, cu masca sau fara masca."

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Adriana Elena
Guest
Adriana Elena

In frarsit cineva “ne lumina”si pe noi oamenii obijnuiti…sincer cred ca media exagereaza ..sau altfel spus omit sa spuna lucruri…in cazul copilului de 11 luni am inteles ca era nascut prematur si cu probleme..gripa a intensificat problemele…am 3 copiii acasa ..ma credeti ca presa cu toata nebunia asta m’a facut putin “paranoia”…urmaresc noptile febra sa nu aiba nasul infundat…va multumesc si astept cu nerabdare sa ne mai povestiti despre acest subiect …

Julieta Bartalis
Guest
Julieta Bartalis

Eu am o intrebare va rog..si sa nu radeti de mine …urmeaza sa ma duc cu copiii la țara pentru vreo 2 sapt.Deocamdata sanatosi. Acolo nu prea sunt farmacii.Ce antiviral sau ce sa duc cu mine in caz de ceva ….bineinteles ca daca se imbolnavesc voi incerca sa vin acasa dar …..totusi….cu stima…

Oana
Guest

Din pacate cred ca noi ne-am obisnuit sa stam la cozi si de aceea cam plecam de acasa sa facem un test “sa fim siguri”.

Sandu Lavinia
Guest
Sandu Lavinia
Nu prea ma informez de pe internet,mai ales ca sunt multe forumuri unde isi dau cu parerea persoane neavizate. Citind cateva articole,mi-ati dat incredere. Am un baiat de 12 ani… simptome de gripa,am vb cu medicul si am administrat deja4 doze de antiviral…inca mai face putina febra,sar durerile musculare si de cap au trecut. Problema este ca mai am un copil de 18 luni. S-a simțit rau, febra 38,5 am fost la medic ( au medici diferiti) si a spus ” mult rosu in gat”, antibiotic. L-am achiziționat, dar inca nu l-am administrat. O parere? Folosesc însă antitermice si i-am… Read more »
Zaval Elena
Guest

Dacă se poate sa mi răspundeți la o întrebare…. pentru un copil de aproape 3 ani cu febra si care nu are voie medicație nefrotoxica ce as putea sa i dau ca înlocuitor pentru temperatura

Nico
Guest
Nico

Daca se dezinfecteaza clasele, fara teste..Da, sa stam acasa. Daca Nu, cand sunt simptome, pt binele.copiilor, tb dovada, ca fara dovada…Gradinita, nu misca un pai.

Cristina Costache
Guest
Cristina Costache

Din pacate ajungem sa facem teste pentru ca in scoli nu se face dezinfectie fara minim 3 cazuri confirmate cu acte in regula.
Si eu am stat in dubiu daca sa imi scot copilul din casa sa ii fac test, dar am facut-o in ian 2019. Am fost norocoasa si am asteptat doar 5 min, am intrat, i-a recoltat si pe-aci ti-e drumul. A fost pozitiv. Am inceput tratamentul cu antiviral. Doar pt ca am avut hartia, s-au suspendat orele in clasa 2 zile pt dezinfectie, fiind 3 cazuri confirmate.