De ce nu este o idee buna sa dormim cu sugarii in acelasi pat?

Nu prea imi place sa scriu jurnalistic dupa ce se intampla cate un mare necaz sau vreun eveniment de prima pagina, in primul rand pentru ca de multe ori nici eu nu sunt mai breaza (e cazul si in articolul care urmeaza) si nu ma dau in vant sa fac pe lupul moralist. Dar sa iti sufoci copilul mic in timp ce dormi cu el recunosc ca nu am crezut ca intr-adevar se poate intampla (naivaaa). Desi sunt fara numar randurile scrise de ghiduri, carti, recomandari, intotdeauna am crezut ca exista un instinct deasupra a tot ce este scris si ca astfel de accidente sunt inexistenta.

Deci exista, din pacate, asa cum mai toti am citit zilele trecute. Si atunci cum spune cartea ca un sugar trebuie sa doarma, pentru a fi prevenite astfel de nenorociri:

 • ce spune Academia Americana de Pediatrie: Practice the ABC’s of safe sleep: Babies should always sleep Alone, on their Backs, in a Crib.  Deci SINGUR, PE SPATE, IN PATUT!
 • intotdeauna pozitia corecta este PE SPATE, niciodata pe o parte sau pe burta. Creste dovedit riscul de moarte subita la sugari. Daca este suficient de mare astfel incat sa se rasuceasca de pe burta pe spate si inapoi, sugarul poate fi lasat sa doarma pe burta, daca prefera pozitia dar ATENTIE fara sa existe paturici in jur, sa fie infasat etc. Sa NU existe nicio alta posibilitate de sufocare accidentala.
 • salteaua sa fie ferma, sa nu existe posibilitatea sa se afunde in ea. Cearceaful de pat bine intins si potrivit ca si dimensiuni, exact pe dimensiunea saltelei. Nu se pune NIMIC intre cearceaf si saltea (paturica de exemplu)
 • infasatul poate fi o idee, calmeaza mult un sugar agitat, atata timp cat nu este legat fedeles si cat timp, chiar si asa este asezat sa doarma pe spate. De indata ce un copil se poate rasuci NU se mai indica infasatul.
 • orice pernuta, paturica, plapumioara, jucarie de plus, cuvertura, acele jucarii de confort toate sunt considerate cu risc potential, de aceea, mai ales cat sunt foarte mici trebuie sa NU existe in patutul sugarului.
 • Daca sugarul adoarme in leganel, in sling, manduca, scoica de masina este recomandat sa fie mutat in patut. Stiu! Stiu ce ziceti! Dar exista cazuri in care au murit copii care dormeau in dispozitive de purtare pentru ca, mici fiind le cade capul in fata si apare o obstructie mecanica astfel incat mai putin aer le intra in plaman.
 • actualele recomandari spun ca, ideal pana la 1 an, cel putin pana la 6 luni sugarul sa doarma in aceesi camera cu parintii, nu si in acelasi pat. Apropo de co-sleeping cu patutul lipit americanii se abtin de la recomandari ferme si scriu: “The AAP cannot make a recommendation for or against the use of bedside sleepers or in-bed sleepers until more studies are done”. Sunt insa foarte fermi cu dormitul in acelasi pat cu copilul si avertizeaza in plus asupra unor situatii particulare in care sub nicio forma nu se incurajeaza aceasta practica: copilul are sub 4 luni, este prematur, cineva dintre cei doi parinti este fumator, unul din parinti a consumat alcool, unul dintre parinti ia pastile care ii faciliteaza somnul, in pat sunt paturi sau plapuma care il pot sufoca pe copil etc

 • nu supraincalziti copiii. Acestia sunt extrem de sensibili daca este prea cald in camera sau daca sunt prea imbracati. Daca vi se pare ca ca ii este frig folositi saci de dormit, in care mainile sunt intodeauna libere. In general imbracati-i ca pe dumneavoastra, maxim cu un rand de haine in plus.
 • suzeta! Bietul obiect atat de controversat si de hulit este din ce in ce mai recomandat in toate ghidurile de somn. Este demonstrat faptul ca utilizarea suzetei reduce riscul mortii subite, este recomandat sa nu fie pusa din nou in gura copilului daca acesta a adormit si suzeta a cazut. Este in regula si daca sugarul nu doreste suzeta, nu trebuie sa insistati. De asemenea nu lasati copilul sa doarma cu suzeta atasata de vreo haina sau paturica, acelasi risc de sufocare sau strangulare. Adaug faptul ca de drag multi parinti folosesc tot felul de “cordoane” pentru suzeta, din bucati de lemn sau diverse alte materiale, toate avand risc de a se rupe si inghiti accidental sau de dimensiuni prea mari, astfel incat se pot rasuci in jurul gatului copilului.

De ce? Pentru ca in SUA sunt dovedite peste 3500 de decese ANUAL ale sugarilor in somn! Si din pacate, asa cum mereu viata ne dovedeste, ideea cu “mie nu mi se poate intampla”este valabila doar un timp limitat….

PS:  am mai scris pe subiect si in urma cu ceva ani aici, dar atunci nu stiam niciunii de mama care si-a omorat din greseala sugarul, sufocandu-l in somn….:(


 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

1 Comment on "De ce nu este o idee buna sa dormim cu sugarii in acelasi pat?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alice adona
Guest

Felicitari pentru articolul asumat si extrem de bine documentat privitor la co-sleeping!