Ce carti a mai citit Andrei (8-11 ani)

Nu-mi vine sa cred ca mi-a trecut prin minte sa incep un articol cu …pe vremea mea:))). Pfu, asta inseamna deja, nu doar ca incep sa fiu batrana, dar si ca incep sa ma simt.  Asadar, pe vremea mea, vremea aceea cu 10 minute de program pentru copii si ala cu cantece patriotice, cititul era la mare, mare cautare. Cand inchid ochii si imi amintesc unde am inceput eu copilaria si unde este copilaria baietilor mei astazi, diferentele sunt de neimaginat si necalculat. Citeam orice, oricum. Citeam sub plapuma, pe jos, in baie. Nu imi amintesc sa mi se fi citit. Imi amintesc foarte putine carti din perioada de dinainte de a sti eu sa citesc: Rica Murdarica, niste carti de colorat si una cu elefanti. Stiu ca am inceput cu o carte pentru aduti, al carui titlu eu nu mi-l amintesc  (tata insa cred ca da:) si am continuat direct cu 5 volume din Ciresarii. Sigur ca eu m-am indragostit de volumul al doilea, unde era si cu putina indragosteala :)), ca deh, asa e cu fetele.

Andrei pe de alta parte a inceput cu Harry Potter acum mai bine de doi ani si eu inca sper sa il tina. Are un talent, pe care eu recunosc ca nu l-am avut niciodata, sa citeasca in paralel mai multe carti. Le da note, le ierarhizeaza si uite asa am aflat eu ca Stapanul inelelor, primele doua volume merita 8-9 (desi va zic eu ca le-a devorat), iar volumul trei in care s-a inecat maxim 6. In paralel a citit Pax. Pax este o carticica rosie, cartonata, cu care s-a intalnit in noiembrie la Targul Gaudeamus la standul Editurii Arthur. A plimbat-o in defavoarea volumului 3 din Stapan pe la munte si in cele din urma a dat-o gata aseara. Si pentru prima data a venit sa imi povesteasca despre ea. Despre cum razboiul, ilustrat in carte, nu este numai despre moartea oamenilor (mi s-a parut ciudata asocierea “numai” si cu “moartea”), dar este despre tot ceea ne inconjoara viu sau mai putin vizibil viu, animale si plante, fara de care noi am fi atat de goi. Este despre iubire si despre a intelege iubirea pana in cea mai proufunda fibra, asa la nivelul unor copii de clasa a patra, iubirea pentru apropele tau. Este despre pierdere si sacrificiu, pentru ca Pax poate fi oricine.

Ce scrie pe coperta cartii mi s-a parut ca exprima tot ceea ce Andrei a incercat sa imi transmita prin povestea repovestita. “Bestseller New York Times, nominalizată la National Book Award și numită de Amazon.com printre cele mai bune cărți ale anului 2016, Pax e o carte puternică despre prețul războiului, așa cum este el trăit de doi prieteni despărțiți fără voia lor: un băiat și un vulpoi.” Si m-a rugat sa ii citesc finalul. Si de-aici nu va mai povestesc.

Mi-ar placea sa cred ca Pax este doar prima carte dintr-o serie pe care sa vi le recomand citite de Andrei. Si despre care sa va spun cateva vorbe, cumva doar transcrise de mine, dar rostite de el. Ce urmeaza este o lista, aproape completa a tuturor volumelor de la Editura Arthur pe care le-a citit deja. Alegeti una anume, lui Andrei ii vine greu sa faca o ierarhie, dar clar incepe cu Rick Riordan (mai ales Olimpienii- bine, intelegeti voi, DUPA Harry Potter) si eventual continua cu “Toate panzele sus”. Si cred ca mai asteapta si sugestii, acum urmeaza “Coliba unchiului Tom”.

Titlurile urmatoare au fost deja citite si va garantez ca Andrei are si carti abandonate, pe care nu le-a putut termina. De exemplu el nu a putut citi nimic din seria Jurnalul unui pusti:

Padurea fermecata

Narnia (sapte volume)

Baiatul miliardar

Matilda

Charlie si fabrica de ciocolata

Heidi, fetita muntilor

Tom Sawyer

Pipi Sotetica (cica e intr-adevar asa cum va imaginati, amuzanta)

Craciunozaurul

O serie de evenimente nefericite ( vreo 4 carti, dar cica nu i-au placut?)

Odiseea lui Ollie

Panza Charlotei

Stuart Litlle

Dragonul tatalui meu

Sora mea Ramona (mie imi tot facea titlul cu ochiul, dar lui foarte greu :D, deh baiat)

Draga domnule Henshaur (ciudat poate, dar asta a fost prima carte citita de el, inainte de Harry Potter. Asa a fost sa fie, a fost si sugerata la scoala)

Pinguinii domnului Popper

Un urs pe nume Paddington

Cum sa faci sa nu citesti ( te cam ajuta sa citesti :D, dar nu musai, zice Andrei)

Povestea unui pescarus si a motanului care l-a invatat sa zboare

Regele Arthur (volumele 1 si 2)

Minti Geniale

Noaptea Despartirii

Casa Secretelor ( doar primul volum)

Aproape sigur

Confesiunile unui prieten imaginar

Circul Mirandus

Toate panzele sus (a vazut si filmul pe youtube dupa, doamne ce mi-a placut mie cand eram copil)

Batranul din luna

toate cartile scrise de Rick Riordan din seria Percy Jackson si olimpienii( cinci volume)

Cronicele familiei Kane (3 volume)

Eroii Olimpului (2 volume, Editura Arthur!!! Andrei asteapta inca trei volume sa fie traduse, el spune ca nicio editura nu le are inca traduse :D, eu zic ca daca mai dureaza mult cu traducerea le va citi direct in engleza)

Sper sa vad cateva idei de citit. Incepeti cu Pax, e o carte interesata, de citit cu inima.

PS: nu pot sa pun P acestui articol, pentru ca NU este cazul, este vorba despre carti, sigur toate de la aceeasi editura ,  poate cea mai accesata de catre copii, exista si in scoala noastra posibilitatea de a cumpara carti cu pret mai mic, cred ca si in alte scoli, dar va asigur ca daca va place ideea le reunesc si pe cele de la alte edituri.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of