Exista febra de la dinti? Dar diaree?

Nu mai pot cu febra de la dinti. Nu mai pot. Plange noaptea? De la dinti. Nu mananca? De la dinti. Are 38.5? De la dinti? Saliveaza excesiv si are 4 luni? Ii ies dintii. Nu doarme? De la dinti. Nu suge? De la dinti.

Cum e cu dintii domne? Cum de nu fac febra si cand le ies dintii definitivi pe la 5-6 ani (7 era pe vremea cand am intrat la facultate…) Eruptia dentara este un proces normal care consta in miscarea in os a dintelui pana cand acesta iese la suprafata, in cavitatea dentara. Asadar eruptia dureaza ceva, incepe inainte sa vedem noi dintele.Ce spun studiile: ca definim eruptia dentara si simptomele cauzate de eruptie ca incepand cu 4 zile anterior aparitiei propriu zis a dintelui, ziua cu pricina si inca 3 dupa. Se atribuie eruptiei dentare o multime de semne si simptome: iritabilitate, nervozitate, lipsa somnului, treziri nocturne frecvente, plans, diaree, febra!, pierderea apetitului, inrosirea obrazului pe partea eruptiei, salivatie abundenta etc etc. Exista numeroase studii care au incercat sa confirme legatura intre eruptia dentara si o parte din simptomele de mai sus, rezultatele fiind extrem de neconcludente, dar in marea majoritate a statisticilor legaturile cauza efect nu au fost dovedite.

In ultimii ani au fost realizate multe studii prospective dar si retrospective, pe loturi extinse de copii, pentru a deslusi daca ce exista in acceptiunea populara este sau nu un mit. Unul dintre cele mai extinse, ale carui rezultate au fost publicate in 2015 si 2016 au aratat ca nu exista o legatura dovedita statistic intre febra si eruptia dentara. Majoritatea studiilor retrospective (adica acelea in care parintii sau medicii intervievati isi aminteau ceva ce s-a intamplat) au raportat mai multe situatii de simptome suparatoarea decat studiile prospective (cele in care copiiii erau urmariti activ)- ceea ce ridica un semn de intrebare asupra factorului emotional al fiecarei relatari.  In acest moment  ghidurile aprobate de American Academy of Pediatric Dentistry leaga eruptia dentara doar de disconfortul local, copilul mai iritat si salivatia abundenta. Majoritatea studiilor realizate pe cohorte largi de pacienti au ajuns la aceeasi concluzie: the most frequent teething symptoms were drooling (92 %), sleep disturbances (82.3 %) and irritability (75.6 %)- cele mai frecvente simptome legate de eruptia dentara sunt salivatia, agitatia nocturna si iritabilitatea.

Cum ramane concret cu febra? Dupa ce au analizat toate studiile si au realizat metaanalize (adica au adunat toateinformatiile din studiile publicate si au facut statisticile statisticilor) s-a ajuns la concluzia ca NU se poate asocia febra cu eruptia dentara. Pot exista cresteri moderate ale temperaturii corpului masurate intrarectal, dar cea mai mare valoare citita de mine in oricare dintre aceste publicatii a fost 37, 7 grade Celsius, ceea ce deja stim cu totii, nu se poate numi febra.

In ceea ce priveste controversata diaree, concluzia logica la care s-a ajuns pentru cazurile relatate mai ales de catre parinti de scaune mai moi in timpul eruptiei dentare a fost pusa pe seama legaturii intre durerea din timpul eruptiei, faptul ca multi copii musca, ling sau sug obiecte mai mult si mai des in aceasta perioada, fiind incluse aici si degetele si riscul de contaminare. O alta legatura statistica nu a putut fi realizata si in niciun caz diareea prelungita, varsaturile nu pot fi cauzate exclusiv de eruptia dentara.

Care este mesajul de luat acasa: este putin probabil (aproape imposibil) sa existe o legatura de cauzalitate intre febra (peste 38 grade masurata intrarectal) si eruptia dentara. In majoritatea cazurilor, cand nu exista alte semne clinice si parintii, chiar si unii medici, au fost convinsi ca dintii sunt de vina e de fapt vorba de o infectie, virala cel mai frecvent, suprapusa ca si coincidenta in acelasi moment. Experienta mea, de mama a doi copii, nu a fost cu nimic particulara in perioada eruptiei dentare (care deh dureaza ceva) in cazul niciunuia dintre ei. Orice febra sau diaree au fost de alta cauza, in fapt.  Sa fiti sanatosi!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

4 Comments on "Exista febra de la dinti? Dar diaree?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Diana Rugina
Guest
Diana Rugina

Buna ziua, ar putea sa existe totusi, la unii copii o legatura intre eruptia dentara si scaderea imunitatii?

TeoC
Guest
TeoC

Copil 6 ani in proces de eruptie febra 40…s a ajuns la.urgente pentru ca nu scadea cu antitermice. Analize bune, fara alt simptom…ce sa fie daca nu de la dinti? La concluzia asta au ajuns si la spital.