Inecul secundar sau secondary drowning la copil- ce trebuie sa stiti

Aman de multa vreme sa scriu despre subiect, mereu ma trage Radu de maneca si imi spune sa nu seman panica si sa imi pastrez tonul echilibrat. Recunosc faptul ca face parte din dezavantajele acelea nevazute de a fi pediatru, atunci cand stii mai multe decat majoritatea si evident ai frici mai multe decat majoritatea. Asta asa, ca sa contrabalansez entuziasmul din categoria ” ce tare ca sunteti doctor de copii, stiti ce trebuie sa faceti!”

Secondary drowning sau dry drowning, greu de tradus elegant in limba romana, mai mult decat mot a mot, inecul secundar sau inecul uscat este in primul rand un eveniment RAR. Cat de rar spune literatura ca este: aproximativ 5% dintre toate cazurile de inecul la copil sunt datorate acestei situatii.

Cum se intampla? Apare urmare a unui eveniment in care copilul aspira in plamani apa (se ineaca accidental, uneori si numai pentru cateva secunde si inghite, dar si aspira). De obicei este un moment care NU trece neobservat (adica cel mic evident pare ca s-a inecat, uneori tuseste imediat , fie dupa ce cade  in mare, piscina, cada), alteori este salvat in ultimul moment si este clar pentru toata lumea ca era cat pe ce sa se inece de-adevaratelea.

Ce se intampla de fapt? In acele cateva secunde/minute apa intra in plaman, dar nu intr-o cantitate foarte mare, cat sa se inece dramatic. Apa aceea ramasa in plaman, cu trecerea timpului, afecteaza buna functionare a acestuia si practic contribuie la o oxigenare proasta a intregului organism. Procesul se intampla lent, incet schimburile gazoase corecte, firesti, nu se mai realizeaza si apare o hipooxigenare. Despre cat timp vorbim? Este vorba de cateva ORE pana la 24-48 . Literatura citita povesteste de un timp mai indelungat cand vorbim de apa sarata, in comparatie cu apa de piscina sau apa din cada. Majoritatea simptomelor apar in primele 4 ore.

Despre cat timp de imersie in apa vorbim, pentru a se intampla o asemenea nenorocire? Retrospectiv sunt studiate cazurile dramatice si majoritatea respondentilor declara minute, de la 1-2 minute pana la 4-8, astfel ca si cantitatea de apa inhalata si inghitita este mai mare.

Care sunt SIMPTOMELE care trebuie sa ne puna pe ganduri, dupa un astfel de eveniment:

  • letargie, oboseala exagerata, somnolenta
  • dureri in piept sau abdominale
  • dureri de cap si eventual varsaturi
  • respiratie dificila (respira greu)
  • modificari ale comportamentului copilului
  • greata, ameteala

Se trateaza? Da, daca este remarcat la timp. De aceea este vitala repeziciunea cu care cei care au grija de copii isi dau seama de ce se intampla, urmaresc indeaproape copilul care a cazut accidental in piscina si a fost foarte repede scos sau pe cel care a ramas sub salteaua sau barcuta gonflabila etc  Cum scrie literatura de specialitate: your job is to keep a close eye on your child for the 24 hours after he has had any problems in the water/ treaba parintilor sau supraveghetorilor este sa stea cu ochii pe un copil care a avut orice incident mai deosebit in apa, macar 24 ore. Recomandarile sunt ferme de a merge catre o camera de primiri urgente si nu in POLICLINICA, da acesta este un moment pentru care te poti prezenta la UPU.

Cum sa previi asa ceva:

  1. stai cu ochii pe copil cand se joaca in piscina sau in mare
  2. stai cu ochii pe copil
  3. invata-l sa inoate. Este un must, nu este o optiune, ca in alte sporturi
  4. foloseste veste de salvare pentru cei mici (si atunci cand este vorba de plimbari cu barci sau vaporase. Nu au veste, nu te urci!)
  5. aripioarele NU protejeaza 100%. Ele nu sunt recunoscute ca si dispozitiv cu ajutorul carora este evitat orice pericol.
  6. stai cu ochii pe copil si dupa ce un eveniment aproape tragic s-a intamplat.

Statistica spune ca doar 1 din 20 de copii care au trait diverse evenimente legate de inec (cum sunt cele descrise mai sus, “aproape s-au inecat”) dezvolta ulterior secondary drowning (inecul secundar). Este un eveniment RAR, dar pentru ca finalul unei asemenea intamplari sa NU fie o tragedie trebuie sa STITI despre ce inseamna, sa OBSERVATI semnele clinice ingrijoratoarea si sa va adresati unei camere de garda daca aveti nelinistea ca cel mic NU ESTE BINE.

In speranta ca panica nu e optiune, ci informarea ne face mai precauti, va doresc zile senine la plaja, acum pe ultima suta de metri de vara.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Inecul secundar sau secondary drowning la copil- ce trebuie sa stiti"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Florina Cainaru
Guest
Florina Cainaru

Foarte bun subiect!
Tocmai din cauza acestui tip de inec mie imi este frica de acel lavaj nazal pentru scoaterea mucilor la copiii mici. Pentru ca ei se agita si se sperie incat tu nu stii daca nu cumva a aspirat apa salina sau nu.
Este frica mea fondata? Se poate intampla asa ceva dintr-un lavaj nazal facut incorect?
Multumesc