Viral sau bacterian?

Una dintre intrebarile pe care mi le-ati trimis saptamana trecuta a fost cea referitoare la cum pot face parintii diferenta intre o boala virala si una bacteriana, atunci cand vorbim de o raceala a copilului?

Bine, ideal este ca parintele sa nu isi puna astfel de intrebari …cum zicea unul din dascalii mei din perioada rezidentiatului, rolul nostru, al mamelor este acela de a iubi si ingriji copilul, fara sa ne gandim la diagnostice, oricare ar fi situatia. Ca nu se poate, asta stiu deja.

Asadar cum facem? Sa presupunem ca al nostru pacient are rinoree (ii curge nasul, are muci), incepe sa faca febra si in 24 ore apare si tusea. Pana aici un tablou foarte comun, nu-i asa? De multe ori valoarea temperaturii in prima zi de boala poate fi foarte mare, aspect NORMAL. Tocmai aceasta valoare sperie parintii, ii aduce la medic de la primele simptome, uneori precipitat. Conteaza prea putin valoarea in sine a temperaturii, cele mai importane sunt starea copilului, cat de usoar este controlata febra, indifferent de valorea sa maximala.

Daca in urmatoarele zile febra va continua sa existe, dar valoarea sa maximala este mai mica decat in prima zi, este de asemenea usor de controlat cu antitermicele obisnuite, administrate ideal la nevoie, adica doar la peste 38 grade masurate corect atunci ne putem gandi la o evolutie pozitiva a bolii si cel mai probabil cauza este un virus. Bolile virale nu se trateaza decat cu simptomatice, nu necesita antibioterapie si nu au tratament etiologic (adica al cauzei).

Daca dimpotriva in evolutie unei febre aceasta nu poate fi controlata, scade greu sau deloc, starea generala este modificata se impune obligatoriu consultul medical. Atentie la doze, este una dintre cele mai frecvente erori, subdozarea antitermicelor care conduce fals la idea unei boli severe, cu febra inalta si greu responsiva la tratament (am scris pe larg despre cum este combatuta febra la copil in acest articol)

Daca in evolutia unei viroze, care initial parea a fi spre bine, febra avea valori din ce in ce mai mici pe masura ce trecea timpul (uite de ce este importanta termometrizarea si NOTAREA valorilor temperaturii) apare o involutie, o noua ascensiune febrila la valori importante atunci ne punem problema unei suprainfectii bacteriene sau a unei alte viroze suprapuse. Aici intervine din nou medicul, care cu expertiza sa poate intui boala bacteriana si necesitatea antibioterapiei sau poate avea nevoie de investigatiii suplimentare si poate solicita analize de sange  pentru confirmare.

Atentie! NU intodeauna un medic specialist are nevoie de analize pentru a indica administrarea unui antibiotic. Este cred, o exagerare sa recoltam sange ori de cate ori un copil are febra pentru confirmarea infectiei virale sau bacteriene. Experienta medicului, examenul clinic corect si complet pot fi de multe ori suficiente pentru a stabi, cu probabilitate mare cauza unei simptomatologii specifice. In plus nu intotdeauna proteina C reactiva crescuta, asa cum s-au obisnuit deja parintii ca se recolteaza impreuna cu hemograma inseamna infectie bacteriana. Cresterea sa semnifica de fapt o inflamatie, trebuie sa existe un anume context pentru a inclina balanta spre antibioterapie. Nu uitati ca niciodata nu vom trata hartii, rezultate de laborator, ci oameni, copii, in context CLINIC.

Seamana putin cu un puzzle ceea ce v-am scris mai sus, stiu, dar cred in continuare ca 90% dintr-un tratament corect il face un DIAGNOSTIC corect. Si pentru asta trebuie sa fii un detectiv bun, un clinician atent si sa vezi semne caracteristice la examenul clinic, acela din cabinet si sa ai o anamneza PRECISA, adica ceea ce dumneavoastra, parintii ne relatati sa fie cat mai exact si corect, iar intrebarile noastre cat mai tintite.

Sa aveti copii sanatosi si o saptamana buna!

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Viral sau bacterian?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Andreea
Guest
Andreea
Buna dimineata, dna, Doctor. Va multumesc pentru toate articolele publicate, inclusiv acesta, le citesc pe toate cu mare interes si …..v-am dus dorul!! 🙂 Referitor la ce ati scris mai sus, fiica mea in varsta de 3 ani si 4 luni a avut ceva bacterian, dar fara febra, doar mucozitati verzi si acelea doar dimineata. Ca sa descopar aceasta bacterie (nu stiu care a fost ea), mi-a luat o luna si jumatate de chin cu mucisori, doar o saptamana a fost rau, la modul ca varsa cand dormea si avea ceva rosu in gat, ragusita etc, dar repet, fara febra… Read more »