Scorul Apgar sau nota de la nastere reprezinta o intrebare constanta la orice prima vizita medicala a unui nou nascut la cabinetul pediatric. Raspunsurile sunt de multe ori hazlii, pentru ca in folclorul parintesc nota aceasta apartine oricui: cel mai frecvent ginecologului, apoi maternitatii, modului de nastere (9, ca la cezariana nu ia nimeni 10) si aproape niciodata sugarului. Nota aceea care are o valoare, apoi bara alta valoare iar nu este inteleasa, asa ca m-am gandit sa fac niscaiva lumina in problema.
Scorul Apgar a fost propus de o doamna, Virginia Apgar in 1953 si reprezinta o modalitate CANTITATIVA, masurabila prin care se poate evalua starea unui nou-nascut. Scorul evalueaza cinci parametri prin note de 0,1 sau 2. Cele cinci semne urmarite sunt:
- ritmul cardiac
- efortul respirator
- tonusul muscular
- excitabiltatea reflexa
- culoarea tegumentelor
Pentru un ritm cardiac absent primeste 0 puncte, un ritm sub 100 de batai pe minut (bpm) primeste 1 punct, iar un ritm cardiac mai mare de 100 bpm 2 puncte
Daca nou-nascutul nu respira primeste 0 puncte, daca respira dar neregulat, slab 1 punct si doar daca resoira spontan, tipa viguros primeste 2 puncte
Tonusul muscular se observa cu usurinta: daca este moale, hipotom 0 puncte, daca face usoara flexie a extremitatilor 1 punct, iar daca cel mic are miscari active primeste nota maxima, 2 puncte.
Pentru evaluarea excitabilitatii reflexe este nevoie nevoie de stimulare: daca nu exista raspuns, copilul ramane inert, 0 puncte, daca schiteaza grimase 1 punct si daca tipa viguros, tuseste primeste 2 puncte.
Culoarea tegumentelor ofera ultimele puncte: un nou-nascut palid, cianotic (vanat) primeste 0 puncte, cel care are doar extremitatile cianotice primeste 1 punct, iar bebelusul ros, bine colorat, acela care mai rar se naste prin cezariana va fi evaluat cu 2 puncte.
Evident pentru un scor Apgar de peste 8 nou nascutul respira spontan, inima ii bate cu peste 100 bpm, este roz si tipa viguros. Scorul Apgar se evalueaza in primul minut de viata si se reevalueaza la cinci minute, pana depaseste nota 6. Numele de Apgar vine evident de la inventatorea scorului, dar in engleza exista multe mnemotehnici care ajuta la memorare : Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration, iar cel pe care cu usurinta il tin eu minte este asa: How Ready Is This Child?” si reprezinta practic cele 5 criterii Heart rate (ritm cardiac) Respiratory effort (efort respirator) , Irritability (excitabilitatea), Tone (tonusul muscular), and Color(culoarea tegumentelor).
Sper ca s-a facut lumina. 🙂
Leave a Reply
Be the First to Comment!