Inutilitatea unor teste in diagnosticul alergiilor alimentare

UNPROVEN/DISPROVEN TESTS (cam asa suna titlul din uptodate, revizuit in 9 ianuarie 2019, nu ca ar fi vreo noutate absoluta ce e scris acolo)….

Carevasazica exista teste care NU SUNT agreate, aprobabate, utile, dar care exista si sunt si utilizate in diagnosticul alergiei alimentare la copil. Ce spune uptodate.com negru pe alb: testele neagreate/neaprobate sunt promovate ca si metode de a determina presupusele intolerante alimentare suspectate, manifestate extrem de nespecific si reclamate mai ales de catre parinti. Academia Americana de Astm si Alergii, Colegiul American de alergie, imunologie si boli infectioase au concluzionat ca nu exista nici un grad de evidenta/certitudine pentru oricare dintre testele despre care urmeaza sa cititi mai jos si recomanda FERM IMPOTRIVA utilizarii lor (there was no evidence of diagnostic validity for any of these tests  and recommended against using them)

Testele acestea se presupune ca ar ajuta la identificarea diverselor boli legate de ingestia unor alimente.  Simptomele de la care multi  (parinti/medici) pornesc sunt diferite si pot cuprinde greata, balonarea, durerile abdominale, diareea sau constipatia, iar din practica mea pot adauga agitatia, lipsa de somn pe care multi parinti o atribuie durerilor abdominale, regurgitatii/varsaturi, ruminatia (atunci cand vine mancarea inapoi/continutul stomacului urca in esofag si este iar inghitit), leziunile dermatologice de tip dermatita atopica, eczeme.

Cum sta treaba cu testele de tip Ig G la alimente (adica cearceafurile acelea colorate imense care costa …COSTA mult si care conduc la diete de excludere restrictive extensive). S-a ajuns la concluzia ca exact asa cum testele imunologice pot cuantifica Ig E, tot asa exista teste care pot masura CORECT Ig G si subclasa lor Ig G4. Metodologia utilizata este standardizata, deci nu exista motive pentru a fi puse la indoiala acuratetea testelor DAR in realitate NU A FOST, cel pana in acest moment, stabilita UTILITATEA clinica a acestor teste. In ciuda acestor recomandari, sunt nenumarate site-uri/clinici care recomanda/comercializeaza acest tip de teste pentru probleme, in special digestive, de genul celor mentionate anterior. Valorile pozitive ale Ig G la diverse alimente ingerate sunt interpretate ca fiind cauzatoare de problemele de sanatate reclamate de parinti si urmarea este de cele mai multe ori eliminarea din dieta a acelor alimente. Parintii fie nu mai ofera deloc alimentele incriminate, fie la ofera printr-un fel de dieta rotativa. Sigur ca eu ma refer in mod particular la copii, dar testele de tip Ig G4 sunt o moda si printre adulti, multe vedete au apelat la ele devenind apoi trendsetteri prin numarul mare de persoane care ii urmaresc pe retelele de socializare, fara ca, in fapt, sa exista o dovada certa medicala legata de indicatia absoluta a acestor teste.

Exista un “position statement” al Societatii Europene de Alegologie si Imunologie Clinica (EAACI) care concluzioneaza foarte clar: anticorpii de tip IgG4 NU INDICA NEAPARAT alergie alimentara sau intoleranta, ci mai degraba un raspuns fiziologic (normal) dupa expunerea organismului la anumite componente alimentare. De aceea testarea de tip IgG4 la alimente este considerata IRELEVANTA si nu ar trebuie efectuata sau recomandata in cazul unor simptome referitoare la o posibila intoleranta alimentara”. O pozitie similara a avut si Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie, ca si societatea similara din Canada, ambele concluzionand ca prezenta anticorpilor de tip IgG4 la alimente reprezinta de fapt un marker de EXPUNERE si TOLERANTA imuna, asteptata in cazul unui adult sau copil sanatosi.  Ce sugereaza in plus: utilizarea inadecvata a acestor teste nu pot conduce decat la FALSE DIAGNOSTICE care la randul lor conduc la diete de excludere complet INUTILE!

Sunt autori care au sugerat ca prezența anticorpilor IgG sau IgG4 specifici pentru alimente ar putea conduce la formarea complexelor imune si la reactiile de hipersensibilitate de tip III sau ca unii pacienti pot fi mai sensibili la procesul inflamator cauzat de acești anticorpi, chiar daca acest proces exista si la cei care nu prezinta nicio afectiune. Se stie ca “anticorpii alergiilor” sunt cei de tip IgE si prezenta lor se asociaza cu reactiile urticariene sau anafilactice, dar productia de anticorpi IgG la alimente de tip IgG este un raspuns imun normal si universal la ingestia de alimente.

Exista, trebuie sa recunoastem, citate in literatura de specialitate studii observationale pe populatii reduse numeric in care pacienti (adulti) care au eliminat din dieta alimente cu valori mari ale anticorpilor de tip IgG4 au raportat imbunatatiri subiective ale starii de sanatate. Aceste studii nu sunt deocamdata semnificative clinic, nefiind randomizate sau dublu orb (pacientul stia ce aliment se elimina din dieta si astepta cumva psihologic imbunatatirea starii de sanatate).

In pediatrie NU EXISTA in acest moment, ianuarie 2019, vreun ghid in care alergia non mediata Ig E sa fie altfel diagosticata decat prin JURNAL ALIMENTAR. Nu exista nici macar o mentiune de urmarire a calprotectinei fecale, atat de ceruta in testele pacientilor, a lactoferinei sau a cine stie ce alta enzima scumpa si care nu arata decat INFLAMATIA NESPECIFICA. Nu sunt mentionate niciun fel de teste de tip IgG4, nu se incurajeaza folosirea lor, iar dietele de evictie prelungite duc la CARENTE inutile si cu efecte pe INTREAGA VIATA, mai ales daca vorbim de copii si de ani intregi.

Bibliografie:

1.PubMedTITesting for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report.AUStapel SO, Asero R, Ballmer-Weber BK, Knol EF, Strobel S, Vieths S, Kleine-Tebbe J, EAACI Task Force SOAllergy. 2008;63(7):793.

2.PubMedTIAAAAI support of the EAACI Position Paper on IgG4.AUBock SA SOJ Allergy Clin Immunol. 2010;125(6):1410. Epub 2010 May 7. 

3.PubMedTICSACI Position statement on the testing of food-specific IgG.AUCarr S, Chan E, Lavine E, Moote W SOAllergy Asthma Clin Immunol. 2012;8(1):12. Epub 2012 Jul 26. 

4.PubMedTIFood elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial.AUAtkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ SOGut. 2004;53(10):1459

5.PubMedTISpecific IgG antibodies as markers of adverse reactions to foods.AUMarinkovich V SOMonogr Allergy. 1996;32:221

6.Beyer K, Teuber SS. Food allergy diagnostics: scientific and unproven procedures. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2005; 5:261.

7.Lemon-Mulé H, Sampson HA, Sicherer SH, et al. Immunologic changes in children with egg allergy ingesting extensively heated egg. J Allergy Clin Immunol 2008; 122:977.  

etc etc etc  toate reunite in : https://www.uptodate.com/contents/unproven-and-disproven-tests-for-food-allergy


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

6 Comments on "Inutilitatea unor teste in diagnosticul alergiilor alimentare"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Roxana
Guest
Roxana

Buna seara! Acest articol confirma deci inutilitatea testelor de tip imupro. Dar cele de tip TTL sunt justificate sau nu?
O calprotectina marita pe font alergic IGE, in cat timp ar trebui sa se normalizeze in cazul unei alergii controlate (regim de excludere). Daca nu se normalizeaza inseamna ca mai este o alergie neidentificata?
Multumesc!

Miha
Guest
Miha

Buna ziua! In cazul bebelusilor care papa lapte praf, calprotectina poate indica intoleranta la lactoza?

Daniela Radulescu
Guest
Daniela Radulescu

Și atunci ce facem,întreb eu,mama unui copil care are probleme digestive și care a reacționat ok odată ce am aplicat regimul de evictie a lactatelor?…Și acum ,la reintroducere de cantitate foarte mica de cașcaval de vaca are hemoragii oculte în sânge, dar calprotectin plus imunograma plus panel specific ok…Am impresia ca mă învârt intr-un cerc vicios, copilul meu e privat de alimente ,plătesc bani de nu se poate pe mers la diverși specialiști și pe analize,îl chinuiesc cu analizele și nicio îmbunătățire pentru copil…O seara frumoasă.

Iordache Laura
Guest
Iordache Laura

Bună seara! Este un subiect care ma interesează și pe mine. Am o fetita aflata pe restricții alimentare de la 10 luni pe lactate și de la un an jumate pe ou. Restricțiile se bazează pe acele ige-uri și calprotectina ușor mărită dar nu ieșită din limita. Deci care ar fi metoda prin care putem depista alergiile? Mulțumesc!

Gabriela
Guest
Gabriela

Buna ziua!
Am citit ca in cazul alergici cu reacție întârziată, simptomele apar târziu, după cel puțin 2 ore, sau chiar 24-48 h dacă nu câteva zile de la consumarea alimentului respectiv. In acest caz, ținând cont de o dieta diversificata, cum se poate spune cu certitudine, prin metoda jurnalului alimentar, ce aliment a provocat alergia mediata IgG?
Mulțumesc