Gripa si vaccinarea antigripala-ce stim si ce nu stim

Despre gripa am scris si tot am scris. Sezonul de gripa nu incepe in ianuarie pe sfarsite cand e media mai atenta si ne aduce sub nas si vaccinarea si cazurile mortale, sezonul dureaza cateva luni, practic din septembrie pana in martie. Au fost ani intregi in care nu am diagnosticat gripa decat clinic, in care nu existau teste rapide, nu se facea PCR pentru identificarea virusului decat probabil in spitalele de boli infectioase si nimeni nu primea antivirale. Dar gripa tot exista. Voi incerca sa sintetizez intrebarile ultimelor zile, doar doar se va mai face lumina si cu totii vom sti ce avem de facut:

  1. Nu mai pot cu : recomanzi sa mai fac/sau sa fac copiilor/copilului/ vaccinul antigripal. Am numarat ieri: 47 intrebari de acest gen via toate metodele posibile si imposibile de comunicare. Si raspunsul (copy paste): ideal este sa te vaccinezi antigripal in septembrie-octombrie. Dar orice protectie este mai buna decat niciuna, asadar vaccinarea antigripala se poate face ORICAND in sezon. Si azi, si maine si in martie. E tarziu in sezon, da, dar poate sa nu fie prea tarziu. Greu am gasit surse sigure in care sa fie mentionat cat dureaza sa dezvoltam anticorpi protectori dupa vaccin, media gasita fiind de doua saptamani. In acest moment vaccinul tetravalent incepe sa se gaseasca greu in farmacii, si din cauza avalansei de stiri media alarmiste. Trebuie sa nu uitati ca inca 2 saptamani post vaccinare nu exista protectie.
  2.  De ani de zile se speculeaza ca vaccinul antigripal protejeaza sau nu impotriva gripei si in ce grad. Expertii se straduiesc in fiecare an sa “ghiceasca” ( nu dau in carti, ci studiaza ciclicitatea, riscurile, sansa ca o anumita tulpina virala sa fie “vedeta” sezonului- de exemplu anul trecut majoritatea gripelor confirmate erau B, urmate la copii de miozita, anul acesta am diagnosticat exclusiv gripa A. Subtipurile se stabilesc doar prin PCR si nu prin test rapid si au importanta stiintifica).  Uneori expertii nimeresc tulpina (si atunci vaccinul este protector), alteori nu.  Oricum vaccinarea ajuta la trecerea printr-o boala mai usoara, decat forma severa pe care o pot dezvolta nevaccinatii.
  3.  Persoanele de fond sanatoasa POT FACE FORME SEVERE DE BOALA. Sigur ca cei in varsta, copiii si cei cu boli cronice sunt cei mai expusi in fata virusului gripal, dar oricine poate face boala si poate dezvolta complicatii.
  4. Exista medicamente antivirale, dar ele nu sunt PERFECTE si trebuie luate in primele 48 ore de la aparitia simptomelor. In plus marea majoritate dezvolta reactii adverse: greata, varsaturi, diaree care le agraveaza starea oricum modificata. Tendinta este sa fie administrate ca si tratament odata confirmata gripa si mai putin in preventie (fiecare caz trebuie cantarit in parte, nu toti contactii trebuie sa primeasca terapie antivirala). Putem recomanda antiviral si dincolo de 48 de la debutul bolii daca starea generala este foarte rea si riscurile complicatiilor sunt mari.
  5.  Urmatoarea recomandare trebuie privita cu mare atentie: cel mai bun lucru la aparitia primelor simptome – febra de 3-12 ore nu este sa alergi la spital. Acolo este raiul gripei in acest moment, iar sansa sa vii cu raceala ta si sa pleci cu gripa sezonului este uriasa. Exista semne de alarma care la copil sunt: febra inalta care NU cedeaza la antitermice, reaparitia ei la intervale foarte mici (daca dai doza incorecta NU nu inseamna ca nu raspunde la tratament!), somnolenta la copil, iritabilitatea extrema (nu suge, nu primeste deloc alimente). In alte conditii statul acasa ajuta mai mult decat alergatul la camera de garda. Cantariti cu atentie toate situatiile!
  6. Sanatate multa! Tuturor!

Am mai scris despre gripa :


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Gripa si vaccinarea antigripala-ce stim si ce nu stim"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mihaela
Guest
Mihaela

Foarte clare recomandarile multumim; eu am insa o altfel de intrebare daca puteti sa- mi raspundeti: in plina ” epidemie ” de gripa sa zicem , un copil nevaccinat antigripal care are programat un alt vaccin( in cazul de fata ror) poate face vaccinul ror ? Ma gandesc la imunitatea lui dupa vaccin si tot contextul asta cu gripa .multumesc

trackback

[…] Continuarea aici Gripă şi vaccinarea antigripala-ce ştim şi ce nu ştim […]

Andreea
Guest
Andreea

Buna seara.fetita mea de 5 luni a răcit-nu a facut febra doar muci multi si putina tuse productiva.este activa, mananca. La control mi s-a spus ca are rosu in gat si sa ii dau antibiotic 5 zile.imi puteti spune parerea dvs?multumesc!