Am lipsit din nou. Pentru ca am obosit, am obosit din acela adevarat, pana in cea mai mica celula. Pentru ca nu imi doresc sa fac asta, dar totusi se intampla, trec peste limite, nu stiu sa le pun, cand le pun in sfarsit se mai gaseste careva care sa mai treaca peste ele, fie ca se considera apropiat(no offence), fie ca se considera ruda(no offence), fie ca are *pile* (ok, big offence).
Voi trece rapid peste perioada de vacanta, care a fost si nu prea a fost, dar care in final a ajuns la 6 zile pline, dintre care 2 de weekend si 2 pe drum. Am mai citit printre randuri, am fost prin garzi, am trait alaturi de multi parinti vacantele stricate de varicela, scarlatina si mai spre sfarsitul lui decembrie si gripa, care, o mai spun inca o data, NU ESTE o raceala obisnuita.
Am stat de vorba in aceasta ieri dupa-amiaza cu prietena mea de-o viata, medic, care a trait langa mine 6 ani de facultate, a luat rezidentiatul in Romania in aceeasi specialitate, si inca in primii 50 pe tara, daca nu ma insel, si care dupa 13 luni de inecat in hatisurile sistemului, in fix 2 februarie 2009 a plecat in Suedia. For good. Asadar oamenii acestia dragi, ca nu a plecat de una singura, implinesc un deceniu de (daca zic exil si iese ca la madama Udrea?). Si nu, NU SE INTORC. Nu au incercat niciodata sa ma convinga sa vin la ei, m-au lasat insa mereu sa vad si bunele si relele (sunt si rele, nu va imaginati) ale unei vieti in nordul Europei, intr-o tara cu un nivel de trai extraordinar de bun, cu salarii la nivelul cel mai inalt al ierahiei locale pentru noi, medicii, care INVATAM ZI DE ZI (nu, nu ne dezvoltam personal, nu prea mergem la impachetari cu namol sau ciocolata :D, nu citim carti motivationale, ca ne motiveaza dreacu viata zi de zi…, 1 ora de garda si gata motivatia, nu-ti mai trebuie ideatie 3 saptamani).
Dincolo de discutia personala care ma face mereu sa ma cam intreb ..what if?…ramane discutia aceea medicala, cea care de fiecare data ma face sa mi se intunece si mai tare what if-ul meu.
Sa incepem cu inceputul:
1. online, free, adicatelea gratis, exista PROTOCOALE pentru ORICE. ORICE. Ele sunt baza. Adicatelea cum spunea, sa-i zicem A. prietenei mele, nu trebuie domne sa tocesti NIMIC. Ideea lor nu e sa te bazezi pe tine, ca tu stii, ca ai 40 ani de practica si 121 de la nastere, ci sa CITESTI MEREU protocoalele care se updateaza anual. De catre cei care trebuie sa o faca. Protocoalele sunt pentru orice boala, orice situatie, nu se vand la librarie, nu se dau la congresul national daca ai platit taxa, sunt pe site-ul ministerului si acolo le poate citi oricine, oricand, la orice ora.
2. nu, nu dau aerosoli acasa. Soc si groaza, chiar si pentru mine. Care recomand, da! In schimb au dexametazona oral si o folosesc in laringitele care NECESITA (scrie in protocol care-s astea, nu la ghici). Noi nu avem, ne-am adaptat. Fac adrenalina inhalator la spital pentru ca stiu si ei ca de obicei dupa prima doza ameliorarea este spectaculoasa. Daca e nevoie o fac si pe a doua, tot la cabinet/spital. Daca dupa a treia nu exista ameliorare este criteriu de internare.
3. bronsiolita o trateaza cu nimic. Adica aspirare de secretii, hidratare, aspirare de secretii, pozitie ridicata, aspirare de secretii…apa de mare. Nu, nu am gresit cu nimic.Daca saturatia este mica, sugarul respira greu, se alimenteaza prost se interneaza. Unde surpriza! ii ofera oxigen, il alimenteaza prin gavaj (sonda) si ii mai dau…nimic. Boala virala, trece singura, asteapta, doar asigura confortul pacientului. Cortizon intravenos nu a vazut, nu a considerat nimeni ca e asa de grav sa administreze.
4. anginele cu strep mai trec si singure. Daca nu penicilina V e baza (ce augmentin, zinnat, forexo???, xifia???) Scarlatina, cum ziceam si io, 10 zile antibiotic, dupa 12-24 h nu mai e contagios, nu se izoleaza nimeni, nu isi ia toata clasa niciun exsudat, se trateaza fiecare caz daca apare, in parte.
5. exsudate degeaba nu recolteaza niciunui pacient. Nu recomanda niciun medic. PUNCT. Nu exista de rutina aceasta notiune. Nu il cere niciun bazin (nu mai pot cu bazinele care vor coproparazitologice si exsudate), nu il doreste nicio gradinita.
6. sirop de tuse nu prea au. Nu dau. Cand dau, dau o combinatie de m-a lasat si pe mine masca, ceva derivat de codeina cu orice pentru tusea aceea iritativa, care nu te lasa sa dormi. Una doua doze. Nu x ml x3 pe zi, 7 ani.
7. descongestionante in nas au, nu dau inainte de 2 ani. Ramane apa de mare, de ocean sau de lac, dar nu altceva.
8. la gradinita merg toti cei care nu au febra si nu au diaree sau vreo boala evident contagioasa (varicela, boala mana gura picior etc).Nu sta nimeni acasa pentru ca muci si tuse. Ma aude cineva??? NU SE STA ACASA PENTRU MUCI!
Si cred ca pot continua la nesfarsit. Unele idei le stiti, le-ati mai citit. In niciun caz nu ma laud ca aplic ce spune ea ca in Suedia este negru pe alb. Nici nu stiu daca e standard de aur ce se intampla acolo. EU vreau sa spun ca schimbarile trebuie sa vina din toate directiile:
– noi doctorii avem nevoie de protocoale clare, accesibile si aplicate de catre TOATA LUMEA
– noi doctorii avem datoria sa respectam protocoalele scrise
– noi doctorii avem nevoie de DUMNEAVOASTRA: parinti care sa aiba rabdare. MULTA. Sa inceteze sa puna presiune. Sa inteleaga ca multe boli, majoritatea, cele virale mai ales, trec de la sine. Ca tusea dupa o boala dureaza CAT VREA EA. Cu riscul sa mi-o iau o voi scrie: nu exista sirop de tuse infailibil, altfel nu ar mai fi 1 milion 600 mii pe piata. Sa astepte o eternitate pana trec mucii. Sa nu isi ma doreasca internarea cu orice pret. Sa nu alerge la medic la primul croset febril, daca starea copilului este buna, daca febra poate fi controlata. Sa aiba incredere. Mai multa incredere.
PS: articolul acesta a fost scris azi noapte, aproape intr-o suflare, cam pana spre final. M-am gandit si regandit daca sa vi-l dau sa il si cititi. Nu sunt sigura inca daca ceea ce am decis este si cea mai buna solutie. Dar: mesajul meu este in principal pentru dumneavoastra, parintii. Si poate nu numai. Medicina ca afara stim, vreau sa cred eu, multi sa o facem. Trebuie sa avem si sustinerea sa o facem. Sa uitam de panica, sa fim toti mai rationali, mai rabdatori, sa punem mai putina presiune, in asa fel si noi sa ne putem ocupa de adevaratele urgente (90% din ce vad in garzi sunt afectiuni tratabile la medicul de familie, la medicul din ambulator, acasa). Sa avem un an nou bun, cel mai cel de pana acum. La multi ani, dragii mei!
Irina C.
Leave a Reply
28 Comments on "What if sau …cum ar fi daca?"
La mulți ani! Va mulțumesc mult pentru timpul pe care ni-l acordați.
Ce bine ar fi dacă tot mai mulți medici ar respecta protocoalele. Ce bine ar fi dacă fiecare dintre noi am respecta toate sau măcar cea mai mare parte a legilor existente, in orice domeniu, pornit de jos, de la selectat gunoiul și pusul lui acolo unde trebuie.
Tot in zona aia de lume: la cezariana in prima zi mi-au dat morfina si a doua zi…paracetamol! :)) Si culmea ca a functionat!
Confirm si va multumesc! Rabdare si curaj au nevoie mamele, dar le capatam prin experient proprie ca am renuntat la familia extinsa
Medicina ca afara??? Pai parca medicii romani erau cei mai buni… Ce s-a schimbat?
Se pot trata la medicul de familie? Pai medicii de familie – in proportie de 90% – plus marea majoritate a pediatrilor din provincie dau antibiotic de la primul muc… Si NU pt ca le ceri… Ci pt ca vor sa se spele pe maini…
Vehementa din articol chiar nu ma impresioneaza… Pt ca sunt prea multe de schimbat si sincer nu prea ma prind pe cine certati cu aceste vorbe…
(Eu, mama de 3 pui, care fuge de antibiotic, medici de familie, spitale de stat…)
Da, antibiotic de la primul strănut, “preventiv” cum încerca sa ma convingă prima pediatra a copilului! Nu mai e pediatra lui demult, evident! Nici la dr nr doi nu este mai spectaculos, dar macar a inteles ca nu dau antibiotic cu ușurintă si nu insista!
Pe nimeni. Fiecare isi stie hibele. Chiar si dumneavoastra. Eu lucrez si la stat si la spital, fugitul de stat nu ajuta cu nimic. Reconsiderati-va opinia, doctorii nu sunt toți nepregatiti.
Nu am sugerat “fugitul de stat”… Pacat ca nu m-am facut inteleasa de catre toata lumea…
e o paranteza acolo, (Eu, mama de 3 pui, care fuge de antibiotic, medici de familie, spitale de stat…)…aveti ocazia sa va faceti inteleasa.
Respect! Foarte bine spus!
Noi locuim in Belgia.Asa e si aici si mi se pare normal.Doar decongestionant pt nas am primit special pt bebe.Am avut o pediatra minunata.Din pacate s-a pensionat.
Ca parinte, va multumesc pentru acest articol….ajuta enorm un astfel de mesaj venit din partea unui medic pentru ca in completarea celor de mai sus avem de luptat cu totii si cu o mentalitate invechita (antibiotic pentru te miri ce, uneori autoadministrat sau…cum sa nu ii dai nimic daca e racit?) care reprezinta o presiune pentru noi, parintii, resimtita mai ales la inceput de “cariera” cand vrei sa fii un parinte bun, dar nu prea ai capatat incredere in tine si incerci cumva sa obtii aprobarea celor din jur.
Regret sa vad ca oriunde am fi in lumea asta gandim la fel. Noi pediatri gandim la fel. Traim la fel: la marginea vietilor noastre si-n tumultul vietii pacientilor nostri. Mult succes in ceea ce faceti! Un pediatru -mamica de fetita Sanziana. 🙂
Multumesc.
Ar fi foarte bune protocoale clare pe site- ministerului care ne-ar apara de acuzatiile de mal praxis de cele mai multe ori aberante si de mamicile foarte inteligente care daca nu i-ai dat antibiotic nu-i multumita cum te ocupi de copil,sau care au citit ele pe net si stiu mai bine ce tratame nt e necesar.
[…] What if sau …cum ar fi daca? – pediatricblog.info 8847 Facebook interactions […]
Imi cer scuze pt scrierea incorecta de dinainte.. As mai vrea sa adaug doar ca nu sunt vizati doar cei care merg la gradi/scoala cu tuse sau muci… din pacate se vine acasa unde mai sunt si bebelusi… si iata iau si ei tusea si mucii si fac si mai multe complicatii si este si mai cumplit… va rog analizati mai bine situatia.. chiar nu e de gluma!
[…] nu isi ia toata clasa niciun exsudat, se trateaza fiecare caz daca apare, in parte”, scrie pe blogul sau “mamica pediatru” Irina Costache, care a stat de vorba cu o fosta colega care e medic in […]