Streptococul beta hemolitic de grup A: testam sau nu testam?

Pentru ca a venit iar vremea lui, vremea STREPTOCOCULUI ….

Cine trebuie TESTAT pentru streptococ beta hemolitic de grup A:

  • copiii cu semne clinice evidente de faringita– adica faringe hiperemic (celebrul rosu in gat) cu sau fara prezenta unui exudat -adica “puroiul” din amigdale SAU eruptie scarlatiniforma (adica mie, ca si medic sa imi semene a scarlatina) la examenul clinica SI (adica amandoua, nu separat) absenta semnelor de infectie virala si anume: coriza, conjunctivita, tuse, raguseala, stomatita, leziuni ulcerative sau veziculare in cavitatea bucala, diaree.

Adica pe romaneste: NU TESTAM ce pare a fi infectie virala! Nu riscam un rezultat de purtator sanatos la un copil bolnav de boala data de orice virus ar fi el si evident greseala ulterioara de a trata cu antibiotic o boala care nu are nevoie.

  • copilul care intra in contact cu un alt copil caruia i se doveste infectia faringiana cu streptococ de grup A SAU copiii care frecventeaza colectivitati in care s-a dovedit o prevalenta mare a infectiei cu acelasi streptococ SI CARE ARE semne si simptome SPECIFICE infectiei cu acelasi germene si anume:

–>copiii cu varsta de peste 3 ani: faringita, febra inalta, cefalelee-dureri de cap, dureri abominale, adenopatii laterocervicale (se umfla ganglionii), petesii (puncte rosii) pe palat (in gura)

–> copiii cu varsta sub 3 ani: adenopatii laterocervicale (se umfla ganglionii), febra mica, sub 38.3 grade celsius, mai ales daca au fost expusi unui contact cu streptococ

Asadar, daca intr-o gradinita sau scoala x are streptococ in gat NU TOATA CLASA MERGE LA TESTARE! Merg sa se testeze doar cei care au SIMPTOME in urmatoarele 7-14 zile.

  •  se mai testeaza copiii care au mare suspiciune de glomerulonefrita poststreptococica sau reumatism articular acut (medicul suspecteaza)


PE CINE NU TESTAM:  nu testam copiii cu semne clinice sugestive de boala virala: coriza- semne de raceala, conjunctivita, tuse, raguseala, stomatita, leziuni ulcerative in mucoasa bucala, diaree.

PE CINE NU TRATAM: tratamentul antibiotic nu este recomandat pentru purtatorii de streptococ beta hemolitic de grup A cronici asimptomatici sau pentru purtatorii de streptococ beta hemolitic de grup A care au suprapuse infecții virale

CINE NU NE IMBOLNAVESC: purtatorii sanatosi transmit boala intr-un procent NESEMNIFICATIV si sunt foarte mici sanse ca vreodata ei insisi sa poata face complicatii supurative, reumatism articular acut sau glomerulonefrita. Nu incercati sa tratati un purtator sanatos, el va ramane si dupa a 1000 cura de antibiotic PURTATOR.

In speranta ca va veti intalni cu fix ZERO streptococi va las cateva linkuri mai vechi despre acelasi animal, din primul intelegeti si CE TEST sa folositi pentru diagnostic si cat DE PRECIS este:

Sterptococul, cum testam, scarlatina
Ce facem cand nu moare streptococul
Complicatiile bolii streptococice

bibliografie :www.uptode.com

All topics are updated as new evidence becomes available and our peer review process is complete.Literature review current through: Nov 2018. | This topic last updated: Oct 10, 2018.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

9 Comments on "Streptococul beta hemolitic de grup A: testam sau nu testam?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dragoș
Guest
Dragoș

Multumim mult pentru claritate și clarificări!

Roxana
Guest
Roxana
Buna ziua Va rog vedeti situatia de mai jos Baietel 4ani 10 luni Febra inalta 3 zile (38-39.6),stare buna in lipsa febrei dar proasta in puseele de febra, dureri de burta, lipsa poftei de mancare, fara tuse, secretii nazale. In ziua a3a il consulta pediatrul – rosu in gat. In a 4a zi efectuam exsudat faringian. In a 5a zi in partea superioara a trunchiului si inghinal niste bubite foarte mici aspre pe care le-am pus pe seama febrei anterioare si a caldurii din casa si a faptului ca noaptea transpira foarte mult (il schimbam de 3-4 ori pe noapte… Read more »
Ghita Alexandra
Guest
Ghita Alexandra
Bună ziua. Am un copil mare (5ani) care e în procentul ala de 10% care fac amigdalite streptococica des (2-3/an). Am un copil mic (2a8l) care s-a dovedit (în decurs de 3 luni, 2 exudate) purtător de vestitul streptococ. Acum vreo 3 luni fratele lui a făcut amigdalita. Streptococica. Am prins-o din timp, tratata cu ospen acasă. A scăpat. Acum vreo 3 săptămâni a făcut din nou aceeași amigdalita. Nu am mai prins-o din timp, a ajuns la internare, tratat cu penicilina intravenos, a scăpat. Acum, în acest caz, e util sa încercăm sa tratam copilul cel mic, purtător sănătos,… Read more »
Elena
Guest
Elena

Buna ziua,
Copil de 7ani a facut in 15-16 martie febra 38-39,gâtul roșu cu puncte albe. Fiind weekend am tratat cu antitermic si tantum. După 2 zile nu a mai făcut febra, nu a mai acuzat dureri de gat si nu am mers la medic. In data de 25 martie a făcut analize de sânge și a iesit aslo mărit la 366 Si streptococ prezent în gat. Acum face tratament cu azitrox. După tratamentul cu antibiotic ar trebui sa refacem exsudatul? La ce perioada?
Multumesc anticipat

Andra
Guest
Andra
Buna ziua, Va rog sa ma sfătuiți in următoarea situație: baiatul de 12 ani a avut dureri puternice de gat dar a scăpat in două zile. La școală au mai fost copii cu astfel de dureri (puternice pana la plans) iar unul dintre ei are betahemolitic (exsudat facut ieri), in condițiile in care acum 3 ani a avut scarlatina. Eu acasa mai am doi copii mici. Cel de 9 luni a avut roseola in urmă cu trei săptămâni. Cel mijlociu a început si el de câteva zile cu același simptome de roseola insa nu a avut erupție. Ambii au avut… Read more »