Despre constipatie si fibre-cat? cum? ce putem face?

In incercarile mele de a scrie despre acest subiect, care poate  parea asa, floare la ureche, dar NU E, mi-am amintit o experienta pe care am trait-o ca tanara (doar pe atunci) studenta la medicina (si chimie, ca deh, vremuri complicate am trait). Se facea ca mirosisem eu ca medicina e viata lunga si grea si ca poate ar trebui sa incerc sa castig si ceva banuti (va amintesc ca eu am facut facultatile pe vremea in care sudentul era cam doar student in Romania si nu existau nici joburi, nici dorinte de a angaja studenti). Asa am avut unica (de pana acum…cine stie) ocazia sa devin reprezentant medical. Stiti voi? Omul acela care atata vreme cat esti rezident…e si el pe acolo, la raport, la vreo prezentare, dar odata ce ai munca ta in cabinetul tau devine om de baza, pentru ca uite asa mai stii si tu ce mai e nou prin lume. Doar ca jobul meu de atunci era despre a ..vinde intr-o farmacie un produs pentru constipatie.

Spun de pe-acum ca nu m-am priceput, n-am stiut sa abordez situatia, ma gandeam la toate diagnosticele diferentiale cand trebuia sa ajut pacientul sa aleaga un remediu sau altul. Ca orice student la medicina toate diagnosticele grave erau primele care imi veneau in minte, uitand ceea ce viata si dascalii ne invata in scoala: bolile rare sunt RARE, iar cele frecvente raman FRECVENTE.

Si ca sa o spunem pe-a dreapta, in SUA (si probabil nu numai) constipatia este CEA MAI FRECVENTA cauza de “afectiune” gastrointestinala de care se plang adultii mai tineri sau mai putin tineri. Lasand la o parte cauzele rare, cea mai frecventa cauza nu tine de o boala organica, ci de acea entitate numita “colon iritabil”, care poate a se prezenta fie cu diaree, fie prin constipatie, fie cele doua fenomene pot alterna. Prima masura terapeutica recomandata oriunde in lume este cresterea cantitatii de FIBRE din alimentatie. Fibrele sunt carbohidrati  prezenti in mod natural in alimente , dar organismul nostru nu le poate digera ca atare, din cauza lipsei enzimelor specifice (cu alte cuvinte noi mancam fibre, dar nu le digeram, le eliminam ca atare, dar AJUTA la formarea bolului fecal si la eliminarea acestuia). Toate ghidurile recomanda, inainte de orice laxativ, modificarea dietei, exercitiile fizice,  cresterea aportului de lichide, eliminarea alimentelor care predispun la constipatie: alccolul, cafeaua, produsele lactate. Stim cu totii ca in principiu fibrele sunt necesare si utile in tratatarea constipatiei. Dar care este cantitatea EXACTA de fibre necesara pentru un tranzit intestinal bun?

Studiile au ajuns la concluzia ca un adult ar trebui sa consume intre 20 si 35 g de fibre zilnic. Wow! Piece of cake, nu-i asa? Uite de fapt cat inseamna in…mancare aceste grame:

 

5 felii de paine integrala                      400 grame fasole

2 avocado                                                        4 mere

 

300g brocoli                                             o cana de orz

3 banane                              3 portocale

Pentru ca de fapt tuturor ne este greu sa atingem cantitatile optime, cei de la Nestle Health Science au creat un produs, lansat de curand si in Romania, dupa zeci (nu exagerez) de ani de cercetare care sa cuprinda intr-o singura lingurita EXACT cantitatea de fibre de care un un adult sau copil (mai mare, cu varsta de peste 3 ani) are nevoie. OptiFibre este un produs natural, vegetal, continand guma de guar partial hidrolizata (guarul este o planta cu un continut mare de fibre, originar din Africa si creste ca arbust, ajungand la aproximativ 2 metri inaltime. In zonele in care creste aceasta planta, se consuma atat frunzele cat si boabele acestui arbust, ca legume proaspetete, iar tulpina plantei serveste ca furaj pentru animale). OptiFibre poate fi folosit usor, se dizolva in apa, ceai, cafea etc fara sa modifice absolut deloc gustul (pe testate). Fiind un produs vegetal NU ARE CONTRAINDICATII, copiii peste 3 ani, gravidele, mamicile care alapteaza, persoanele in varsta il pot folosi pe TERMEN LUNG.

…de multe ori, mai ales seara (cred), cand pun capul pe perna adun ce am facut/spus/ recomandat. Mi-ar placea sa am ragazul sa APLIC ceea ce va povestesc. Sa reusesc sa citesc IN FIECARE seara o poveste, sa reusesc sa le dau in fiecare zi baietilor vitamina D (nu imi iese nici daca imi scriu in palma), sa ajuns si eu cu Andrei la alergolog (nu, nu am reusit inca). Asa imi propun sa mancam un mic dejun sanatos, sa reduc carbohidratii rapizi (nu-mi iese pentru ca mananc cand alerg sau invers), sa mananc mai multe fibre, legume, fructe. …Poate ca un astfel de produs optimizat se potriveste cumva stilului nostru in viteza, cu multe dealline-uri, putin timp. Idealul il stim toti. Pana atunci cand il vom atinge…mergem inainte, cu inima in palma. Si motoarele turate.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of