Cu copiii la Paris-tips and tricks pentru o vacanta cu buget redus

Mi-am dorit ca 40 ani sa ma gaseasca altfel decat in fiecare zi de ziua mea si am ales sa zbor. Nu ca mor de bucurie (ba  dimpotriva, cei din jurul meu ma stiu prea bine) sa ma hurducane pasaroiul urias, dar asta-i viata, ca sa vezi lumea trebuie sa suporti si zborul cu avionul. Si pentru ca Andrei pare cel putin la fel de indragostit ca si parintii lui sa vada lumea, am ales Parisul. In martie fusesem pentru prima data la un congres in capitala franceza si s-a produs un declic  in sufletul meu greu de explicat in cuvinte, astfel incat tot ce mi-am dorit de ziua mea a fost sa ii indeplinesc un vis copilului meu si sa il cocot in Turnul Eiffel.

Mersul la Paris nu e ieftin. Cazarea nici atat. Asa ca voi incerca sa sumarizez cateva tips and tricks mai ales pentru cei care merg pe low budget, dar pentru care sa respiri aerul unui oras nou este balonul cu oxigen pentru alte luni de munca. Cam asa ca noi.

Avionul. Am ales varianta Wizz air inainte de schimbarea politicii de bagaje, astfel incat am avut fiecare parte de cate un bagaj de mana de 10 kg. Wizz air are azi mai multe hibe: nu mai ai acest bagaj inclus in pretul standard, trebuie sa cumperi extra, wizz priority, pentru a beneficia de un troler de mici dimensiuni (masurati-le prieteni, pentru ca daca la Otopeni mai treci ca prin branza, de obicei pe aeroporturile de intoarcere le pot cauta la milimetru). Cu noile reguli probabil vom mai scapa de eternele discutii de la check-in despre posetele (majoritatea extra mega para uriase) ale doamnelor, care nu erau gratis la biletul standard, asistand in repetate randuri la bagaje desfacute si genti inghesuite in trolere ticsite.  Cat a costat? Credeti-ma ca verificam site-urile de cativa ani buni si sub 2000 roni 2 copii+2adulti nu am gasit niciodata, asadar cam acolo am reusit sa cumparam biletele (cu tot cu locuri 2300).

Avionul aterizeaza insa in Beauvais. Beauvais asta e un fel de Ploiesti S-E pe dreapta, de unde mai mergi vreo 80 km+ pana in Paris, cu un shuttle. Aici gasiti linkul pentru bilete, noi le-am cumparat online astfel incat nu am stat deloc la coada la sosire, aici scutind pe putin 1 ora. Ne-au costat aproximativ 80 euro dus intors, 2 adulti+ 1 copil, cel mic avea atunci cu putin sub 4 ani si a fost gratuit. Autocarul te duce pana la Porte Maillot care este o locatie in vestul Parisului de unde poti lua trenul sau metroul cam in toate directiile. Acum ca EXACT in acea zi, cu 20 minute anterior aterizarii cei de la Wizz au decis sa aterizeze in copaci, mai exact la Lille pe dreapta, in mijlocul campului de floarea soarelui asta a fost bonus (pe motiv ca Beauvais este brusc inchis). Dupa o balbaiala specifica: acum coboram, acum nu mai coboram, acum luam bus pana la Beauvais (aoleu ….300 km), acum pleacam totusi by plane, cred ca am avut ceva noroc pentru ca in 90 minute de la aterizare am decolat iar si in sfarsit am ajuns la destinatie. Am avut o sansa pentru ca am cumparat locuri in fata avionului si in minutele stationate am avut parte de aer curat, pentru ca nu am debarcat deloc pana la urma. Cum mie imi plac maxim zborurile cu avionul, am beneficiat chiar de ziua mea de o aterizare si o decolare bonus, noroc ca zborul a fost scurt si lin si fericirea de a ajunge in Paris maxima.

Care sunt dezavantajele: distanta + extra pretul busului+ orarul de zbor. Nu stiu exact cat te costa din Charles de Gaulle (aeroportul principal) in centrul Parisului, dar s-ar putea sa fie oleaca mai ieftin. Acolo aterizeaza Blue Air si Tarom, dar credeti-ma ca sub 3000 roni nu am gasit zbor la BA si nici la Tarom  pentru 4 persoane niciodata pe nicio simulare. De orarul de zbor nu mai zic nimic, trezirea la 4 cu decolarea in jur de 6 a fost cosmarul zborurilor mele din 2018. Mai trist a fost la intoarcere pentru ca a trebuit sa folosim transportul nocturn din Paris, dar ne-am descurcat si asa si am fost atenti la site-ul autobuzului de transport catre aeroport, fiecare zbor avand dedicat teoretic un autocar, dar la fata locului totul era mult mai fluid si am ajuns in timp util (cam 90 minute). Noi am luat si caruciorul lui Vlad, nu stiu exact care este politica, tot ce pot spune este ca NU AM PLATIT extra pentru el, sigur era foaie de ceapa, a fost trimis la cala, dar fara el nu aveam cum sa ne descurcam la zecile de km parcursi. Cel putin nu noi, cu copilul nostru, 3 ani si 11 luni.

Cazarea. Aici a fost foooooarte tricky. Asa de scump nu am gasit ever, sigur eu nu m-am descoperit prin NY sau Asia, dar pentru Europa Parisul este vis de vara londonez. Cred ca pe-acolo mai e acelasi faliment. Asa ca pentru prima data am mers prin ainrb.com si a fost fooarte bine. Am stat in suburbii, dar aproape de o linie de metrou (15 minute de mers pe jos), not the best one, pentru ca linia 13 este aglomerata, dar aparatamentul a fost curat, a fost mai mare decat ce gasesti in Paris, in bloc nou, aproape relativ de zona la Defense si a costat pentru 4 nopti 4 persoane 340 euro (lowest price in 2 luni de cercetari si mega para simulari). Am vorbit cu gazda de la bun inceput, am citit reviewuri, eu neavand alte rezervari si fiind romanca a trebuit sa scriu un roman inainte pentru a le castiga increderea, dar overall am iesit foarte bine, cu domnul Bruno.

Cum ne-am deplasat in Paris? Cu metroul si RER. Mai rar cu RER (care sunt trenurile lor si vin ceva mai rar -in week-end si la 30 minute). Am cumparat cartele de 10 calatorii la pretul de 14,90 euro. Ele sunt nenominale si se achizitioneaza de la automatele din statiile de metrou. Automatele sunt de nspe feluri, unele la care poti plati cu cardul, altele doar cash, uneori lipsete un tip si nu poti cumpara usor intodeauna. Pentru copii 10 calatorii sunt 7,45 euro, pret redus, dar acestea le poti achizitiona doar de la casele de bilete, unde cozile pot fi foarte mari. Sunt controlori in statiile mari, mai ales in La Defense, zona Disneyland, odata intrat de multe ori folosesti biletul si la iesire si acolo apar dumnealor. CE trebuie sa stiti: combinatia RER+METRO si bus+ tram sunt 2 sisteme complet separate. Adica poti trece din metro in RER si nu platesti extra, folosesti acelasi bilet, dar daca ai iesit metro+bus ai nevoie de 2 bilete. Conteaza ZONA in care mergi, dar biletele mentionate mai sus te descurca in centrul Parisului fara extra costuri. Nu am folosit taxi, deci habar nu am, nici UBER.

Te descurci in Paris cu metroul? Te cam descurci, dar trebuie sa citesti indicatoarele cu mare atentie, de multe ori schimbi metroul si distantele intre statii prin tunelurile de trecere pot fi mari. Parizienii nu sunt cei mai simpatici si de ajutor oameni din univers, multi nu iti raspund la intrebari, te ingnora cu desavarsire si daca totusi ai noroc incepe orice intrebare cu “bonnjour!”, atfel sigur nimeni nu isi coboara nici macar privirea. Noi am folosit evident google maps, e destul de facil de cand roamingul este in abonamentele noastre, dar in metrou de multe ori nu exista semnal. Aici in Romania cred ca, asa heavy useri cum suntem noi romanii, suntem la mile distanta in fata lor. Dar numai aici.

Ce am reusit sa vizitam in 3 zile pline si o seara (ca dupa-amiaza ne-a mancat-o wizz ca am balabanit prin floarea soarelui si a trebuit sa mai si dormim):

    • prima seara am fost in Place de la Concorde si am admirat de la distanta Arcul de Triumf si Champs Elysse, apoi am luat-o la picior prin Jardin du Tullerie pana in fata la Louvru. Atunci i-a incoltit copilului meu in cap ideea vaporaselor de pe Senna
    • a doua zi am inceput cu Turnul Eiffel. Marea dorinta a lui Andrei (stiu ca nu va vine sa credeti, dar el nu dorea Disneyland cat visa sa vada Parisul de sus). Biletele le-am cumparat de acasa online si le-am avut printate, am folosit site-ul oficial. Vara sunt cozi imense, asa ca un bilet cu rezervare si mai ales dimineata a fost cea mai BUNA ALEGERE. De ce va zic asta? Pentru ca e vorba de mii de persoane si cu cat inainta ora, cu atat erau din ce in ce mai multi vizitatori si te calcai in picioare pentru un selfie. In martie am fost singura in turn, pe o ploicica marunta si o ceataaaa, asa vis, ca am putut trece ca prin branza, nefiind prea multi vizitatori. In 30 septembrie era un soare minunat, asa ca m-am simtit razbunata si fericita, pentru ca ne puteam bucura de peisaj. Am ales de la inceput varianta pana in varf, exista si variante intermediare, dar noi am fost cu totul sau nimic. Cat a costat: 25 euro adultul, 6.3 euro copilul mare (pana in 12 ani, cei peste platesc 12.5 euro), iar Vlad a fost gratuit. Atentie: si el trebuie selectat daca cumparati online. va avea biletul lui separat. La 9.30 dimineata eram acolo si am coborat din turn spre ora 14. Atentie la zona limitrofa, fooooarte multi hoti de buzunare si jucatori de alba neagra (din pacate ii auzeai vorbind romaneste…). La turn se poate ajunge cu metroul sau RER, sunt 3 statii din apropiere unde poti cobori: Champs de Mars-Tour Eiffel, pentru RER C, Bir Hakeim pentru linia 6 sau Ecole Militaire pentru linia 8.
    • dupa amiaza am pornit-o pe stradute si ne-am bucurat de Paris la picior. Am ciugulit prin toate cafenelele si patiseriile lor, am intrat in Mc recunosc pentru toaleta si am ciugulit ceva si de acolo (shame on me) asta pentru ca mereu eram contra cronometru si am vrut sa ajungem si in Jardin d’acclimatation pe care va rog sa vi-l imaginati ca pe un parc imens, cu locuri de joaca, carusele, micro zoo, o zona fabuloasa….nu…GENIALA pentru copii. Am stat pana ne-au dat afara. Aici mai putin pregatiti, am dat cate 5 euro accesul si apoi am cumparat un carnet de 15 tichete pentru 35 euro. Cred totusi ca pentru jumatate de zi a fost varianta corecta, de vreme ce biletul cu acces nelimitat costa 29 euro, iar cele 15 intrari ne-au ajuns la limita. Cred ca am mai cumparat vreo 3 individuale, cu 2.9 euro per bilet, de la tonomate din parc. Aici am avut parte de primul roller coaster din viata mea (si ce roaller nene), poza celebra de dupa a fost…9 euro :D, dar jur ca a meritat. Am cazut fix lati la sfarsitul zilei, unde am mancat acasa ceva ce am cumparat de la magazinul MONOP de langa metrou, singurele care se inchideau spre ora 22.
    • in ziua a treia a batut vantul, suficient cat sa alegem sa amanam o zi Disneyland (as zice big mistake, desi cred ca tot raul a fost spre bine). Am batut la picior, folosind si metroul pentru a ajunge dintr-un loc in altul o multimeeeeeee de locuri minunate din Paris: Basilica Sacre Coer (am urcat eu cu merme cu funicularul folosind un tichet de metrou si iarasi sarind o coada imensa :D), apoi zona Montmartre  cu Place du Tartre (minunata piateta cu pictori…), atelierul lui Picasso, Moulin Rouge, am mancat croissant cu unt (oameni buni, nu ratati acest croissant cu unt, este un vis de savoare), am admirat terase, strazi, cladiri….minunate…am fugit apoi spre zona Notre Dame, intrarea este libera ca si in Sacre Coer, coada merge repede, iar inauntru este o poezie. Am mers apoi spre zona Universitara, Sorbona, Pantheonul unde sunt ingropati marii lor scriitori (Victor Hugo, Zola), de acolo ne-am relaxat in Jardins du Luxembourg pentru ca in finalul zilei  dupa ce am batut la pas si cartierul latin sa luam Batobusul si sa incheiem ziua cu o plimbare pe Senna. Batobusul este asa cum intuiti un autobuz/vapor,  care are 8 statii. Am urcat in zona Muzeului Orsay si am coborat inainte de Tour Eiffel, la podul Alexandru al treilea. Gasiti pe site orarul, in perioada in care am mers noi circula la 40 minute si biletele le puteai cumpara din “statiile” de urcare/coborarare pe malul Sennei. Am terminat ziua…noaptea tarziu..in La Defense, cartierul de zgarie nori.
    • in ultima zi am fost la Disneyland caruia incerc sa ii dedic un post separat. De ce asa si nu in varianta arhicunoscuta cu cazare in parc 3 zile? Pentru ca baietii mei nu sunt fascinati de aceasta lume colorata (mai degraba eu sunt, bad mom :D), iar decizia de a merge totusi a venit tocmai din ideea de a nu rata o destinatie greu accesibila financiar ca si pret de avion, pentru care 3 zile ar putea fi prea mult.

Nu am fost la muzee cu 2 copii de varste nepotrivite, Andrei probabil ca ar fi gustat, Vlad in niciun caz. Am ales sa imbinam activitati pentru ei cu ceva si pentru sufletul nostru, noi am simtit ca a meritat. A fost probabil aniversarea vietii mele, am simtit ca a fost ziua mea toate cele 4 zile din Paris si  va ramane memorabila. Bugetul final a fost de 1700 euro, aici incluzand si ziua de Disneyland cu intrari /transport/mancare,  avioanele, cazarea, asigurarile de sanatate, tot ce am cheltuit in Paris sau pentru Paris, 4 oameni, 4 nopti de cazare,  5 zile, dintre care 3 pline, fara sa mancam la restaurante. Cred sincer ca mai jos  de atat nu se poate :D. Nu am avut deloc timpi morti, am mers zeci de kilometri pe jos, Andrei a rezistat cu un entuziam care ma face sa stau cu ochii pe ofertele avioanelor in fiecare zi, am dormit cate 8 ore si am…mers.  Nu s-a imbolnavit nimeni, nu am facut shopping, ne-am intors cu 2 magneti in plus si un bagaj de amintiri.

Postul acesta scris in peste 3 ore vrea sa fie o ..pledoarie (suna cumva cuvantul acesta :D) pentru a crede ca si cu un buget minimalist puteti calatori in locuri minunate cu copiii, puteti face ca vise (credeti-ma, chiar vise…) sa devina realitate si puteti construi AMINTIRI de neuitat cu ei. Sunt calatorii care costa cat un telefon mobil. Dar raman …priceless, atunci cand gadgetul se devalorizeaza moral in maxim 2 ani.

PS: Multumesc celor care mi-au dat aripi in aceasta calatorie. Lui J. pentru martie,  Ioanei pentru tipsurile ei, Irinei pentru ca nu m-a lasat sa renunt si imi da mereu branci, dr. T pentru ca a fost o inspiratie si lui Radu pentru ca nu inceteaza sa creada.

Va las cateva poza, dincolo de cele 2343 de cuvinte scrise.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of