Cu casca de protectie pe bicicleta

Cum povestesc de multe ori si in cabinet, ma intriga extrem de mult dorinta aceea de la inceput a parintilor de a face TOT pentru copil. De la cele mai grozave scutece, la ultimul racnet in materie de carucior. De la cele mai bio mancaruri pentru diversificare, la saltele perfecte, camera perfecta. Nu ca ar fi ceva eminamente gresit in aceste dorinte, mi-as dori insa ca ele sa tina pentru totdeauna si sa se aplice in toate nevoile copilului, mai ales cele care se refera la siguranta.

S-a scris foarte mult, chiar si eu am scris anterior, despre siguranta transportului copiilor in scaunele speciale in timpul mersului cu masina. Exista campanii intregi de constientizare a ceea ce inseamna un traumatism cerebral in cazul unui copil mic. Nu exista nici macar o familie pe care eu sa o cunosc (astept sa imi scrieti voi daca gresesc) in care un sugar sa nu fi cazut din patul adultilor in primele 12 luni din viata.  Avem certificari de siguranta pentru patutul copilului. Pentru salteaua din cocos “presata la rece”/sau nu. Pentru biberoanele BPA free. Pentru cele mai fancy mancy sisteme de purtat.

Dar ne cresc copiii si uitam. Sau ignoram. Mergem cu totii in magazinele de specialitate, fie ca ii trimitem (fashion sau nu?) in taberele de ski, fie ca in sfarsit invata a merge pe bicicleta, trotineta, tricicleta si cumparam sisteme de protectie, genunchiere, cotiere, casti. Cele mai sigure, mai roz sau nu. Si apoi uitam sa ii determinam sa le poarte.

Studii de cohorta efectuate in SUA arata cum cele mai grave accidente urmare a mersului pe bicicleta au la baza lipsa purtarii unei casti. In SUA 400.000 de copii cu varsta de sub 15 ani sunt tratati anual urmare a unui traumatism legat de mersul pe bicicleta. Dintre acestia 300 decedeaza.  Biciclistii intre 5 si 14 ani sunt victimele cele mai frecvente, iar doua treimi dintre decese sunt legate de traumatismele cerebrale.

De ce nu poarta copiii casca atunci cand merg cu bicicleta?

Primul si cel mai important factor este ca NU SUNT invatati, educati, nu se insista in acest sens.

Ce raspund copiii daca sunt intrebati?

Ca nu le place cum ARATA purtand casca. Ii face sa se simta inferiori, ciudati…tocilari? Ii incomodeaza legatura de la nivelul barbiei, ii deranjeaza ca le transpira parul sub casca, ca nu isi pot prinde parul (fetele), ca ii trage de par (daca este mai lung), ca sunt prea grele.

Toate argumentele lor pot fi anihilate sau lamurite daca copii si adolescentii sunt educati si incurajati de catre noi, PARINTII in a folosi mereu si mereu CASTILE de protectie. In a le povesti exact CONSECINTELE dramatice ale unui accident nefericit. Daca tot mai multi si mai multi ar fi la fel, ar deveni o obisnuinta si nu ar mai exista senzatia de “ma simt ciudat atunci cand o port”. Daca si NOI parintii care mergem cu bicicleta am fi un exemplu in acest sens, normalitatea ar fi alta.

Nu uitati ca educatia incepe intotdeauna cu cei 7 ani de acasa, cu noi INSINE, fara sa asteptam doar de la societate sau scoala ajutorul. Ca nu mi se intampla mie, nu este o asigurare pe viata. Viata copilului tau.

PS: ca in orice articol, exista o intamplare reala la baza lui.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Cu casca de protectie pe bicicleta"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Gaby
Guest
Gaby

As adauga casca la mersul pe role sau pe patinoare. Fata mea este de cele mai multe ori singura cu casca de pe un patinoar pentru copii, plin ochi. Patinoar pe care exista și instructori dar nici eu nu cer așa ceva. Ce pătește copilul meu? Se rade de ea constant, se sau coate, ba unii copii întreabă așa, șoptit “ mami, dar de ce are casca fata aia?” la care mami “ ssst, nu se întreabă asta”, ca și cum ar avea un handicap grav. Ce nu pătește? Traumatisme craniene, unele serioase ( vine ambulantă la patinoar frecvent).