Flori in prima zi de scoala si gradinita

Disclaimer:  nu sunt un om al controverselor si nici al polemicilor si nici nu vreau sa creez unele noi. Nici nu cred ca o parere impamantenita poate fi usor schimbata, dar cred (inca) in frumos. Ok si pace-n lume, dar asta e degeaba…

Prima zi de scoala sau de gradinita este una agitata intodeauna. Cand ai doi copii si mai si.  Nu la dublu, ci cumva exponential. Unul nu vrea sa mearga, celalat nu adorme de emotii.  Doua ghiozdane, unul mic si unul mai mare stau deja pregatite in hol. Hainutele pentru prima zi sunt calcate si ii asteapta sa se trezeasca. E liniste…in sfarsit mult dorita liniste. Ce mai conteaza ca e trecut de miezul noptii si esti sfarsit?

Avem si flori, ca in fiecare an. Am tradat freziile anul acesta cu dalii. Sunt niste flori care pe langa garoafe (da, sunt preferatele mele) sunt atat de frumoase si bogate pe o tulpina atat de firava si delicata. Si da, noi ducem flori. Pentru ca e frumos, pentru ca e colorat, pentru ca e sarbatoare. Pentru ca avem prea mult stres si agitatie si nefericire si munca si nesomn si frustrare si boala in jur ca sa nu sarbatorim si sa ne bucuram doua jumatati de ora cand avem ocazia. Pentru ca o floare nu este un cadou. Este un simbol. Pentru ca nu o vad conditionata de nimic si nu conditioneaza nimic. O floare pe care o daruiesti cu drag este primita la fel. De la un om care a avut ocazia sa primeasca tone de flori in ultimii 10 ani, va asigur ca stiu chiar si unele texte care doar mi-au fost transmise verbal atunci cand le-am primit.  Am pastrat zeci de biletele cu mesaje ascunse printre florile primite. Am pastrat cutiile in care le-am primit, dar cel mai important am pastrat imaginea lor.  Floarea o daruiesti unui om, nu unei institutii. Alegeti sa le daruiti unui om, fie ca lucreaza la stat sau la privat, educatorul copilului nostru este tot un om.  O daruiesti daca simti, asa ca da, daca nu simtiti poate e mai bine sa nu daruiti. Nu o vedeti ca pe o obligatie, daca NU o simtiti e mai bine sa nu o vedeti deloc. Oferiti daca si cui simtiti. Dar lasati-va sa simtiti….

Dar daca totusi dincolo de zumzetul copiilor vedeti si imaginea florilor…invatati-i sa daruiasca si sa le iubeasca. Florile nu vorbesc, miros putin, traiesc putin, dar trasmit atat de multe. Puteti darui flori in ghivece, se va gasi un bunic sa le planteze in jardiniera din balcon sau in curte. Sau in buchete simple si calde. Sau le puteti desena pe o foaie impreuna cu copilul, daca nu ati mai apucat azi sa le cumparati.

Sa avem un an scolar bun! La gradinite fara boli, muci, tuse, varsaturi, streptococi. La scoala …sa fie cu bucurie, restul vine de la sine!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of