Diversificarea alimentatiei la sugar(bebelus/copil)- cu ce incepem?

A fost o vreme cand mamele (bine ok…si tatii) veneau sa discutam despre diversificarea alimentatiei cu caiete de notite la purtator. Parea un subiect din categoria celor dure, in care parintii simteau nevoia sa puna mana pe creion si foaia de hartie si sa noteze. Nu notau, pentru ca nu-i lasam, nici nu le pasam doar o foaie de hartie, incercam sa le transmit ceva pentru a intelege ca diversificarea, oricum ai face-o, oricum ai incepe, este mai mult decat un moment t zero in viata copilului tau, este un alt mod de viata, pe care trebuie sa il incorporam natural si pentru totdeauna. Si eu acum 9 ani am fost la filmul acesta, si eu eram confuza si speriata, si eu am vrut sa fac din meniul de 6 luni al lui Andrei un golden standard si evident nici mie nu mi-a iesit.

Pentru mamicile talentate poate fi o modalitate noua de a-si exprima creativitatea si originalitatea. Pentru cele mai putin (eu de multe ori recunosc ca sufar de retard culinar) o harta matematica cu pasii exacti, cantitati si ore ar fi de vis. Am inteles insa in timp ca NU exista in fapt o “lista” a alimentelor si o ordine prestabilita, asa cum toate doaream sa fie. Am inteles ca exista recomandari individuale care tin cont de obiceiurile fiecarei tari, de alimentatia din copilarie a parintilor, de alimentele autohtone. Dau frecvent exemplul acesta cumva pentru ca imi pare elocvent, desi sigur ca noi ridicam din sprancene: italienii mananca de la 6 luni parmezan. Lor cumva pare ca le curge prin vene si sarea sau cantitatea de grasime sunt amanunte.

Recomandarile pe care le voi expune in continuare sunt spicuiri ale noilor recomandari ESPGHAN din ianuarie 2017, astfel: s-a cazut de acord sa nu se mai inceapa diversificarea cu fructe, ci cu legume sau cereale in functie de cum se obisnuieste mai frecvent in mediul din care provine sugarul. Se respecta in continuare principiul pro gresivitatii (un aliment nou pe zi maxim, cantitate care creste in fiecare zi). Exact cantitatea nu conteaza ( o lingurita in plus sau in minus nu are importanta).

Exista cateva recomandari generale (aici imi place mie, ca totusi nitica matematica nu strica):

  • glutenul poate fi introdus in dieta sugarilor oricand intre 4 si 11 luni
  • cantitati mari de gluten ar trebui evitate in primele saptamani de la introducere
  • nici alaptarea, nici alimentatia cu formula la biberon nu s-a dovedit ca protejeaza impotriva aparitiei bolii celiace (anterioara recomandare ESPGHAN 2008 sugera introducerea glutenului in alimentatia sugarului intre 4 si 7 luni cu scopul protectiei impotriva bolii celiace. La acea vreme am scris si un articol despre recomandarea care s-a schimbat de putin timp.)
  • o cantitatea prea mare de proteine in perioada diversificarii poate conduce la obezitate (majoritatea formulelor de lapte si-au modificat “reteta” pentru a respecta si aceste noi recomandari)
  • laptele de vaca NU trebuie administrat copiilor pana la varsta de 1 an cel putin (este asociat cu calorii multe, “goale”, fara fier, conduce la obezitate, mai degraba prin aport mare de sare decat de nutrienti)
  • necesarul de FIER este foarte mare in perioada de diversificare, mai ales in cazul copiilor alaptati unde fierul ramane deficitar dupa varsta de 4-6 luni. Este importanta introducerea in diversificare a  alimentelor bogate in fier ( ESPGHAN atrage atentia asupra necesarului de proteine de origine animala si a cerealelor imbogatite in fier, special concepute pentru copii, in dauna celor cumparate ca atare)
  • fara zahar, fara sare! (este IMPOSIBIL sa alteram aceasta preferinta UMANA pentru dulce si sarat, dar parintii pot fi capabili sa intarzie cat mai mult introducerea lor in alimentatie, sa introduca si legumele amare de la varsta mica pentru ca in fapt dezvoltarea gusturilor si preferintelor alimentare TINE DE PARINTI: la nastere toti sugarii prefera gustul dulce, la 6 luni tine de ce li s-a oferit)
  • sunt numeroase studii care dovedesc ca acei copii expusi multor gusturi in primele luni de viata isi pastreaza obiceiurile si la varste mai mari, de prescolar, scolar si adolescent cand incep sau reincep problemele legate de o alimentatie selectiva. Chiar si ESPGHAN spune ca  pentru a accepta un nou gust/o noua aroma este nevoie ca sugarul sa fie expus intalnirii cu el si de 8-10 ori
  • parintii trebuie incurajati sa ofere alimente sanatoase copilului lor, chiar daca prima grimasa arata evident neplacerea acestuia (Stiti voi copilul cu brocoli in gura care scuipa tot?! Cica sa mai incercam si peste 3 zile :D)
  • dietele vegane, candva un big no, astazi sunt mai acceptate prin prisma faptului ca sunt din ce in ce mai multe persoane vegane si fiind o realitate de langa noi este datoria medicilor sa indrume o astfel de situatie.  Este important de retinut ca un sugar diversificat vegan acumuleaza deficite foarte importante, mai ales in vitamina B12. Fara suplimentare de fier, zinc, calciu, Vit B12, D, A, proteine, acizi grasi omega 3 consecintele pot fi grave, chiar fatale, asa ca este vital sa stim sa gestionam un astfel de pacient, iar parintele sa fie deschis la a primi suplimente vitaminice pentru a nu periclita sanatatea copilului.

Despre cum diversificam, care este , daca exista vreo metoda ideala…data viitoare! Cand viata mea va mai avea cinci (macar) minutel libere….

Sursa principala : Ghidul ESPGHAN


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of