Diversificarea alimentatiei la sugar (bebelus, copil)-ce este si cand incepem?

In loc de preambul: am scris primul articol despre diversificarea alimentatiei in martie 2011. La acea vreme inca lumea pediatrica din Romania, inclusiv eu, incepeam diversificarea cu suc de fructe. Andrei a fost probabil unul dintre ultimii mei …pacienti care a avut parte de asa o tratatie la 6 luni.De ce am scris asta: pentru ca lumea se schimba, recomandarile se schimba si odata in plus…medicina nu este matematica. Din pacate.

Ce este domne pana la urma diversificarea alimentatiei?  Alimentatia diversificata/complementara este conform OMS 2002: procesul care se incepe atunci cand laptele matern nu mai este suficient nutritional pentru necesarul unui sugar in crestere, momentul in care sunt necesare si alte alimente solide sau lichide in alimentatia sugarului.

Ultimele recomandari ESPGHAN din 2008 au fost revizuite abia in ianuarie 2017, sub forma unei luari de pozitie, care a  adus in atentia pediatrilor si parintilor multe aspecte noi. In ceea ce priveste MOMENTUL exact al introducerii alimentelor solide recomdarile ESPGHAN lasa o plaja larga de optiuni: alimentatia exclusiv/completa la san trebuie promovata pentru cel putin 17 saptamani (4 luni), iar alimentatia exclusiv sau predominent la san trebuie sa fie un target de dorit pentru aproximativ 26 saptamani (6 luni). Diversificarea nu trebuie asadar intarziata dincolo de 6 luni, noile tendinte exprimate la Congresele Europene de profil ducand din nou diversificarea catre varste mai mici (nu exista in acest moment o formulare clara, dar este de asteptat curand). Alimentatia complementara (orice lichid sau solid cu exceptia laptelui matern sau a formulei de lapte) NU ar trebui introdusa inainte de 4 luni DAR nici nu ar trebui intarziata peste varsta de 6 luni.

Actuala definitie a OMS considera alimentatia exclusiv la san ca fiind cea in care sugarul primeste doar lapte de mama si niciun altfel de solid sau lichid cu exceptia picaturilor sau siropurilor (vitamine, suplimente minerale sau medicamente). Teoretic laptele de mama asigura TOTI nutrientii necesari pana la varsta de 6 luni, desi nu sunt studii care sa certifice ca se aplica tuturor mamelor si tuturor copiilor alaptati (probabil ca aceasta nuantare cuprinde si mame care fie nu VOR fie nu POT sa aiba o alimentatie corecta in timpul alaptarii, privand astfel si copilul de nutrientii necesari unei cresteri adecvate).

Deficitul de fier este o problema a sugarilor alaptati si sunt anumiti copii (cum sunt mai ales pramaturii) care necesita adminstrarea de fier  suplimentar inainte de 6 luni. Nu exista in acest moment un consens privind administrarea fierului preventiv, ci doar se atrage din nou atentia asupra saraciei laptelui matern in acest oligoelement, dincolo de varsta de 4 luni existand riscul aparitiei anemiei feriprive carentiale.

CAND  este pregatit sugarul pentru diversificare:  cand exista maturarea renala si gastrointestinala pentru ca el sa metabolizeze si alte alimente decat laptele. Sunt numeroase studii randomizate care demonstreaza ca renal si gastrointestinal dupa 4 luni orice sugar are functiile renala si gastrointestinala suficient maturate pentru diversificare. In general intre 4 si 6 luni toti copiii se dezvolta suficient pentru a fi capabili sa accepte si sa primeasca altceva decat lapte. Asadar cand este exact momentul potrivit pentru fiecare copil in parte ramane o decizie parinte-pediatru tinand cont de urmatorarele aspecte:

  1. copilul trebuie sa isi tina capul foarte bine
  2. copilul trebuie sa sta in fund, cu sustinere, pentru a putea inghiti corespunzator. Statul in sezut nesprijinit NU ESTE O CONDITIE de debut a diversificarii. Majoritatea copiilor nu stau singuri la 6 luni, dar sprijiniti isi pot mentine corpul inclinat pentru a putea inghiti solide in siguranta
  3. copilul isi pierde reflexul de a scoate limba, devine capabil sa primeasca un aliment, sa il conduca in spatele limbii si sa inghita, in locul reflexului de protruzie
  4. cel mic are o greutate corespunzatoare, copilul si-a dublat greutatea de la nastere in cele mai multe situatii. Exceptie o fac cei cu patologii cronice, cum sunt de exemplu cei cu alergii alimentare, cu o curba ponderala deficitara, la care momentul optim se decide de catre medic in functie de situatie
  5. cel mic lasa impresia ca ii este mereu foame si doreste mai multa mancare
  6. cand exista curiozitate, dorinta, copilul da semne ca ar vrea sa incerce din mancarea adultilor

De retinut: momentul de introducere al alimentelor solide (4-6 luni) nu influenteaza greutatea sau tendinta la obezitatea a copilului viitor adult. Ca sa va starnesc interesul pentru articolul de data viitoare (maine? cu putin noroc si multe planete aliniate) care va incerca sa faca lumina in CU CE sa incepem diversificarea va spun: nu exista motive pentru introducerea intarziata a alimentelor cu potential alergizant dupa varsta de 4 luni!, nici macar copiilor din familiile cu alergii cunoscute (ESPGHAN 2017).

NUANTARE (tot ESPGHAN): nu inseamna introducerea oricarui aliment, oricarui copil, in orice cantitate. In cazul alunelor (unicul aliment cu studii DOVEDITE) s-a ajuns la recomandarea conform carora copiii cu risc de a dezvolta alergii alimentare (eczema, dermatita atopica, familie cu alergii) TREBUIE/POT primi alune intre 4 si 11 luni, in orice moment pentru a SCADEA riscul acestora.

Intrebari? 🙂

Celelalte articole despre diversificare, cu patina timpului 🙂 peste ele:

Sursa principala : Ghidul Nutritie Espghan


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

4 Comments on "Diversificarea alimentatiei la sugar (bebelus, copil)-ce este si cand incepem?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Loredana
Guest

astept cu interes urmatorul articol pe aceasta tema!

EUGENIA-ELENA Macsim
Guest
Rferitor la articolul dvs din 2011 , recomandarile oficiale ale OMS cu privire la intoducerea solidelor sunt disponibile inca din anul 2003. In nici unul din ghidurile OMS nu am vazut sa fie mentionat inceperea diversificarii doar cu fructe sau doar cu legume sau doar lichide. Recomandarile sunt clare, diversificarea se incepe intre 4-6 luni , se ofera toate grupele alimentare. Intreb desigur fara rautate, de ce cel putin 3 pediatri mi-au dat recomandari opuse recomandarilor oficiale? Copilu meu fiind nascut la termen, fara probleme de sanatate cu o greutate peste medie. Citat: “Meat, poultry, fish or eggs should be… Read more »