Pentru titlul oficial de “boala vacantei de vara” este o competitie stransa intre herpangina sau orice forma a ei (care poate sa includa si boala mana gura picior) si gastroenterocolita acuta ( forma “completa” sau doar partiala, cu febra, varsaturi, diaree).
Ce facem concret atunci cand suntem la mare, uneori si la mare departare de tara si fara un medic in apropiere, iar copilul care s-a balacit trei zile la rand in piscina si a inghitit continuu apa incepe brusc sa verse, cu sau fara febra? Este situatia a carei evolutie este imposibil de precizat, depinde extrem de mult de cauza care a produs-o, de capacitatea copilului de revenire. Incerc asadar sa va las aici un mic ghid de panica atunci cand un copil incepe sa verse in vacanta:
- nu intrati in panica!
- cautati sa identificati: unde este farmacia cea mai apropiata, cum se poate ajunge la o camera de garda, in cel mai rau caz cum puteti reveni la domiciliu (bilete de avion? cat de lung este drumul cu masina? Poate pleca pe drum copilul sau intai trebuie echilibrat hidro-electrolitic la spital?)
- lasati-l sa verse. Varsatura este, asa cum spunea un MARE doctor, unul dintre cei care m-au invatat meserie: leac de curatare. Varsa sa elimine raul, nu are sens la debutul bolii sa le stopam.
- de indata ce varsaturile par a fi mai putine sau in cantitate mai mica incepeti administrarea SARURlLOR DE REHIDRATARE, cele despre care va spuneam ca e bine sa le aveti in trusa de vacanta. Copilul cu varsaturi cere apa, dar apa bauta in cantitate mare va genera noi varsaturi. Oferiti-le saruri cu lingurita la 10 minute, continuu pe tot parcursul zilei.
- controlati febra, daca aceasta a aparut. Folositi supozitoare cu paracetamol sau ibuprofen, nu incecati sa administrati antitermicele oral (pe gura, sub forma de siropuri) pentru ca exista un mare risc sa le verse imediat.
- daca apare diareea, nu va grabiti cu medicamente antidareice din PRIMA ZI. Mai ales daca varsaturile continua. Va fi imposibil sa administrati nu stiu cate plicuri in nu stiu cati mililitri de apa fara sa accentuati senzatia de voma. Diareea este tot…un leac de curatare (a posibilei infectii), asteptati sa inceteze varsaturile si abia apoi incepeti cu medicatia specifica. Nu administrati NICIODATA imodium copiilor.
- reluarea apetitului este de durata, nu va grabiti cu realimentarea, daca cel mic nu doreste. Vitala ramane HIDRATAREA in primul rand cu ajutorul sarurilor si abia apoi orice fel de ceai sau apa plata. Se prefera ceaiul neindulcit, pentru ca zaharul are proprietatea de a “trage” apa si provoaca mai rau varsaturi.
- regimul alimentar dupa ce reapare pofta de mancare este un subiect inca in dezbatere. Daca in trecut erau recomandate regimuri stricte, ultimele recomandari lasa mai multa libertate, preferandu-se un intestin plin, cu tranzit prezent, decat refuzul alimentatiei, asa cum se intampla deseori cu supa de morcovi sau orezul dietetic. Ca in orice situatie recomand moderatia, de obicei se face o tranzitie lenta de la painea prajita, biscuitii simpli, grisine la o mancare care sa cuprinda la inceput supa de legume, paste fainoase, branza de vaci, dar si telemea, bananele sau marul copt catre mancarea cu fructe si legume crude, iaurt etc. La copilul mai mic riscurile sunt mai mari, accepta mai greu sarurile, se deshidrateaza mai usor si isi revin mult mai greu. Cei alaptati au un plus, pe parcursul bolii multi dintre cei diversificati refuza orice fel de aliment solid, dar din fericire foarte putini ajung sa refuze sanul (semn de gravitate!), iar hidratarea oferita prin laptele matern este un mare atu.
- semnele de alarma sunt: lipsa urinarii, apatia, letargia, copilul nu se ridica din pat, varsaturile incoercibile pe parcursul a mai multor ore, in acelasi ritm, fara semne ca ar putea inceta, febra care nu poate fi controlata, fotofobia (copilul nu suporta lumina), refuzul oricarui lichid. Acestea sunt motive pentru care NU chemati un medic al hotelului, ci mergeti direct la o camera de garda, pentru ca reprezinta criterii de INTERNARE.
Noua ne-a fost simplu de data asta, pana acum cel putin. Au fost 5 zile la rand de tobogane intr-un aqua-parc impreuna cu bunicii, ultima petrecuta si cu noi. Andrei a varsat odata ajuns acasa, maica-sa doar diaree :D. Copilul mare a primit usor saruri, pana seara deja manca normal, nu a avut febra, nu a mai repetat varsaturile. Il asteptam pe cel mic…sau nu. Va doresc vacante linistite si copii sanatosi!
Leave a Reply
2 Comments on "Mic ghid de panica atunci cand copilul incepe sa verse in vacanta"
Buna ziua, noua medicul in caz de varsaturi ne-a recomandat repaus digestiv 3 ore. Nimic pe gura 3 ore. Ce parere aveti? Multumesc!
este corect. Sarurile pot fi incercate, nu le tolereaza, pauza