Cele mai frecvente 6 motive pentru care ajungem cu copiii la medic in vacanta

Nimic mai suparator dupa ce ai asteptat vacanta poate chiar un an intreg sa ti se imbolnaveasca un copil in concediu. Bine, poate o vreme ca cea de acum de noiembrie fix in mijlocul verii calendaristice. Cred ca evit Turcia de cand abia terminasem rezidentiatul si lucram verile non stop la camera de garda si mai mult de jumatate dintre copii veneau de acolo vomitand sau cu febra. Povesteau cum avioane intregi imparteau supozitoare si antitermice, cum se stiu de la cozile de la medicii din resorturi.

Care sunt cele mai intalnite motive pentru care se strica o vacanta si ajungem cu copiii la medic:

  1. febra: febra de origine necunoscuta initial, mai ales vara, ascunde de obicei herpangina, boala mana gura picior sau debutul vreunei enterocolite. Am povestit de foarte multe ori cum tratam febra si primul gest este sa NU fugim la doctor. Esenta este sa ne pastram calmul, sa termometrizam CORECT copilul si sa incercam sa scadem temperatura. Abia dupa aceea ne putem gandi si la un medic. Nu uitati ca tratand corect febra, scade riscul convulsiilor febrile.
  2. enterocolita acuta: varsaturi, diaree, febra, deshidratare, lipsa de apetit, stare foarte modificata. Poate una dintre cele mai greu de gestionat boli ale copilului in afara spitalului. De multe ori am sentimentul ca tine de noroc cum unii reusesc sa se inzdraveneasca fara perfuzii, dar cred ca gestul medical vital este sa i se ofere copilului si sa accepte sarurile de rehidratare (o data in plus dragi mamici, HIDRASEC NU este sare de rehidratare, este doar antidiareic)
  3. alergiile: vacanta este perioada in care mancam mai putin acasa si mult mai mult la restaurant. De multe ori parintii mai gatesc pentru cei mici, considerand ca evita astfel diversele neplaceri, dar la un moment dat si noi adultii vrem macar 7 zile fara sa intram in bucatarie. In acest fel cei mici intra in contact cu multi posibili alergeni, unii dintre ei ascunsi printre ingrediente. Vacanta este si perioada exceselor cand li se ofera copiilor mult mai des alimente pe care in mod comun nu le-ar consuma, fie pentru ca sunt foarte la indemana, fie pentru ca ceilalti copii din grup primesc, fie pentru ca parintii cedeaza la gandul..”hai ca e ..vacanta doar o data”. Am scris despre urticaria acuta, care sunt masurile ce pot fi luate rapid, dar poate mai important, de ce anume sa ne ferim.
  4. accidentele: in top conduc loviturile la cap.  Vacanta este o perioada agitata, copiii alearga mult, se imping, sar in trambuline, pe saltele din hoteluri, joaca diverse jocuri care prespun catarari, folosesc mai des bicicletele, trotinete, skate-uri, role si accidentele sunt mult mai numeroase. Nu uitati: folositi casca, este singura care ii protejeaza cu adevarat. Nu ii lasati sa alerge pe marginea piscinelor, sunt alunecoase, iar suprafata dura.
  5. muscaturile de insecte sau animale: cele de insecte sunt urmate de eruptii alergice impresionante uneori, pentru ca provoaca prurit (ii mananca si se scarpina, suprainfectand frecvent  zona lezata). Muscaturile de animale, mai ales caini si pisici se intampla de cele mai multe ori chiar cu animalul din curte, pentru ca agitatia din jur ii streseaza. Frecvent intalnirile cu copiii sunt sursa de extra energie, tipete, rasete si animalele reactioneaza diferit. Nu exista 10 zile la rand primavara-vara fara un telefon despre o muscatura de caine si acesta nu neaparat comunitar. Este de datoria noastra a adultilor sa intelegem ca animalele, chiar si cele mai blande, reactioneaza complet diferit in situatii stresante pentru ele.
  6. intoxicatiile: accidente extrem de nefericite, se intampla mai des decat oricand in vacante, atunci cand vigilenta adultilor scade. Fie ca este vorba de sticla de nurofen uitata deschisa sau de antialergic sau sticla de bere lasata pe masa la indemana copilului sau de obiecte de mici dimensiuni inghitite din curiozitate, toate sunt intamplari mult mai frecvente decat ne-am putea imagina. Copiii inghit chistoace de tigari de pe plaja, bile de expandat, baterii (nu doar cele de ceas!)mesteca nisip si scoici (da, scoici…dhh), beau orice gasesc la indemana si este colorat (atentie la detergenti, sampoane, geluri de dus) etc

Va doresc tuturor vacanta placuta, ochii larg deschisi, atentie maxima, fara excese, fara febre si fara varsaturi. Si bine, bine, imi puteti trimite poze sau vederi (ador vederile:) sa-mi tina de urat pana cand oi pleca si eu. Nah, medicii primari au de recuperat concediul de studii cam toata vara.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

1 Comment on "Cele mai frecvente 6 motive pentru care ajungem cu copiii la medic in vacanta"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ana
Guest
Ana

Medicamente in vacanta

Buna ziua, daca tot ati adus vorba ce medicamente ( pt copii 5 ani) recomandati sa fie luate in vacanta?