Nu exista zi in care febra sa nu apara ca si motiv de prezentare la pediatru, cam cum era odata “nicio masa fara peste”, asa sunt eu cu “nicio zi fara febra”. Si uite asa se naste dorinta de a mai adauga cate ceva, doar doar se vor mai elucida din misterele febrei.
- NU exista o valoare a temperaturii care sa va trimita cu copilul la spital si o valoare care sa va spuna ca e in regula, puteti sta acasa. Febra inseamna peste 38 grade intrarectal si faptul ca un copil are 38.5 sau 40.1 pentru un medic inseamna cam acelasi lucru: trebuie tratata si cerceta cauza. Cresterea temperaturii corpului inseamna ca acel organism se apara. Febra nu este o boala, este doar un simptom!
- severitatea febrei NU se coreleaza cu severitatea bolii. Sunt copii si sunt boli! Acelasi copil poate avea o stare foarte proasta la o febra mica (in jur de 38), asa cum poate sari si topai in casa avand o temperatura in jur de 40 grade. De obicei patternul se pastreaza, sunt copii care tolereaza bine febra inalta de fiecare data, asa cum sunt copii care isi modifica starea generala foarte usor. Alte semne sunt importante in cazul unui copil febril: cat de bine se hidrateaza, cum mananca, daca are o stare foarte modificata, daca zace, daca varsa sau este somnolent.
- febra NU se “trateaza”. Pentru ca febra nu este o maladie, este un simptom. Scopul administrarii antitermicelor este acela de a face copilul sa se simta mai bine, nu de a scapa de “boala”. Nu exista nicio motivatie pentru care, atunci cand un copil are febra, in loc sa administrati un antitermic acestuia, sa va grabiti sa ajungeti la medic, “ca sa vada si el ce febra avea copilul”. In acest fel de multe ori copilul ajunge cu o stare modificata, colaborarea este deficitara cu medicul, febra este inalta si mai greu de controlat si creste riscul convulsiilor febrile, mai ales in cazul celor cu antecedente in familie. Nu exista de asemenea sens ca in cazul unui copil febril, care aparent se simte bine sa nu tratati febra. Odata ce ati stabilit ca are o temperatura mai crescuta CEVA v-a determinat sa o masurati. Acel ceva trebuie sa va determine si sa o scadeti, fie cu mijloace fizice (impachetari) sau antitermice.
- sunt multi parinti care doresc sa administreze cat mai putine medicamente copiilor. Din acesta dorinta multi subdozeaza antitermicele, ofera doar jumatate din doza sau chiar mai putin. Exista si riscul subdozarii din cauza unui calcul gresit, pe cutiile medicamentelor sunt scrise de obicei varsta copilului si nu de kilogramele asa cum ar fi corect. O doza incorecta nu scade febra si poti considera gresit ca te afli in fata unui copil cu termperatura rezistenta la antitermice, care conduce catre un anumit diagnostic de o alta gravitate! O doza mai mica NU este necesara nici cand este o febra mai mica, doza este aceeasi indiferent de valoarea temperaturii care trebuie ajustata.
- febra NU afecteaza creierul! Organismul uman este unul extrem de inteligent si isi “pastreaza” organele vitale: creier, cord, ficat. De aceea extremitatile (pielea, unghiile) sunt reci si fruntea “frige” mult mai tare. Copilul trece cu bine prin majoritatea bolilor febrile, fara sa apara sechele, indiferent de valoarea temperaturii, cat timp nu este o afectarea primara a “creierului” (encefalita sau meningita)
PS: daca inca nu stiti cum se trateaza febra, cum puteti evita convulsiile febrile sau cum va descurcati cu frisoanele, va las mai jos cateva linkuri din vremuri trecute, dar nu apuse.
-
- Febra la copil-tratament (aici am povestit pe larg si despre frisoane)
- Febra la copil (cam ce este, care sunt dozele, oau articol scris deja acum..7 ani)
- Ce sunt convulsiile febrile
Leave a Reply
Be the First to Comment!