Siguranta in masina- parinti si copii

A durat ceva sa pot scrie acest articol. First of all: pentru prima data in viata noastra Radu m-a cenzurat. Poate pentru ca atunci cand ti se intampla, chiar daca se termina cat de bine se putea atunci, exista socul. Second: pentru ca i se intampla celui mai prudent om din univers (cel putin comparativ cu mine care am un stil mai agresiv, incisiv si deloc prietenos cu masina).

M-am adunat si am decis impreuna sa scriu totusi pentru ca TREBUIE. Cu 24 ore anterior accidentului, venind de la gradinita lui Vlad am atentionat un tatic. Domnisoara din spate, nu mai mare de 5 ani, statea aplecata in exteriorul masinii pe geamul din spate dreapta, aceasta fiind in mers. Nelegata in centuri sau scaun. Atunci nu m-a injurat nimeni, ba chiar a atentionat-o si tatal ( oare de privirea amicului meu din dreapa care bate la 1.90 ?) Duminica seara, tot o masina mare cu un copil mic in brate la o bunica probabil ˝dansa˝de pe banda din dreapta pe cea din mijloc, apoi stanga, a fortat semaforul pentru ca apoi sa franeze iar brusc. Iuliu Maniu ora 21.

Uite ce este scris in ghidurile americane negru pe alb: ˝One of the most important jobs you have as a parent is keeping your child safe when riding in a vehicle. Each year, thousands of young children are killed or injured in car crashes˝. Dragi parinti, sa legati copiii intr-un scaun/scoica/centuri este la fel de vital ca atunci cand il lasi nemancat sau nebaut zile la rand. Nu plecati din maternitate cu el in LANDOU, nu, landoul nu este scaun de masina omologat. Nu, landoul nu se prinde sigur in centurile masinii. Nu, daca merge doar pana la colt nu trebuie sa nu mai fie securizat in centuri. Nu, in scoica nu sta ingramadit, de aceea nu il legati. Nu, in scoica sta asa cum statea si in burtica. Cititi instructiunile oricarui scaun de masina. Nu refolositi scaunele, pe cat posibil, daca au suferit un impact. Sigur ca pot fi rear sau non rear facing, la urma urmei pot fi orice scaune OMOLOGATE si utilizate CORECT, dar sa fie. Copiii mari sa foloseasca inaltator si centuri, chiar si daca merg numai pana la scoala. Insistati ca autobuzele scolare sa aiba centuri.

Tineti minte:

  1. Nu exista scaunul CEL MAI BUN sau CEL MAI SIGUR: cel mai bun scaun este cel care se potriveste exact inaltimii si greutatii copilului dumneavoastra si este folosit CORECT de fiecare data.
  2. Nu doar pretul arata calitatea. Un pret mai mare nu inseamna neaparat ca e mai sigur sau mai usor de folosit. INCERCATI-L cu copilul, PROBATI-L!
  3. Evitati scaunele deja folosite, daca nu stiti cu adevarat istoria lor
  4. Daca se foloseste pozitia din fata dreapta airbagul va fi dezactivat
  5. Niciun copil mai mic de 13 ani NU VA STA IN SCAUNUL DIN FATA!
  6. Fii un model! Niciodata, niciodata …repetati dupa mine NI CIO DA TA fara centuri.

PS: baietii sunt bine, si Andrei si Radu. Noi nu, toti 4 pentru ca vineri seara un nene cu un 4×4 care nu stie sa citeasca un indicator de cedeaza trecerea a intrat in plina viteza pe un bulevard din Bucuresti si apoi lateral in Loganul nostru. Au urmat: 2 ore de soc, sperietura, acte, masina luata pe platforma, alergat eu de la cabinet, lasat vreo doi pacienti balta, cateva saptamani fara una din masini (ceea ce pentru noi este vital), un copil speriat, chiar si cel de-al doilea pentru ca  a aflat cumva.

De ce am scris : PENTRU CA SE INTAMPLA. Sa fim constienti ca oricat de prudent am conduce noi, ca doar in oras ne miscam cu masina, ca doar doua statii de masina mergem…se intampla. Din pacate.

PS: multumesc Radu pentru ca da, esti asa cum esti.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of