Medicamentele copiilor : administrare, dozare, pastrare

Avem copii..avem pana la urma si medicamente. Incet incet avem chiar o ditai farmacie de medicamente, siropuri, prafuri, pufuri, casete si casetute. In Romania poate mai mult decat in alte tari , din pacate, regimul medicamentelor fiind mai relaxat si nu intotdeauna in sensul bun. Ce trebuie sa stim: medicamentele administrate trebuie sa fie sigure. Nu administram copilului nostru sau…celui pe care il avem in ingrijire (ca bunici, bona, in gradinite, scoli, crese) fara sa avem certitudinea ca ceea ce primeste copilul in primul rand NU II FACE RAU! Nu uitati ca in orice situatie se poate consulta medicul, dar si farmacistul pentru un sfat.

Inainte de orice medicatie alopata in raceli de exemplu exista primele masuri non medicale. Aplicati-le: odihna, hidratare suplimentara, apa salina pentru descongestionarea nasului, umidificator in camera (atentia la curatarea acestor aparate, ele au filtre care trebuie spalate). Dezbracati copilul cand are febra, nu ii dati inca un strat de haine doar pentru ca este racit, prezentati-va la medic cu el chiar daca afara este frig si ninge, raceala nu este motiv sa ramana la domiciliu si sa nu mearga la consult atunci cand este nevoie.

Exista medicamente de tip OTC over-the-counter, adica cele care se pot cumpara la liber, fara reteta. Recomandarea generala este ca si pentru administrarea acestora sa va sfatuiti cu medicul pediatru sau medicul de familie. De ce: de exemplu sumarea dozelor. Un pacient care primeste deja o doza suficienta de vitamina D zilnic si primeste un preparat multivitaminic care contine si acesta doza mai mare sau mai mica de vitamina D. Uneori poate fi mai mult. Stim deja cu totii cred, medici si parinti ca nu se administreaza NICIODATA ASPIRINA COPIILOR, existand pericolul de sindrom Reye , boala cu potential LETAL. Asadar atentie la combinatiile de medicamente care contin aspirina, mai ales cele destinata racelii si gripei. Asprina este acidul acetil salicil si nu este notat decat ca si substanta activa.

La administrarea unui medicament asigurati-va ca ati inteles CORECT si COMPLET de la medic sau de la farmacist:

 • doza
 • la ce interval trebuie administrat
 • cat timp trebuie administrare
 • calea de administrare ( sa nu radeti cand supozitoare au fost inghitite sau picaturi de urechi puse in ochi)
 • momentul administrarii fata de alimentatie
 • cum se pastreaza medicamentul
 • daca are interactiuni cu alte medicamente
 • ce se poate intampla daca ratati o doza
 • CUM SE PREPARA o solutie destinata copiilor

Multe dintre informatii le puteti descoperi si daca CITITI PROSPECTUL, ceea ce este intotdeauna RECOMANDABIL. Chiar  si medicamentele de tip OTC se dau in functie de kilogramele pacientului, asigurati-va ca ati transmis informatii corecte si ca doza este corect adaptata nu neaparat varstei, dar mai ales greutatii copilului dumneavoastra: prea mult poate face rau, prea putin poate fi ineficient (multi parinti sau bunici au tendinta de  a miscora dozele , mai ales la antitermice, cu fraze de genul “era putin caldut, i-am dat putin..2 ml de ibuprofen”).

Informeaza medicul despre alergiile cunoscute ale copilului, de fiecare data  sau mai ales daca prezentarea se face in urgenta si cel care examineaza copilul nu stie istoricul medical. Ghidul din SUA prevede faptul ca sub 6 ani niciun medicament de raceala nu se poate administra fara a exista recomandarea medicului (nici macar acetaminofen sau ibuprofen), iar siropurile expectorante sunt complet contraindicate inainte de 2 ani in unele tari chiar 4 ani.

Atentie la finalizarea unui tratament: antibioticul trebuie administrat cate zile a fost recomandat, chiar si dincolo de disparitia simptomelor. Acelasi lucru se aplica si probioticelor care insotesc un astfel de tratament. Verificati intotdeauna termenul de valabilitate dupa deschiderea unei solutii, nu presupuneti nici ca trebuie, nici ca nu trebuie aruncat, nici ca daca a fost pastrat la frigider nu mai este sau dimpotriva este inca utilizabil. Cititi mereu prospectul! Daca varsa medicamentul nu repetati doza inainte de a intreba un medic daca acest lucru este sau posibil/ indicat in acea situatie.

Niciodata nu administrati medicamente copilului dumneavoastra doar pentru ca au fost prescrise unui alt copil si “i-a fost bine”. Folositi masurile recomandate, nu lingura sau lingurita din bucatarie, ci cele care insotesc in cutia originala medicamentul. Pastrati medicamentele intr-un loc sigur (in dulapiorul de la baie este umezeala, de evitat), dar mai ales intr-un loc incuiat sau la distanta de accesul copiilor! Nu mintiti niciodata copilul cu privire la un medicament ca ar putea fi o bombonica (data viitoare poate incerca singur si poate urma o tragedie).

Cititi despre cum pot fi aruncate medicamentele care au expirat. Aruncarea direct la gunoi ofera posibilitatea de ingestii accidentale sau contaminari. Sunt farmacii care le colecteaza, ar trebui sa existe mai multa informare in acest sens pentru ca sa existe un circuit corect al medicamentelor.


 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of