Gripa vs raceala

De ce gripa nu e o raceala obisnuita? Ambele sunt boli respiratorii si diferenta dintre ele se face destul de greu, din punct de vedere clinic. Exista teste rapide ( exudate nazale) care pot stabili daca o persoana este infectata sau nu cu virus gripal de tip A sau B. Testele au o specificitate foarte mare (adica odata pozitive rezultatul este cel mai probabil CORECT), dar o sensibilitate relativ mica (un test negativ NU EXCLUDE GRIPA).

Ce scrie in carti despre simptomatologie:

  • gripa debuteaza abrupt, simptomele sunt foarte intense spre deosebire de o raceala obisnuita in care totul se desfasoara gradual
  • febra este mai frecventa in gripa si mai inalta, insotita de frisoane
  • mai rar curge nasul ca la robinet in gripa, mai degraba in racelile obisnuite
  • durerile de cap si tusea sunt foarte frecvente in gripa
  • durerile musculare,  starea de slabiciune, oboseala extrema sunt foarte intalnite tot in gripa

Ce am simtit eu: am tratat mai multi copii (si parinti) cu gripa decat mi s-a intamplat mie vreodata (trebuie sa spun ca in timpul epidemiei din 2009-2010 eram proaspat mamica si nu lucram). Am avut copii cu teste initiale negative la gripa, la care din pacate s-a pozitivat dupa 3-4 zile de febra inalte si stare generala extrem de modificata. Am rezistat cu brio asaltului din ultimele 2 luni de la cabinet si in garzi, am trecut prin 2 aeroporturi si 4 zboruri fara probleme. Dar cand m-a doborat am stiut: a inceput cu o mica durere in gat si a continuat cu un….ciocan care mi-a spart orice urma de energie. O vlaguiala mai mare decat aceasta nu imi amintesc sa fi simtit demult. Astenia, oboseala, imposibilitatea de  a duce la bun sfarsit ceva (orice!!!) din ce am de facut m-au doborat. De la prima durere in gat si pana am decis ca nu pot ajunge la cabinet au trecut sub 24 de ore. Evolutia este atat de rapida incat te nauceste. Slabiciunea este cea care m-a zapacit cel mai mult. Am adormit in timp ce beam ceai sau imi doream sa il beau (nu mai tin minte).  Am avut  o zi in care am crezut ca pot doar pentru a cadea mai rau si mai de sus.

Gripa de anul acesta este mai rea pentru ca circula tulpina virusului A de tip H3N2 care este considerata a fi mai virulenta, cumva reuseste sa ne pacaleasca pe toti prin continua modificare a subtipurilor. Vaccinarea antigripala ajuta intr-o proportie variabila, in functie de care virus este responsabil de epidemia anuala. Vaccinul trivalent contine tulpini prezise a fi in epidemia anuala de catre experti in domeniu (dar de obicei A-H1, A-H3 si un subtip  B). Pentru o eficienta cat mai mare vaccinul trebuie administrat in debutul sezonului (octombrie/noiembrie).

Din pacate la noi in tara NU a devenit o practica uzuala vaccinarea antigripala, nici macar a celor care lucreaza in domeniul sanitar. Inca nu stiu motivul acestei reticente relativ generale, dar recunosc ca atitudinea mea va fi complet schimbata in viitor. Chiar si cu o protectie care variaza intre 30 si 70% vaccinul te poate scuti de neplacerea de a TRAI o asemenea boala care NU ESTE O RACEALA SIMPLA.

Ce altceva putem face pentru a EVITA raspandirea gripei:  SA STAM ACASA odata ce avem simptome! Exista statistici care spun ca peste 60% dintre indivizii afectati de gripa continua sa mearga la serviciu.  Cam toti atatia intra in farmacie (de asteptat), dar ce te faci cu 45% care merg la magazine, 20% care merg in vizita la prieteni/rude??? sau 5% care merg la petreceri?

….inca nu sunt bine. Seara pare ca vad luminita de la capatul tunelului, dar dimineata ma loveste aprig. Ma doare orice incercare de a ma misca mai cu talent. Cel mai tare cred ca ma dor …urechile de la mastile pe care le-am purtat zilele acestea, doar doar mai limitez raspandirea prin casa.  Gripa chiar nu e o raceala obisnuita. Sa fie cu sanatate!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Gripa vs raceala"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
julia
Guest

Foarte interesant articolul. Multumesc

trackback

[…] ”Gripă vs răceală” – ”De ce gripa nu e o răceală obișnuită? Ambele sunt boli respiratorii și diferența dintre ele se face destul de greu, din punct de vedere clinic. Există teste rapide (exudate nazale) care pot stabili dacă o persoană este infectată sau nu cu virus gripal de tip A sau B. Testele au o specificitate foarte mare (adică odată pozitive rezultatul este cel mai probabil corect), dar o sensibilitate relativ mică (un test negativ nu exclude gripa).” […]