Am cautat de curiozitate cand am scris ultima data despre diversificare pe blog si ahaha a ramas in negura timpurilor, martie acum doi ani. Intre timp am diversificat inca vreo cateva mii de copii si ESPGHAN si-a mai schimbat recomandarilor de vreo trei ori, dar de data asta si cu un POSITION PAPER in ianuarie 2017. Diversificarea asa cum am invatat-o noi in Esentialul de pediatrie a profesorului Ciofu si diversificarea de astazi au in comun doar cele trei mese principale, in rest schimbarile au fost din temelii.
Am fost la doua filme complet, dar complet diferite ale celor doi baieti ai mei TOTAL altfel unul fata de celalalt, de zici ca nu-s amandoi ai nostri. Unul mofturos, iritat, suparacios, nu a vrut nimic, dar NIMIC, nimic sa manance timp de x ani unde x s-a oprit odata cu nasterea lui frati-su, pe la 6 ani si celalat care a mancat din prima majoritatea alimentelor gustoase sau nu pe care eu le-am fluturat sub nasul lui.
Imi amintesc de diversificarea lui Andrei de acum 9 (omg n.o.u.a) ani inceputa cu suc (S.U.C) de mere si continuata cu tot felul de alimente pe care ntzzz nu le-am mai introdus la fel sau in acelasi moment lui Vlad. Fierbeam oale intregi (nici nu cred ca stiam cat costa un steamer, daramite sa il pot cumpara), intr-o caldura infernala. Au fost luni intregi de vara in care ma coceam facand fierturi pe care Andrei le scuipa cu talent sau pe care nici nu le accepta in gurita. S-a inecat cu orice bucatica de banana mai mare sau leguma indesata de mine pe gat, nu punea mana pe absolut nicio leguma fie ea rosie, galbena, verde sau in picatele. Stiti voi imaginea aceea din Inside out cu brocoli si copilul care scuipa???? Pfoi…. I-am dat o leguma nu de 8 ori, cred ca de 80 ori. Ajunsesem nistre stresati care numaram mililitri ingurgitati si ne bucuram de orice lingurita in plus. Adica de 3 sau 5, ca 10 cred ca a fost maximul. La 7 luni avea 8 grame de hemoglobina si cele 2 grame de morcov indesate zilnic se vedeau in nasul galben din toate pozele, pentru ca da, sanul meu nu o mai scotea la capat.
Diversificarea lui Vlad a fost pe langa cea enuntata mai sus parfum de flori. Deja ma simteam, asa cum sunt si azi, mai cu retard culinar ashea, am cumparat aparatul de care v-am mai povestit candva (once again, nu m-au platit sa va povestesc despre) si am avut o diversificare de vis. O mizerie crunta, Vlad a dorit sa bage mana in castroane, sa ia singur lingurita in mana, sa nu poarte babetica si sa arunce pe jos. Am supravietuit pana spre 10 luni cand a vrut bucati. Am schimbat la 1 an scaunul lui cu unul de la Ikea fara tavita, pentru a sta la aceeasi inaltime cu noi. Nu cred ca implinise 2 ani cand manca pe scaun obisnuit. Evident ca merme nu a mancat niciodata suc de portocale sau de mere si toata strategia de diversificare a fost diferita.
Diversificarea este un subiect la care multe mame se gandesc cu disperare. Vin in cabinet cu agenda si pix si asteapta cumva sa dictez. Altele vin cu temele pregatite si imi este si mai greu, daca cumva ideile sunt deja conturate/fixate. E ca si lovitura de dreapta a lui Andrei invatata gresit si pe care noul antrenor de tenis o munceste din toamna: mai bine inveti ceva nou, decat sa corectezi practici deja insusite. Da, greul incepe. Da, este mai mult de munca pentru mame. Da, poate fi si mai obositor. Dar sunt si situatii placute, diversificarea e inceputul unei noi etape a copilului dumneavoastra, este inceputul sfarsitului etapei de bebelus. Nu exista retete perfecte, nu exista o singura varianta corecta. Exista recomandari si ghiduri, exista experienta si obisnuita. Exista idei noi, rapid adoptabile de mamele care citesc si se documenteaza si exista proba timpului.
Maine voi vorbi din nou despre diversificare. Va spun ca mi-a fost foarte greu sa scriu un suport de “curs”, pentru ca am atatea idei si atatea sa va spun incat imi vine greu sa fac o ordine si o selectie. Sper sa ne vedem in sala (inscrierea este gratuita) sau sa ma urmariti online, fie pe pagina de facebook a Social Moms, fie direct pe site. Stiu ca multe imi spuneti ca va place cum vorbesc, eu am mereu 122122 de emotii, asa sunt eu :), imi doresc sa nu va dezamgesc si sa va raspund cat mai multor intrebari. Ne vedem maine!
Leave a Reply
1 Comment on "Despre…diversificarea “perfecta”"
buna ziua cum pot trata itul imflamat la fetita de 3 anisori