5 mituri despre antibiotice

Am obosit. Se termina un 2017 atat de greu si incalcit, incat acum, inca la inceput de decembrie, jur ca am obosit. Am obosit de alergatura, de emotii, de interventii chirugicale mai mici sau mai mari, de nesomn, de durere, de frica, de spaima. Am obosit. Asa ca voi asterne cateva ganduri scurte si la obiect, sper, putin din categoria aceea glossy sau cum sa-i zic, SEO friendly, cu 10 idei de cadouri, 15 ganduri despre tine sau 25 de idei de crescut copiii PERFECT.

Sa incepem asadar, 5 mituri despre antibiotice, care trebuie sa dispara:

  1. Nu omul a inventat antibioticele. Noh acuma stim cu totii cum e cu penicilina si Fleming, DAR  in fapt bacteriile insele au descoperit antibioticele acum vreo 2 milioane de ani. Bacteriile se omorau intre ele  si “inventau” mecanisme de rezistenta inca inainte ca oamenii sa stie ca ele exista.  Au aparut dovezi stiintifice in acest sens, bacterii  in morminte care nu aveau nici macar o legatura cu era antibioticelor moderne si care erau deja rezistente la diversele antimicrobiene de sinteza. Asadar rezistenta la antibiotice este un “mers natural” al lucrurilor si ea poate fi doar incetinita, in niciun caz oprita.
  2. Mitul cu “nu ai voie sa intrerupi un atibiotic inceput, administrat ERONAT, pentru ca va aparea rezistenta” este doar un MIT. De vreme ce se demonstreaza cumva, ca acel antimicrobian NU ESTE potrivit, acesta trebuie INTRERUPT, nefiind deloc in beneficiul pacientului administrarea sa. Nu vom obtine in acest fel disparitia rezistentei la antibiotice, dar se va obtine o incetinire a acestui proces si mai ales se vor folosi in fapt antibiotice POTRIVITE in situatii POTRIVITE.
  3. Mitul cu “pacientii trebuie sa ia antibioticul pana la ultima doza prescrisa” este iarasi UN MIT. Sunt studii inovatoarea care arata cum ca nu exista niciun beneficiu in continuarea antibioterapiei in cazul celor care NU mai au simptomatologia pentru care s-a initiat tratamentul. Nu exista niciun fel de date care sa sustina ideea ca ducand pana la capat un tratament, in ciuda rezolutiei simptomatologiei, se obtine o scadere a rezistentei acelui medicament. In fapt este demonstrat ca cu cat este mai scurta cura de antibiotic, cu atat rezistenta este mai PUTIN PROBABILA. Asadar : shorter is BETTER! ( stiu, pe asta si mie imi este greu sa o inghit)
  4.  Daca o infectie a “mers”, s-a rezolvat cu un anumit antibiotic, nu inseamna ca gata, nu exista sanse sa apara rezistenta acelui antibiotic pentru acel germene. De cele mai multe ori nu se identifica momentul exact al rezistentei, dupa medicatie fiind posibila cresterea unei flore normale rezistente la antibioticele utilizate. Aceasta flora poate, prin inmultire si mutatii sa fie cauza unor imbolnaviri viitoare.
  5.  Exista antibiotice BACTERICIDE (ucid bacterii) si BACTERIOSTATICE (le suprima inmultirea). Mitul de daramant este in mintea medicilor, acela ca un bactericid este mai eficient. Nici vorba, mecanismele de actiune sunt fooooarte diferite, dar rezultatele similare. Aceste doua diferente NU TREBUIE sa fie un criteriu in alegerea unui medicament, in dauna altuia.

As mai puncta cateva idei in completarea listei google-friendly de mai sus, tinand cont de practica de zi cu zi:

  • antibioticele nu sunt rezistente CI BACTERIILE sunt rezistente sau sensibile la un antibiotic
  • daca odata (sau o data, o singura data) a primit copilul un antibiotic si nu l-a ajutat (nu s-a vindecat etc), nu inseamna ca acel antibiotic NU II PRIESTE in veci. Este o situatie punctuala, dedicata unui  anumit germene.
  • indiferent de recomandari, cotatii, siguranta de sine a omului- medic, farmacistului?, vecinei? prietenii de pe facebook?, grupurile de pe facebook? care recomanda un antibiotic CITITI PROSPECTELE
  • in prospect este notat cum se prepara un antibiotic SOLUTIE pentru copii. CITITI CU ATENTIE acel prospect. Veti stii cu siguranta ce veti de facut. Solutia odata preparata se pastreaza la rece, in frigider!
  • antibioticul este o minune. In multe situatii fara el SE MOARE, asa cum se murea candva. Pentru noi astia care fugim de antibiotice  se murea doar in filme, desi aceste filme au fost realitati crunte pentru parintii si bunici nostri. Pretuiti-le!

Voie buna, sanatate si fara antibiotice!

bibliografie selectiva: www. medscape.com

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

4 Comments on "5 mituri despre antibiotice"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
mimi35
Guest
mimi35

Super articolul. Foarte adevarat tot ce e prezentat aici.

Florin
Guest
Florin

Da, din pacate multi uita ca fara antibiotice probabil ei nu ae mai fi trait.
Si sunt si ceilalți care le mananca pe paine…

Anca
Guest
Anca
Buna seara! Referitor la articol am nevoie de parerea dvs… acum 6 zile copilul meu, 1an si 2 l, a facut o viroza urata cu febra 39-40 care scadea f greu, tuse plina productiva, secretii nazale galbene cu urme de sange plus stare generala f proasta. Am facut luni un exudat pt care am primit rezultatul abia azi(miercuri) care a iesit negativ. Tot luni am mers la pediatru si ne-a dat Augumentin es 3.5 ml/12h spunand ca are gatul f. Inflamat , ca nu vede urme de infectie dar exista risc de suprainfectie in timp. Acum avem deja 3 zile… Read more »