Astazi va voi povesti despre accidente. Si urmeaza niste “povesti” reale, in care mie imi va lipsi pe alocuri limbajul medical, dar care sper sa ridice cateva semne de intrebare si sa schimbe obiceiuri.
In timpul garzii de ieri una dintre prezentari a fost pentru o ingestie accidentala de …tutun. Mai pe romaneste un copil a mestecat efectiv o jumatate din tigara mamei sale. Din fericire imediat dupa aceasta a varsat, dar frica parintilor i-a adus la spital, unde au si ramas peste noapte. Trist in acelasi timp din doua motive, unul legat de lipsa de supraveghere care, stim cu totii, se mai intampla, al doilea legat de acest viciu care mananca sanatate, timp, energie, bani si acum si …copii.
Nu a fost prima intoxicatie prezentata in garda in aceasta saptamana. Colega mea care munceste zi de zi in spital mi-a relatat cazul unui copil care ingerase nu se stie cate tablete antidepresive apartinand mamei. Doar cu cateva zile anterior. Medicamentele nu se tin la indemana copiilor. Indemana inseamna undeva unde ei cu un scaun, cu un minim de ajutor pot ajunge.
Mi-am amintit apoi de un articol citit intamplator in urma cu un an pe care il gasiti inca aici despre moartea unui baietel in varsta de 1 an si jumatate care purta la gat unul dintre acele lantisoare de chihlimbar atat de laudate ca ajuta in perioada eruptiei dentare. Fiind unul dintre oamenii care dau “batalii” zilnice cu parintii care le folosesc remarc mereu cat de siguri si suparati sunt unii dintre acestia cand le spun de potentialul unui pericol. Aud mereu: nu se rupe, nu s-a rupt niciodata, il am demult, e sigur, e din pietre cunoscute in toata lumea pentru efectul lor benefic, nu doarme cu el niciodata, nu are cum sa se sugrume pentru ca e destul de larg/destul de stramt, nu s-a sugrumat nimeni niciodata, nu il inghite, nu se ineaca, al meu copil stie deja sa manance bucati etc etc. Sunt de multe ori atat de surprinsa de cat de usor “prind” la publicul general genul acesta de recomandari de la mama la mama sau din internet in comparatie de exemplu cu administrarea unui medicament recomandat de medic. Sau nu mai sunt cu trecerea timpului deloc surprinsa pentru ca…m-am obisnuit. Mai stiu cateva mamici avertizate de mine in legatura cu aceste coliere de dentitie pe care nu le-am revazut, care pleaca probabil nemultumite de atentionarea mea. Mai stiu la o simpla cautare in google site-uri dedicate vanzarii acestor produse, site-uri care promoveaza teoretic sanatatea bebelusului, care printre wrapuri, slinguri, paturici, scutece bio mai vand si lantisoare de chihlimbar si mai stiu din pacate si cateva bloguri, unele de impact, care le-au descris pozitiv.
Lantisoarele mai subtiri din aur nu sunt mai putin periculoase. La fel si bratarile cu cruciulitele aferente sau atisoarele rosii cu diverse pandantive. Din fericire acestea se rup ceva mai usor si riscul strangularii probabil e ceva mai redus, dar el exista si nu poate fi ignorat. Tot dintr-o garda imi amintesc disperarea (disperare in sensul acela crunt, adevarat) unei mame a carei fetita de varsta ceva mai mare (spre 5 ani cred) inghitise o bratare de la mana in intregime. Nu ma intrebati cum a reusit, o multime de intrebari au urmat, daca are zale mari, daca se agata, daca ramane undeva intre stomac si intestin, daca o va elimina sau va fi nevoie de interventie chirurgicala. Pentru o bratara pe care copiii NU AU NEVOIE sa o poarte.
Ultimele avertizari de astazi sunt legate tot de perioada eruptiei dentare:
- gelurile cu benzocaina au fost complet interzise in SUA de FDA pentru riscul de methemoglobinemie pe care il dau administrate sugarilor si in general copiilor sub doi ani.
- a exista cel putin un caz in lume de intoxicatie cu plumb in urma “mestecarii” unor lantisoare care aveau ca elementi de legatura niste “bilute” din plumb
- s-au documentat numeroase cazuri de intoxicatii, care au dus la 10 decese ale unor copii dupa ce au primit medicamente “homeopate” pentru dureri dentare. Vorbim aici de un caz mediatizat in SUA, dar atentie, aceste remedii rareori le gasiti in farmacii sau le primiti pe reteta de la medic. Medicamentele acelea contineau in fapt alcalozi din belladona (care este da, o planta) dar care in anumite situatii te poate si omori.
La sfarsit de articol as vrea sa nu uitati ca:
- asa cu bune si cu rele noi doctorii avem si mai multe cunostinte si mai multe informatii si mai multa sau toata RESPONSABILITATEA unei recomandari
- Safety first!
Leave a Reply
4 Comments on "Atentie la neatentie"
Și ce părere aveți de a acadele pentru copii de tuse/dureri de gat? M-am uitat cu groaza cum o mămică ii dădea unui copil de 1 an și jumătate o astfel de acadea, recomandata peste 4ani!
substantele din acadele nu sunt contraindicate sub varsta de 4 ani, dar da, e important sa nu se rupa bucati din acadea si sa se inece ….
Am sa imprim sa citeasca si soacra mea, care asta vara ii dădea fetiței mele (atunci avea 18 luni) o bomboana mentolata micuța, gen tic-tac. In ultimul moment am văzut, cand i-am spus ca se poate îneca cu ea, imi zice: dar e de supt… ii zic ca nu stie da sugă o bomboana, imi zice: atunci o înghite… si a mai fost si educatoare la viața ei.