Si totusi… 8-10 raceli pe ani??

Acest articol ar putea fi un drept la replica virtual, dar prefer sa il consider o…lamurire simpatica pentru cei/cele care cred ca 12 luni sunt prea putine pentru 8-10 raceli pe an. Era un filmulet cand Andrei era mic, se numea Kemy curiosul. Kemy asta cauta raspunsuri la diverse intrebari simpatice fie in carti, fie pe internet, fie mai intreba si el un prieten. Carevasazica atunci cand ne vine noua o parere (copilul meu raceste de 2 ori la 5 ani, dar al pediatrei asteia, care mai e si vaccinat raceste zilnic sic sic) e bine sa mai cercetam. Ce zice PubMed cea mai mare librarie online medicala (nu de vraci sau ghicitori in bobul bio de quinoa): raceala “comuna” este data de virusuri, care infecteaza gatul, nasul si sinusurile. Si adauga mai pe intelesul tuturor: un virus este un germene care ii face pe oameni bolnavi.  Si continua: copiii mici racesc des, chiar si de 8-10 ori pe an!, unii chiar inainte de 2 ani. Copiii mici au tendinta de a face mult mai multe raceli decat un adult pentru ca inca nu si-au construit IMUNITATEA la contactul cu peste 100 ( #osuta) de virusuri cu care au potential sa intre in contact.

Ce mai scrie: ca daca are frati mai mari sau merge in colectivitate (cresa, gradinita) are sanse mult mai multe sa raceasca, pentru ca e spatiu inchis, neventilat si germenii se schimba usor de la un copil la altul. Mai scrie ca odata cu cresterea in varsta se raresc bolile pentru ca…dezvolta imunitate si cand se reintalneste cu acelasi germene, pac are anticorpi protectori. Daca un copil are NENUMARATE raceli  NU inseamna ca el are o imunitate scazuta, ci doar ca este expus mai frecvent virusurilor.  Este un motiv de ingrijorare atunci cand toate aceste episoade se complica cu pneumonii, otite, mai grav meningita, toate necesitand spitalizare si tratamente antibiotice agresive.

Tot acolo mai scrie ca o raceala poate dura in mod uzual 7 zile, dar nici 2 saptamani nu este exclus. Si acum punctul meu”forte” matematica: 14 x 10=140 zile. Asadar cum o dam si cum o calculam si la 10 raceli cu maximum de evolutie, tot ne raman vreo 200 zile de copii sanatosi!

Ce retinem ?

  • raceala de obicei trece SINGURA, noi ajutam la scaderea intensitatii simptomelor
  • pentru febra putem utiliza Ibuprofen si Paracetamol ( nu, dragii mei, FEBRA NU SCADE CU HOMEOPATE, cu impachetari da, dar nu cu granule)
  • racelile simple nu se trateaza cu antibiotic. Daca raceala se complica bacterian si apar fie pneumonie, fie otita atunci da, este nevoie de antibiotic
  • nu indopati copilul, este foarte posibil sa nu POATA manca, hidratati-l corect si incercati cu mancare sub forma lichida (supe, supe creme, piureuri, piureuri de fructe, lapte, iaurt)
  • tusea e normala (ok, stiu e foarte suparatoare) si sunt cateva siropuri, pe care doar medicul le poate prescrie care pot inhiba tusea seaca, cea care nu lasa copilul noaptea sa doarma
  • picaturile descongestionante nazale le putem utiliza 2-3 zile, nu mai mult, pentru ca pot inrautati congestia nazala!
  • copiii isi pot continua activitatile DACA SUNT CLINIC BINE! Daca au febra, nasul curge intr-una activitatile sunt perturbate, el nu se simte oricum bine si e mai sigur sa ramana in casa cateva zile.
  • iarna totusi copiii pot iesi fara, daca starea generala este buna, temperatura scazuta nu le dauneaza (din categoria e racit nu-l scot nici pana la spital, sa vina doctorul la noi)

PS: Pentru conformitate aveti aici linkul unde se numara racelile (carcotasi noi romanii, se parea ca domnul care numara oua zilele astea la televizor are el ceva dreptate, e in gene), dar se si povesteste mai pe larg si pe intelesul parintilor despre raceala comuna. Sa fim sanatosi, noi cel putin pana dincolo de sambata!


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

13 Comments on "Si totusi… 8-10 raceli pe ani??"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ana
Guest
Ana
La noi fix asa a fost, ca in statistici…Mici fiind si in comunitate sau nu, raceau foarte des, nu ratau niciun virus…Este neplacut tare, ai impresia ca numai al tau raceste asa des, ca sunt sensibili, ca nu faci tu ceva bine, ca e sparta bula in care l-ai tot indesa…degeaba, le ia…si cred ca e normal, e bine. Dupa 7 ani s-au rarit…sunt mai usoare, trec “pe picioare”…si nici nu le mai luam pe toate…adica se raceste in jurul nostru si culmea! mai spunem si “pas”…Deci nu disperati, parinti de copii mici…..Vin si zile…ani…mai buni din punctul asta de… Read more »
Elena
Guest
Elena

http://www.umfcv.ro/farmacie,homeopatie Na poftim! ce chestie si cu homeopatia asta… se studiaza la facultate… Probabil ca sa invete ASA NU!

Adriana Dobrila
Guest

Mi-a prins bine articolul. Dar, intreb si eu, de ce nu scade febra cu homeopate? Febra este un simptom, nu? Iar daca homeopata indeparteaza cauza, febra nu dispare de la sine? Intreb, pentru ca in cei cativa ani ai copilasilor nostri n-am folosit antitermice, numai homeopate si a functionat.

trackback

[…] ”Și totuși… 8-10 răceli pe ani??” – Hai să fim optimiști! Concluzia articolului e genială: chiar și atâta tuse și febră și muci tot ne rămân vreo 200 de zile bune în an. […]

Ana Maria
Guest
Ana Maria
Buna ziua, sunt mama unui baiat de 3 ani si 2 luni.Am inceput gradinita in luna februarie, acomodarea n a fost deloc usoara.Incepand cu luna martie s-a imbolnavit lunar.Cel mai dificil episod a fost in luna mai cand dupa 3 zile de febra care scadea la 4h si iar revenea, a facut 2 nopti consecutive temperatura sub 36.Diagnosticul pediatrului a fost de rinosinuzita.La control orl medicul a zis ca este exclusa sinuzita la aceasta varsta.Uite cum am dat copilului augmentin es dar nu stiu diagnosticul clar.Orice incercare de a nu da antibiotic nejustificat este esuata.Nu am o explicatie data de… Read more »
Ana Maria
Guest
Ana Maria
Buna ziua, revin cu o continuare a postarii anterioare.Incepem la 11 septembrie gradinita, a fost mult la blanda acomodarea.Dar surpriza din 5.10 facem 38.6 axilar, temperatura luata cu termometru cu mercur.Primim diagnosticul de pneumonie intertitiala, din 10.10 incepem injectabil Ampilplus(la testarea ceftamilului apare alergic).Dupa 4 zile copilul se” albeste” la fata, dupa inca o zi noaptea face iar hipotermie.Iar luni pe 16.10 ne internam in spital si dupa o serie de analize , un nou diagnostic pneumonue cu pneumococ.(prezent in exudatul nazal si sputa).Din 10.10 copilul n a mai facut febra doar tusea productiva era f suparatoare.N a avut tuse… Read more »
Claudia
Guest
Claudia

la noi e pe dos. O otita la 1 an juma cand a inceput cresha, 2 bronsite alergice (terenul familiei), o raceala nu stiu cand. Si atat.
E drept ca noi nu luam firesc boala – ci starea de sanatate. Am cunoscut parinti ce au spus ca au copii ce nu au primit nimic de la farmacie – am intrebat la ce pediatru merg ei.

Raluca
Guest
Raluca

Cand copilul are astm infantil indus viral, parintele tremura nu din cauza mucilor, caci acestia sunt fix pix pt el. Ci de complicatiile pe care aceasta sensibilitate le aduce, ramai fara aer doar cand te gandesti…