Care-i treaba cu imunitatea la copii?

Cum e domne cu imunitatea astea? Ce dam noi copiilor de imunitate?

Noh acum ce dam si ce este sunt doua lucruri complet diferite. Din textul care urmeaza si care este probabil ceva mai arid as vrea sa intelegeti un lucru de baza: copiii cu IMUNODEPRESIE adevarata sunt putini, din fericire, iar situatia in sine este GRAVA.

Exista pacienti cu deficite imune congenitale (adica din pacate se nasc asa, fara capacitatea “soldateilor” adica a anticorpilor, celulelor cu rol defensiv etc  de a-i apara de infectii) si aici vorbim de boli grave cum este de exemplu imunodeficienta severa combinata, dar exista si situatii in care vorbim de deficite imune dobandite, serioase si cu potential fatal, cum sunt cele din bolile grave: infectia cu virusul HIV (SIDA) sau in cancere . Imunodepresia se poate instala dupa un tratament cu medicamente imunosupresoare in situatii medicale particulare sau poate veni de nicaieri atunci cand vorbim de boli autoimune. In bolile autoimune dintr-un motiv necunoscut sistemul imun hiperactiv (cu toti soldatii si soldateii lui) incepe sa atace propriile celule (self) ale organismului ca si cand ar fi necunoscute (non-self). Ca sa intelegeti e vorba de boli serioase cum sunt: diabetul zaharat de tip 1 insulino-depedent, lupusul eritematos sistemic sau artrita (reumatoida) juvenila.

Ca sa vorbesc si mai chineza, dar mai mult pentru a va face sa “simtiti” macar un strop din ce inseamna CU ADEVARAT imunitate va povestesc in cateva cuvinte despre “soldatei”:

  • sistemul complement: cascada care ataca suprafata celulelor straine, contine peste 20 de proteine, numit astfel din cauza abilitatii de a omori patogenii prin intermediul anticorpilor. Complementul este componenta innascuta a sistemului imun umoral.
  • bariera celulara: fagocite (macrofage, neutrofile si celulele dendridice), limfocite, mastocite, eozinofile, bazofile si NK etc.

Uitati si un “desen” fooooarte schematic in care se arata cum dupa ce vine antigenul se produc o gramada de reactii in lant cu activarea diverselor celule, fie ele limfocite T helper care activeaza apoi limfocitele B care la randul lor produc celebrii anticorpi, fie celuele natural killer (misto nume nu!?) tot asa cu rol de a “omori” adversarii.

(sursa foto: emedicine.com)

Acum as vrea sa va familiarizez cu cateva notiuni: imunitatea activa si cea pasiva, sa mai daramam sau cine stie, sa construim pe langa miturile cu anticorpii transmisi de la mama la fat, dar mai ales CAT TIMP si pentru CE BOLI. Asadar  se stie cum ca nou-nascutii sunt extrem de vulnerabili la infectii, nefiind deloc expusi microbilor atunci cand vin pe ume. Imunitatea pasiva este data de anticorpii primiti cu titlul de “imprumut” de la mama astfel:

  • in timpul sarcinii Ig G (acestia sunt anticorpii cu memorie, care arata trecerea prin boala, nu cei din boala acuta care sunt de tip Ig M)  sunt transferati de la mama la fat prin intermediul placentei, iar la nastere copilul este protejat de anticorpii materni
  • laptele de mama si colostru contin de asemenea acesti anticorpi cu memorie

Imunitatea astfel dobandita este PASIVA: nou-nascutul nu dezvolta o “memorie” imuna, doar “imprumuta “ anticorpii de la mama, pentru SCURT timp: zile sau cateva luni ( in jur de sase) si nu pentru toate bolile universului ( ci doar pentru acelea pentru care a dezvoltat anticorpi de tip Ig G cu” memorie”) . Asa mai pe romaneste nu orice viroza nu se lipeste de copil ca e alaptat sau nascut natural, aceasta  perioada de primele 6 luni ramane in mare o perioada extrem de vulnerabila.

Imunitatea activa/de lunga durata se dobandeste doar dupa infectii/trecerea prin boala prin activarea limfocitelor B sau T (cele cu memorie)  sau dupa imunizare, prin vaccinare. Ca principiu in vaccinare  se introduce un antigen al unui agent patogen (nu virusul propriu zic, ci anumite “zone” ale lui obtinute pentru majoritatea vaccinurilor prin inginerie genetica) pentru a  stimula sistemul imun sa dezvolte IMUNITATE SPECIFICA impotriva acelui agent patogen, fara a dezvolta boala!

Asadar copiii ajung sa “isi faca” imunitatea abia dupa ce se imbolnavesc si dezvolta anticorpi protectori (au si ei dreptul, ca si noi in copilarie sa intre in contact cu germenii si sa “invete” prin bataliile varstei, sa se apere ulterior)  sau PRIN VACCINARE.

Evident ca puteam “ajuta” sistemul imunitar cu diverse fitoterapice recunoscute a scadea numarul de zile de boala sau intensitatea ei, ca putem incerca sa prevenim recidivele, postul acesta NU este unul impotriva lor, departe de mine acest gand, ci este doar o constientizare  a faptului ca este NORMAL ca un copil prescolar sa treaca prin 8-10 raceli anual, ca este bine sa ne VACCINAM copiii si ca atata vreme cat bolile vin si trec, ele fac parte din viata.

PS: ma duc sa-i mai dau un antitermic lui Vlad, este a doua boala de la debutul gradinitei, adicatelea de 4 saptamani juma.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Care-i treaba cu imunitatea la copii?"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Citeste articolul integral aici: Care-i treaba cu imunitatea la copii? […]

Iza
Guest
Iza
Ultima dvs fraza parca m-a linistit oarecum. Fiul meumdem4 ani si 4 luni, gr mijlocie, este acum la a treia raceala din 5 sept si pana acum. Prima, febra mare, debut cu 38 ajuns cu tot cu antitermice pana la 39,7, a fost dupa un botez la care am fost-aer conditionat, alergat…etc. Remediat cu Azitrox, Alvotor etc. De atunci am inceput cura cu picaturile de la Polygemma pt gat si cavitatea bucala, imunitate si sinusuri, 10 pic din fiecare de doua ori pe zi. Prima cura cu Isoprinosine, acum suntem la a doua, zece zile, lunar, trei luni. Picaturile de… Read more »