Masturbarea (crizele de ipsatie) la copil

De multe ori cand incerc sa scriu un articol cuvintele care denumesc boala in limba engleza imi suna cel mai potrivit pentru a transmite medical vorbind exact ceea ce vreau sa transmit. Asadar exista varianta sa-i zicem eleganta in limba romana si se numeste : ipsatie. Exista varianta “supermedicala” din limba engleza si se numeste: gratification disorder. Si exista realitatea din limbajul comun care se numeste: masturbarea la copii.

Citeam deunazi un articol dintre cele pe care habar nu am cum internetul mi-l arunca sub nas despre exact “ipsatia la bebelusi” si cum autoarea, o mamica de fetita concluziona ca nu exista, ci este doar o reactie particulara a unora dintre cei mici la scutecele de unica folosinta. Isi baza afirmatia pe propria experienta fericita dupa ce fetita nu le-a mai folosit, venita exact dupa un sir lung de evenimente medicale cu consulturi numeroase si analize, exact ASA cum este descris in carti la capitolul “asa nu” pentru diagnosticul pozitiv.

Este unanim acceptat astazi ca masturbarea face parte din comportamentul sexual NORMAL al oricarui individ (deci si copil) si ca aproximativ 90-94% dintre barbati si pana la 60% dintre femei se masturbeaza. Incidenta pare a fi mai mica in randul copiilor, dar nu de neglijat. Pediatrii cunosc foarte bine notiunea si posibilitatea existentei, dar spectrul de manifestari clinice este atat de mare incat, exact ca si in cazul fetitei din articol, multe diagnostice diferentiale pot aparea.  De-a lungul vremii masturbarea la copii a fost confundata cu epilepsia, durerile abdominale recurente, distonia paroxistica, diskinezia. De ce atata confuzie: copiii nu folosesc mainile si manifestarile clinice sunt dintre cele mai diverse posibile. Din experienta de pediatru:  copiii se pot freca de marginile canapelelor, manerele scaunelor, mingile din casa, calutii de jucarie, scos sunete dintre cele mai ciudate sau bizare, isi freaca piciorusele incrucisate, isi dau capul pe spate, se incordeaza, transpira, se inrosesc si spectrul poate continua.  Studiile retrospective au aratat ca pentru a fi stabilit corect diagnosticul, data fiind extraordinara heterogenitate a manifestarilor multe investigatii inutile se fac: analize de sange, screeninguri metabolice, ecografii, radiografii, examinare de lichid cefalorahidian, RMN-uri cerebrale, chiar si cistoscopii cu anestezie generala.

Cel mai frecvent diagnostic stabilit gresit a fost epilepsia si nu de putine ori copiii au primit eronat tratamente antiepileptice. Pentru un diagnostic cat mai corect anamneza este cheia, parintii pot filma episodele si asta ajuta foarte mult clinicianul. Un criteriu important care ajuta in diagnosticul pozitiv este faptul ca in timpul manifestarilor copilul cu masturbare infantila poate fi intrerupt si isi manifesta evident nemultumirea, uneori chiar furia, in timp ce in episoadele epileptice starea de constienta este pierduta si manifestarile nu pot fi niciodata intrerupte voluntar.

De vreme ce masturbarea chiar si la copii (literatura precizeaza ca si o varsta minima observata 2 luni) este normala, evident nu presupune un tratament anume. Linistirea parintilor este foarte importanta, cu varsta acest comportament, cel putin in public va diminua. Este complet contraindicata certarea copiilor care poate duce la o inversunare si mai mare a acestuia si persistenta comportamentului. Pe de alta parte este de dorit captarea atentiei intr-o alta activitate si in timp observarea situatiilor in care apare comprotamentul si evitarea lor, prin implicarea cat mai atenta a parintilor.

PS: imi place sa cred ca articolul meu va face ceva lumina si va aduce liniste parintilor care trec prin asa ceva, ca nu vor mai fi cautate motive alternative (gen scutecele de unica folosinta etc) si o data in plus ca noi adultii care am adus in acest univers fiintele minunate numite copiii nostri vom intelege si mai bine ca cat TIMP si ATENTIE le trebuie acestora.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

7 Comments on "Masturbarea (crizele de ipsatie) la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Bianca
Guest
Bianca

Foarte bun articol, dar va rog mult nu maj scrieti “mingiile” 🙂 . Pluralul cuvantului “minge” este “mingi”, pluralul articulat este “mingile”. Multumesc 🙂

Flavia
Guest
Flavia

Fetița mea de 8 luni adoarme numai dacă o iau in brate și își încrucișează picioarele, se încordează și transpira. De câteva luni are acest obicei. De câteva zile ma lupt sa renunțe la acest obicei însă plânge și este un chin sa adoarmă. Ceva sugestii??????

Dani
Guest
Dani
Buna ziua! Am citit articolul de doua ori ca sa ma asigur ca am inteles ce spuneti insa sunt putin confuza: masturbarea e normala, dar parintii o considera “problematica” si atunci, in incercarea de a-i linisti pe parinti le recomandati sa “capteze atentia (copilului) intr-o alta activitate”. In acelasi timp, desi este normala, sugerati ca de fapt copiii care se masturbeaza au nevoie de timp si atentie din partea parintilor (nu numai cei care se masturbeaza, desigur). Vreti sa ma lamuriti putin, va rog? Fetita mea de 6 ani are perioade cand se masturbeaza si perioade cand nu face deloc… Read more »