Boala mana gura picior la copil

Boala mana gura picior este o boala virala, deci NU se trateaza cu antibiotic. Este produsa cel mai frecvent de Coxsackievirus A tipul 16 dar si de de alte tulpini Coxsackievirus A5, A7, A9, A10, B2 sau B5 strains si Enterovirusul 7. Nu exista un test diagnostic de rutina ( deci exudatul faringian NU stabileste exact diagnosticul, nu ne aduce antibirograma, nu este cazul).

Clinica este variabila dar cuprinde de cele mai multe ori: durere in gat sau la nivelul cavitatii bucale, stare generala modificata, febra moderata, eruptie specifica.  In prima faza leziunile apar la nivelul palatului dur, moale, pe limba, leziunile progresand rapid spre vezicule foarte dureroase care se sparg si devin apoi inconjurate de un halou rosu. Acelasi tip de leziuni apar si in palme, plante si uneori chiar si in zona genitala.  Cum se raspandeste boala? Modalitatea de transmitere este cel mai frecvent calea digestiva, iar cel mai frecvent boala se intalneste vara, in adevarate mini-epidemii, dar sporadic se diagnosticheaza in tot restul anului.

sursa foto: print screen

sursa foto : www.wikimedia.org 

Independent de ce este notat in literatura de specialitate unde ca si factori de risc sunt citate colectivitatile (cresele), aglomeratia (copiii in parc, in locuri de joaca indoor) cred ca cele mai multe cazuri le diagnostichez vara copiilor care revin din concedii la mare ( mai ales din  restorturile din Turcia). Incubatia este de obicei de pana la o saptamana, iar contagiozitatea este extrem de mare. Modalitatile de transmitere sunt calea fecal-orala ( obiecte contaminate, dar si direct), prin contact cu fecalele. saliva sau secretiile respiratorii (prin stranut de exemplu) de la o persoana bolnava sau in perioada de incubatie.  Copilul este contagios cata vreme are simptomatologie, in general o saptamana, dar ramane in unele cazuri si dupa aceea, intr-o intensitate mai redusa inca alte cateva zile. Odata cu disparitia simptomatologiei nu este recomandat sa mai ramana izolat la domiciliu, dar este de dorit pastrarea unei igiene riguroase. Aceste aspecte de altfel sunt importanta si in preventie, spalatul pe maini foarte bine inainte si dupa folosirea toaletei, stersul cu prosop de hartie care se arunca sau prosop personal, folosirea paharului propriu. Spalatul pe maini este un ritual, nu este inlocuit niciodata de folosirea dezinfectantelor, apa si sapunul sunt cele mai bune dezinfectante care exista. Intotdeauna jucariile de la locurile de joaca sunt sursa de microbi, nu trebuie bagate in gura, iar jucariile proprii cu care intra si altii in contact e bine sa fie spalate.

Cum se trateaza? Eminamente boala virala nu exista antimicrobian specific pentru vindecare, evident nu se trateaza cu antibiotic. Cele mai multe cazuri sunt usoare, se autolimiteaza in cateva zile.  Sunt necesare pentru diminuarea durerii paracetamol sau ibuprofen, exista pastile pentru supt sau spray-uri pentru gat care ajuta, exista geluri care de asemenea pot ameliora durerile mucoasei bucale, se insista pentru hidratarea corecta a copilului. Ne asteptam la febra moderata insotita de dureri la inghitit si lipsa de apetit, dar in mod normal in foarte putine cazuri este necesara spitalizarea si in mod particular pentru lipsa de hidratare corecta mai ales a copilului mic, sugarului. Exista si complicatii descrise in literatura, care din fericire sunt rar intalnite, ele reprezinta in fapt riscurile oricarei boli virale aparute pe un organism susceptibil: meningita virala sau encefalita.

Marea majoritate a cazurilor apar la copiii mici sub 5 ani, adultii in general dezvolta rezistenta pana la momentul in care devin parinti, dar nu sunt excluse si cazurile in care intreaga familie se imbolnaveste. Este o boala spectaculoasa si care provoaca neplaceri mari in special din cauza durerilor mari de la nivelul mucoasei bucale, dar este departe de a fi o boala mult mai serioasa decat o alta stomatita virala, in cele mai multe cazuri. Asta pentru ca povesteam data trecuta de bau baul mana/gura/picior.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

2 Comments on "Boala mana gura picior la copil"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Andrew
Guest
Andrew

Buna ziua, ca si adult care o are, credeti ca este necesar sa se dea concediu medical in cazul pricopsirii cu aceasta boala, pentru a preveni raspandirea ei la locul de munca?